Σαουδάραβας γιατρός συνελήφθη για το μακελειό – Προβληματισμός από το προφίλ του δράστη.
Η νοικιασμένη BWM καρφώθηκε με μεγάλη ταχύτητα επάνω στους ανυποψίαστους πολίτες στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου προκαλώντας τρόμο σε όλη τη Γερμανία.
Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό δυο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ανάμεσα τους ένα παιδί και ακόμη 68 τραυματίζονται, οι 15 από αυτούς σοβαρά. Πίσω από το τιμόνι κάθεται ένας 50χρονος Σαουδάραβας γιατρός που βρίσκεται στην Γερμανία από το 2006. Οι ειδικοί τον χαρακτηρίζουν ως μία «ατυπική περίπτωση».
Καθώς όπως λένε μέχρι σήμερα κανείς Σαουδάραβας δεν είχε εμπλακεί σε ισλαμιστική επίθεση στη Γερμανία ενώ ο συγκεκριμένος τα προηγούμενα χρόνια είχε ιδιαίτερα ενεργό λογαριασμό σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, επικρίνοντας μάλιστα τον ισλαμισμό. Ρεπορτάζ του BBC αναφέρει πως αν και οι πρώτες εκτιμήσεις των αρχών είναι πως ο 50χρονος έδρασε μόνος του, εν τούτοις είναι νωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είχε και συνεργούς στην επίθεση.
Η Σαουδική Αραβία έσπευσε να καταδικάσει την επίθεση με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην οποία όμως δεν γίνεται καμία αναφορά για τον 50χρονο που συνελήφθη.
Bίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τρομακτικές εικόνες από το αιματηρό περιστατικό που συνέβη στο κέντρο της γερμανικής πόλης. Στο σημείο επικράτησε χάος και πανικός, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.
Ήδη πάντως στη Γερμανία ακούγονται φωνές για λάθη και κενά στον τομέα της ασφάλειας καθώς το αυτοκίνητο πριν πέσει επάνω στο πλήθος κινήθηκε για τουλάχιστον 400 μέτρα μέσα στη χριστουγεννιάτικη αγορά.
Έρευνες σε κτίριο που ζούσε ο 50χρονος
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν νωρίτερα απόψε έρευνα σε κτίριο του Μπέρνμπουργκ, όπου ζούσε ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου.
Σύμφωνα με την «Mitteldeutsche Zeitung», αστυνομικοί με βαρύ οπλισμό χτύπησαν το κουδούνι σε διαμέρισμα και ζήτησαν συγκεκριμένο άτομο. Η αστυνομία επιβεβαίωσε την έρευνα, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.
Η αστυνομία έχει αποκλείσει από την πρώτη στιγμή την περιοχή γύρω από την αγορά όπου σημειώθηκε η επίθεση, αλλά και άλλα σημεία της πόλης. Η δήμαρχος της πόλης Σιμόνε Μπόρις, με δάκρυα στα μάτια εξέφρασε την οδύνη της για τα θύματα, έδωσε στους πολίτες τηλεφωνική γραμμή από την οποία μπορούν να ενημερώνονται για την κατάσταση συγγενών τους και ανακοίνωσε ότι σήμερα Σάββατο θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή στον Καθεδρικό Ναό του Μαγδεμβούργου.