Τρία “αγκάθια” για χιλιάδες εργαζόμενους

Η υγειονομική κρίση, δημιουργεί συνθήκες ντόμινο για θέσεις εργασίας, μισθούς και ωράρια

23
Τρία

Αντιμέτωποι με τρία “αγκάθια” στην αγορά εργασίας θα βρεθούν το προσεχές χρονικό διάστημα χιλιάδες εργαζόμενοι στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας.

Η υγειονομική κρίση, δημιουργεί συνθήκες ντόμινο για θέσεις εργασίας, μισθούς και ωράρια.

Αναλυτικότερα:

1. Το πρώτο ζήτημα, το οποίο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν άμεσα οι εργαζόμενοι είναι η μείωση των θέσεων εργασίας.

Δεδομένου ότι ήδη από τον Μάρτιο το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ 20ετίας ως προς το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων, είναι ορατός ο κίνδυνος επιδείνωσης.

Σύμφωνα με εργατολόγους, βραχυπρόθεσμα λόγω της ισχύος των έκτακτων μέτρων οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να προβούν σε απολύσεις.

Ωστόσο, το αρνητικό κλίμα θα αποτυπωθεί έντονα στις προσλήψεις που δεν θα γίνουν και στις οικειοθελείς αποχωρήσεις.

2. Το δεύτερο θέμα, αφορά στην παράταση ισχύος των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η παράταση, δεν είναι εξάμηνη όπως ζητούσαν τα συνδικάτα για τουλάχιστον 18 κλαδικές και δεκάδες επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, αλλά έως τις 30 Ιουνίου για όσες έληξαν κατά το χρονικό διάστημα από το τέλος Φεβρουαρίου έως και το τέλος Απριλίου.

Άρα, εργοδότες και συνδικάτα θα πρέπει με συνοπτικές διαδικασίες εν μέσω υγειονομικής κρίσης να αποφασίσουν για μισθούς και εργασιακά δικαιώματα.

3. Το τρίτο ζήτημα, αφορά στην μετάθεση της απόφασης για επαναπροσδιορισμό του κατώτατου μισθού (σήμερα 650 ευρώ) -όπως προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου- για το τέλος Ιανουαρίου του 2021, με την εκκίνηση της διαδικασίας από φέτος τον Σεπτέμβριο.

Στο σημείο αυτό, οι απόψεις ειδικών, διίστανται, σχετικά με το αν θα έπρεπε να εξεταστεί το ύψος του κατώτατου μισθού κατά την παρούσα αρνητική οικονομική συγκυρία ή με καθυστέρηση, όπως επέλεξε η κυβέρνηση, με κίνδυνο όμως η κρίση να έχει βαθύνει…

Διαβάστε επίσης:  Με συλλαλητήριο απαντούν στην κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό

Λήγει η προθεσμία για μακροχρονίως ανέργους

Εντωμεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ, λήγει αύριο η προθεσμία καταχώρησης στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού για την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης των 400 ευρώ σε μακροχρονίως ανέργους. Έως αυτή την στιγμή στην ενέργεια αυτή δεν έχουν προχωρήσει 51.000 δυνητικά δικαιούχοι.

  • Οι 24.000 δικαιούχοι έχουν IBAN καταχωρισμένο στον ΟΑΕΔ και μπορούν είτε να επιβεβαιώσουν το ΙΒΑΝ είτε να καταχωρίσουν νέο ΙΒΑΝ μέχρι και αύριο. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ θα καταβληθούν μετά τις 3 Μαΐου στο ΙΒΑΝ που είναι ήδη καταχωρισμένο στον ΟΑΕΔ.
  • Οι 27.000 δικαιούχοι που ΔΕΝ έχουν IBAN καταχωρισμένο στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους μέχρι και αύριο. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ δεν μπορούν να καταβληθούν.

Μέχρι σήμερα, ο ΟΑΕΔ έχει εκταμιεύσει την ενίσχυση των 400 ευρώ σε περισσοτέρους από 113.000 δικαιούχους που έχουν επικαιροποιήσει, επιβεβαιώσει ή καταχωρίσει ΙΒΑΝ. Οι λογαριασμοί των δικαιούχων πιστώνονται εντός 3 εργάσιμων ημερών.

Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από την 1 Απριλίου 2019 έως και τις 16 Απριλίου 2020 (12-24,5 μήνες ανεργίας), παρέμειναν άνεργοι έως και τις 16 Απριλίου 2020 και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας. Η αυτόματη καταβολή των 400 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων γίνεται μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση IBAN.

Μόνο οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα επιβεβαίωσης, επικαιροποίησης ή καταχώρισης ΙΒΑΝ μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet ή με τους κωδικούς πρόσβασης ΟΑΕΔ στη διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-oikonomike-eniskhuse-se-makrokhronia-anergous