Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Τρομακτική αύξηση της πείνας παγκοσμίως: «Μαζική ανεργία και εκτόξευση των τιμών στα τρόφιμα λόγω πανδημίας»

Η πείνα στον κόσμο επιδεινώθηκε σε τρομακτικό βαθμό το 2020,

εξαιτίας συνδυασμού παραγόντων, με τους εξαπλάσιους ανθρώπους σε σύγκριση με το 2019 να βρίσκονται πλέον «σε συνθήκες σχεδόν λιμού», αποκαλύπτει έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Σε αυτή την κατάσταση βρέθηκαν έτσι πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι

Συνολικά, 155 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με διατροφική ανασφάλεια, με άλλα λόγια δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν επαρκή ποσότητα τροφής, σύμφωνα με την έκθεση. Ο αριθμός αυτός είναι «ίσος με τον πληθυσμό της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Βελγίου μαζί» κι είναι αυξημένος κατά 20 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2019.

Αιτία, το «εκρηκτικό κοκτέιλ» που δημιούργησαν «οι ένοπλες συρράξεις και η πανδημία του νέου κορωνοϊού· εάν δεν αναληφθεί «άμεσα δράση», ως το τέλος της χρονιάς θα πεθαίνουν από πείνα 11 άνθρωποι κάθε λεπτό. Πρόκειται για αριθμό «υψηλότερο από αυτόν της τρέχουσας θνητότητας» της COVID-19, που είναι «επτά άνθρωποι (νεκροί) το λεπτό», τονίζει η ΜΚΟ.

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ μάλιστα βάζει στη λίστα των αιτιών και την…κλιματική αλλαγή

Οι ένοπλες συρράξεις παραμένουν μολαταύτα «η κύρια αιτία του λιμού αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία», ώθησαν «πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε συνθήκες που προσιδιάζουν σε λιμό, δηλαδή εξαπλάσιους» από ό,τι το 2019, σύμφωνα με την Όξφαμ.

Ανάμεσα στις εστίες ακραίου λιμού που κατονομάζει η οργάνωση, το Αφγανιστάν, η Υεμένη, η περιοχή του Σαχέλ στη δυτική Αφρική, το Νότιο Σουδάν και η Βενεζουέλα, μεταξύ άλλων είδαν την κατάσταση να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο το 2020.

«Βλέπουμε σήμερα τη μια κρίση πάνω στην άλλη: ατελείωτες ένοπλες συρράξεις, τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και την κλιματική κρίση, που έχει αρχίσει να επιταχύνεται με τρελό ρυθμό» – συνδυασμό «ο οποίος ώθησε πάνω από 520.000 ανθρώπους σε καταστροφική κατάσταση λιμού», επισήμανε η Ελέν Μποτρό, αρμόδια για ζητήματα διατροφικής ασφάλειας και γεωργίας στο παράρτημα της Όξφαμ στη Γαλλία.

Ανάμεσα στα 155 εκατ. ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κατάσταση διατροφικής κρίσης, οι δύο στους τρεις ζουν σε χώρες όπου μαίνονται πόλεμοι ή εκτυλίσσονται συγκρούσεις.

Σε αυτό προστίθεται «ο τεράστιος αντίκτυπος» των οικονομικών σοκ «που επιτάθηκαν από την πανδημία του νέου κορωνοϊού και την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης», με αποτέλεσμα «δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον» να είναι αντιμέτωποι με «την πείνα».

Εν μέσω μαζικής ανεργίας, τα προβλήματα στην παραγωγή τροφίμων και στις αλυσίδες εφοδιασμού «προκάλεσαν αύξηση κατά 40% των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως, τη μεγαλύτερη εδώ και πάνω από δέκα χρόνια», υπογραμμίζει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Η Όξφαμ καλεί τις κυβερνήσεις «να χρηματοδοτήσουν» την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για να εξασφαλιστεί η διατροφική ασφάλεια σε παγκόσμια κλίμακα και να υποστηρίξουν τη δημιουργία «παγκόσμιου ταμείου αφιερωμένου στην κοινωνική πρόνοια», ώστε να εξασφαλιστεί «ανθρωπιστική πρόσβαση σε εμπόλεμες ζώνες» και «να μη χρησιμοποιείται πλέον η πείνα σαν πολεμικό όπλο».

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τη Δευτέρα τη δική της έκθεση για την κατάσταση ως προς τη διατροφική ασφάλεια σε παγκόσμια κλίμακα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο βολικός αντίπαλος του Μαξίμου

Ναι μεν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις εκλογές της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτη, διότι όπως λένε και αναλυτές που ανήκουν...

Ανδρουλάκης: Ο διμέτωπος αγώνας του

Η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη για διμέτωπο δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στην ρότα που πρώτη χάραξε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Απλά αντιμετωπίζει...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...

Αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Αν σε ένα πόλεμο κλίσουν τα στενά του Ορμούζ στον περσικό κόλπο, η διεθνής οικονομία θα χάσει το 35% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου που...

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τράπεζας της Ελλάδος: Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Την περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης "φωτογραφίζει" ως βασική παράμετρο του μείγματος πολιτικής...

Τιμολόγια ρεύματος: Καμία μείωση μέσα στον Απρίλιο για να πληρωθούν τα σπασμένα από τις ρευματοκλοπές

Μπροστά σε ένα περίεργο χαράτσι που έρχεται από το «παράθυρο» βρίσκονται εκατομμύρια καταναλωτές ηλεκτρικού...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα,...

Σοκολάτα από “χρυσό”: Ράλι για το κακάο, πιο ακριβό κι από τον χαλκό

Τα futures του κακάου ξεπέρασαν το ιστορικό-όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, επεκτείνοντας ένα...