Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

Τρίτο «όχι» στην έκδοση των Τούρκων αξιωματικών

Tην απόρριψη και του τρίτου αιτήματος των τουρκικών αρχών για την έκδοση των οκτώ αξιωματικών που έφθασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2016 πρότεινε στο Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας η εισαγγελέας Ευγενία Κυβέλου.

Η εισαγγελική λειτουργός επικαλούμενη τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, επανέλαβε ότι σε περίπτωςη έκδοςής τους δεν μπορούν να έχουν δίκαιη δίκη και ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια.

«Από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στο νέο αίτημα, τόνισε η εισαγγελέας, δεν γίνεται επίκληση νέων  στοιχείων που να αποδεικνύουν  ότι θα έχουν δίκαιη δίκη και ότι έχει αλλάξει η κατάσταση στην Τουρκία».. Σε ό,τι αφορά τις νέες αξιόποινες πράξεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο αίτημα, η κυρία Κυβέλου επιςήμανε ότι στο φάκελο δεν περιγράφεται ο ρόλος των κατηγορουμένων, δεν προσδιορίζεται ο χρόνος και ο τόπος της αξιόποινης συμμετοχής τους. Ακόμα όμως κι αν ήταν προσδιορισμένη  η κατηγορία εναντίον τους, σύμφωνα με την εισαγγελέα δεν υπάρχει καμία αλλαγή από τα δεδομενα της απόφασης του Αρείου Πάγου και ως εκ τούτου κατέληξε ότι  πρέπει να απορριφθεί το αίτημα της έκδοςής τους.

Λίγο νωρίτερα αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα κατέθεσαν οι μάρτυρες αλλά και ο συνήγορος των οκτώ καθηγητής του ποινικού δικαίου στο πανεπιστήμιο της Αθήνας Χρήστος Μυλωνόπουλος, με αναφορές για βίαιες διώξεις 4.500 δικαστικών, 150 χιλιάδων δημοςίων υπαλλήλων, πέντε χιλιάδων πανεπιστημιακών και πολλών από αυτούς να βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης απομόνωσης.

Ο κ. Μυλωνόπουλος μάλιστα αναφέρθηκε σε διάταγμα του περασμένου Δεκεμβρίου σύμφωνα με το οποίο δίδεται η δυνατότητα σε κάθε πολίτη να μπορεί να απειλήσει, να επιτεθεί η ακόμα και να φονεύσει κάποιον αν θεωρεί ότι εμπλέκεται σε τρομοκρατική δράση. «Κινδυνεύουν, είπε ο κ. Μυλωνόπουλος, όχι μόνον να μην έχουν δίκαιη δίκη αλλά να υποστούν βιαιότητες από κάθε πολίτη, του πετούν με άλλα λόγια στα σκυλιά».

Ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης που κατέθεσε εκτενώς για την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα, αναφέρθηκε στις μαζικές βίαιες διώξεις, δικαστών, πανεπιστημιακών και άλλων δίδοντας επίσημα στοιχεία από το Συμβούλιο της Ευρώπης, διεθνείς οργανισμούς και πιστοποιημένους ερευνητές, ενώ τη κατάσταση των δικαιωμάτων στη γείτονα περιέγραψε και ο Ιωάννης Ιωαννίδης, αντιπρόεδρος της Ενωσης για την προσταςία των ατομικών δικαιωμάτων.

Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους μίλησαν για τις τις συνθήκες στη χώρα τους και τις επιπτώσεις που έχει η σύλληψή τους στις οικογένειές τους, αρνήθηκαν όλα όσα τους αποδίδονται στο κατηγορητήριο και τόνισαν ότι δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, ούτε έχουν παραβεί το νόμο.

«Οταν σκεφτόμαστε εκείνη τη νύχτα είναι σαν το σπίτι μας να έπιασε φωτιά και εμείς αποφαςίσαμε να προστατευτούμε πηγαινοντας στο γειτονικό σπίτι. Δεν ξέρουμε ποιος έβαλε τη φωτιά και η μοίρα μας εξαρτάται από το πώς μας βλέπει ο γείτονας», είπε χαρακτηρηστικά ένας εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών, προσβέποντας στην κρίση των Ελλήνων δικαστών.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιωάννα Κλάπα παρατήρησε από έδρας ότι δεν έχουν υποχρέωση οι εκζητούμενοι να αποδείξουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην Τουρκία, αλλά το εκζητόν κράτος είναι εκείνο που έχει το βάρος να αποδείξει αυτό για πράγματα που έχουν ηδη κριθεί με αποφάσιες του Αρείου Πάγου.

Το Δικαστήριο διέκοψε για να εκδώσει την απόφαση του.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Σαν σήμερα 29 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1430: Οι δυνάμεις του Οθωμανού σουλτάνου Μουράτ Β’ καταλαμβάνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης. 1823: Συνέρχεται...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο, η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μάρκου...

Καιρός: Αποπνικτική ατμόσφαιρα με αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι και σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου, ο καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες να παραμένουν μέχρι και την Τρίτη, ενώ έντονη...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σύνοδος Κορυφής-Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα της έκδοσης ευρωομολόγου για την άμυνα της Ευρώπης

Την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου με την οποία θα καλυφθούν οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες της...

Σε ποιες περιπτώσεις θα εκδίδονται οι συντάξεις με το πάτημα ενός κουμπιού

Μέχρι το 2027 θα έχει μηδενιστεί ο χρόνος αναμονής στην έκδοση των συντάξεων, λόγω...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Οκτωβρίου το “ΟΧΙ” των Ελλήνων

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1940.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η φασιστική Ιταλία επιτίθεται κατά της Ελλάδας. Το...

e-ΕΦΚΑ: Ρεκόρ α’ τριμήνου στην έκδοση νέων συντάξεων

«Ρεκόρ Α’ τριμήνου στις απονομές νέων συντάξεων, αλλά και μείωση κατά 65% στις οφειλές...