Τρίτη αξιολόγηση: Κλείνει με εκκρεμότητες στο Eurogroup – Δείτε πότε θα πάρουμε τη δόση

16
Τσακαλώτος: Μεσοσταθμική μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ για το 2019 και 30% για το 2020

Με το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης να είναι πλέον τυπικά και ουσιαστικά νόμος του κράτους, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στρέφει το βλέμμα του στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, το οποίο, όμως, θα κληθεί να αποφασίσει για τη χώρα μας, με κάποιες εκκρεμότητες να παραμένουν ανοικτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα συνολικά 110 προαπαιτούμενα που οδηγούν στο κλείσιμο της παρούσας αξιολόγησης, περίπου τα δέκα δεν έχουν «κλείσει», καθώς απαιτείται μια σειρά από υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες συνδέονται με το πολυνομοσχέδιο και απαιτούν περισσότερο χρόνο για τη δημοσίευσή τους.

Βεβαίως, η συγκεκριμένη κατάσταση είναι σε γνώση των δανειστών, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση παρέκκλιση από το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος και δεν προβληματίζει την κυβέρνησης.

Μεταξύ των θεμάτων που παραμένουν ανοικτά, είναι το ζήτημα του Ελληνικού και ειδικότερα η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, με το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ να έχει προγραμματισμένη συζήτηση γι’ αυτό τη Δευτέρα (29/01/2018).

Διαβάστε επίσης:  H Γιουβέντους βγήκε… στις αγορές με καλύτερο επιτόκιο από την Ελλάδα!

Εφόσον και τα τελευταία προαπαιτούμενα «κλειδώσουν» και με δεδομένη μια θετική αποτίμηση της αξιολόγησης από το Eurogroup, τότε η Ελλάδα αναμένεται να λάβει την πολυπόθητη δόση.

Την ίδια στιγμή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2017.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, όλα δείχνουν πως το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να κινηθεί πάνω ακόμη και από τον αναθεωρημένο στόχο του 2,4% επί του ΑΕΠ.

Βεβαίως, όπως επισημαίνεται, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικεντρώνεται πλέον και στο ζήτημα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το οποίο εμφάνισε σημαντική υστέρηση τη χρονιά που πέρασε.

Όπως τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, υπάρχει αισιοδοξία ότι η υστέρηση αυτή θα μετριαστεί περίπου στο όριο των 500 εκατ. ευρώ.