Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
19.9 C
Athens

ΤΡΟΜΟ προκαλούν οι αποκαλύψεις του Γκάλμπρειθ για το σχέδιο Βαρουφάκη

Oι αποκαλύψεις του Τζέημς Γκάλμπρέιθ για το plan B, που είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση Τσίπρα με υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Βαρουφάκη, προκαλεί τρόμο σε όλους τους Έλληνες, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα ότι αν εφαρμοζόταν η Ελλάδα θα γινόταν η Βενεζουέλα της Ευρώπης!

Όπως αποκαλύπτει στο βιβλίο του ο κ. Γκαλμπρέιθ, γιός του μεγάλου οικονομολόγου που ήταν συντονιστής της Επιτροπής που σχεδίασε το plan B, το σχέδιο περιελάμβανε :

Κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, νέα δραχμή, επιστράτευση υπαλλήλων και εθνικοποίηση της Τραπέζης της Ελλάδος.

Όπως γράφει στο βιβλίο του, στοιχεία του οποίου αποκαλύπτει Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ο καθηγητής Γκαλμπρέιθ οι τράπεζες θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, ενώ για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα εκτυπώνονταν υποσχετικές.

Κατά τη διαδικασία μετάβασης στο νέο νόμισμα, υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες θα ήταν οι υπουργοί Aμυνας και Εσωτερικών. Θα ήταν αναγκαίο να υπάρξει έλεγχος και εξοικονόμηση στις προμήθειες καυσίμων, γράφει ο Γκάλμπρεϊθ, ενώ οι υπάλληλοι που στελεχώνουν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς (σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία), θα έπρεπε να επιστρατευθούν.

Το σχέδιο περιελάμβανε ασφαλείς επικοινωνίες, ακόμα και τοποθέτηση κινητών τηλεφώνων σε ψυγεία ξενοδοχείων.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το Σχέδιο δεν εφαρμόστηκε. «Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου», σημειώνει.

Το σχέδιο μπορεί να μην εφαρμόστηκε, αλλά, όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο καθηγητής, θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο μέλλον καθώς θεωρεί σίγουρο ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα αποτύχει.

Ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες που παρουσιάζει ο Γκάλμπρεϊθ για την επικοινωνία της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, καθώς εμφανίζεται ως βασικός δίαυλος της κυβέρνησης με Αμερικανούς αξιωματούχους. «Υπάρχει η αίσθηση εδώ ότι οι ΗΠΑ είναι οι πολυτιμότεροι σύμμαχοι της Ελλάδας λόγω σύγκλισης συμφερόντων και ότι το ΔΝΤ είναι ενδεχομένως ο δεύτερος πολυτιμότερος σύμμαχος εν μέρει λόγω της επιρροής που ασκούν σ’ αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο», έγραφε σε e-mail του προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σάρα Ράσκιν στις 8 Φεβρουαρίου του 2015.

Στο ίδιο μήνυμα, ο συγγραφέας εμφανιζόταν δυσαρεστημένος από την αποστολή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, ενώ διαμαρτυρόταν για τη συνεργασία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, επικρίνοντάς τον ως «εχθρικό και τελείως εκτός γραμμής σε σχέση με τη δήλωση του προέδρου Ομπάμα».
Το βιβλίο του κ. Γκάλμπρειθ που έχει τίτλο«Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα», είναι αφιερωμένο στον Γιάννη Βαρουφάκη και τη σύζυγό του Δανάη Στράτου.

Οι αποκαλύψεις του κ. Γκαλμπρέιθ εγείρουν νομικές ευθύνες για την τότε κυβέρνηση οι οποίες θα πρέπει άμεσα να εξετασθούν.

Σημειώνεται ότι πριν από 95 ημέρες η ΝΔ έχει καταθέσει αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο Τσίπρα, αλλά ο Πρόεδρος της Βουλής αρνείται ακόμα και να απαντήσει στο αίτημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Με το Βραβείο Ηγετικής Προσφοράς τιμήθηκε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Απριλίου ο Γιώργος Παπανδρέου προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2010.... Η Ελλάδα προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό ανακοινώνει από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός,...
Ανασχηματισμός: Αυτοί που έφυγαν και αυτοί που ήρθαν

Αυτοί είναι οι 12 υπουργοί που θα πέσουν στη “μάχη” των ευρωεκλογών

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη με αντικείμενο τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των δράσεων του κόμματος...

Θητεία 165 ημερών, διαρκείς επανεκπαιδεύσεις: Αυτό είναι το φινλανδικό μοντέλο στρατού που έρχεται στη...

Γενικευμένες αλλαγές θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα στο θέμα της θητείας στον ελληνικό στρατό, με την χώρα μας να ετοιμάζεται να υιοθετήσει...

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Οι τουρκικές παραφωνίες πριν από τη συνάντηση κορυφής

Παρά τις τουρκικές παραφωνίες του τελευταίου διαστήματος και την αμετροεπή αντίδραση της Τουρκίας στην εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης ότι σχεδιάζει τη δημιουργία δύο θαλάσσιων...

Νίκη: Παραπέμπει με το ερώτημα της διαγραφής την γυναίκα που χαστούκισε την βουλευτή της...

Αναστέλλει την κομματική ιδιότητα της γυναίκας που χαστούκισε την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Καβάλα Αγγελική Δεληκάρη, χαρακτηρίζοντας την πράξη της αδιανόητη και απαράδεκτη....

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4) στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, τουρκική διπλωματική αντιπροσωπία της οποίας επικεφαλής θα...
Κεντροαριστερά: Ξεπέρασε τις 147.000 η συμμετοχή στις εκλογές

Εμφύλιος στην κεντροαριστερή “πολυκατοικία”

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με το κόμμα της Νέας Αριστεράς και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η Κουμουνδούρου, εξαπολύοντας μύδρους εναντίον των ηγεσιών τους για τον...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ποινική δίωξη στον 17χρονο για τον τραυματισμό του Γιάνη Βαρουφάκη

Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της...

Γ. Βαρουφάκης: Δέχτηκε επίθεση στα Εξάρχεια

Θύμα επίθεσης έπεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25, έξω από εστιατόριο επί...

Αιχμηρό σχόλιο Βαρουφάκη για την αποχώρηση της Αγγελικής Αδαμοπούλου από το ΜέΡΑ25

Την αποχώρησή της από το ΜέΡΑ 25, γνωστοποίησε πριν από λίγο με επιστολή της...

Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση Βαρουφάκη στον πρωθυπουργό για τον «πράσινο» φόρο

Με τι κονδύλια θα καλυφθεί το γιγαντιαίο-όπως το χαρακτηρίζει- κόστος των δεσμεύσεων του κ.Μητσοτάκη...