Ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ τα ετήσια έσοδα των τραπεζών από προμήθειες και χρεώσεις στις συναλλαγές που έχουν με πελάτες τους μέσω διαδικτύου η από τα γκισέ τους, έσοδα που αντιστοιχούν στο 25% των οργανικών τους κερδών(τα υπόλοιπα αφορούν χορηγήσεις δανείων με υψηλά επιτόκια).
Το α΄ εξάμηνο του 2022 τα έσοδα από προμήθειες ήταν 841 εκ.ευρώ, αυξημένα κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021. Τα έσοδα από τις συναλλαγές που είχαν οι τράπεζες με πελάτες τους ,μέσω διαδικτύου, παρουσίασαν φέτος αύξηση 21%, ενώ μέσω των γκισέ μείωση 10%.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των τραπεζών την μείωση των προμηθειών που λαμβάνουν από 12 απλές συναλλαγές που όμως επιβαρύνουν υπέρμετρα τους πελάτες τους.
Μεταξύ αυτών είναι η προμήθεια εισερχόμενου και εξερχόμενου εμβάσματος, η προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, η συνδρομή πιστωτικής κάρτας, η προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς, η προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.), η προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών, τα έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων, τα έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ) και η προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.
Τι μας κοστίζουν οι συναλλαγές μας με τις τράπεζες
Οι προμήθειες που εισπράττουν οι τράπεζες με τις συναλλαγές που διενεργούν καθημερινά με πελάτες τους είναι αρκετά αυξημένες σε σύγκριση με Ευρωπαϊκές χώρες. Μερικά παραδείγματα προμηθειών και χρεώσεων είναι ενδεικτικά .
*Εμβάσματα. Τόσο τα εισερχόμενα όσο και τα εξερχόμενα χρεώνονται, μέσω e-banking , με μέση προμήθεια τα 2,9 ευρώ. Εάν μάλιστα πρέπει να γίνει άμεσα η πληρωμή του εμβάσματος τότε το κόστος αποστολής, ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική της κάθε τράπεζας ξεπερνά τα 4,5 ευρώ. Εάν η αποστολή του εμβάσματος γίνει από το γκισέ μιας συστημικής τράπεζας η χρέωση ξεκινά από 15 ευρώ για ποσά μέχρι 12.500 ευρώ ,στα 40 ευρώ για ποσά από 12.500-50.000 ευρώ και πάνω από 50.000 ευρώ η χρέωση πάει στα 90 ευρώ.
*Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Η συνδρομή για πιστωτική κάρτα χρεώνεται μέχρι και 100 ευρώ ,ενώ χρέωση επιβάλλεται για ανανέωση πιστωτικής/χρεωστικής εφόσον αυτή λήξει η χαθεί η κλαπεί η αφορά ακόμη φόρτιση /επαναφόρτιση (χρέωση 2 -5 ευρώ ανάλογα με το ποσό ) .Πρόκειται για πράξεις που στο παρελθόν ήταν δωρεάν..
*Αναλήψεις μέσω ΑΤΜ. Πρόκειται για χρεώσεις ,που όλοι γνωρίζουν, όταν κάνουν ανάληψη μετρητών με την κάρτα τους, μέσω ΑΤΜ διαφορετικής τράπεζας από αυτή που είναι πελάτες. Το κόστος της χρέωσης φτάνει και τα 3,75 ευρώ ανάλογα με την τράπεζα και το ύψος του ποσού ανάληψης.
*Κόστος για πληρωμές λογαριασμών.
Για βεβαιωμένες οφειλές ΔΟΥ, όπως ΕΝΦΙΑ και Τέλη Κυκλοφορίας, η πληρωμή με μετρητά σε υποκατάστημα τράπεζας κοστίζει από 2,5 έως 3 ευρώ ανάλογα με την τράπεζα, ενώ η επιβάρυνση είναι χαμηλότερη εάν η εξόφληση του λογαριασμού γίνει με χρήση του τραπεζικού σου λογαριασμού , πέφτοντας στο 1 με 1,5 ευρώ.
Εάν έχεις πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες των τραπεζών (Internet ή phone banking), τρόπος πληρωμών που κυριαρχεί πλέον, οι χρεώσεις λογαριασμών ΔΕΚΟ, είναι σχετικά χαμηλές και κυμαίνονται από 0,14 -0,6 ευρώ ανά λογαριασμό. Εάν πρόκειται για πληρωμές ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ ή φυσικό αέριο το κόστος είναι από 0,15 έως 0,6 ευρώ ανά λογαριασμό.