Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
15.9 C
Athens

Τροπολογία για το “πάγωμα” της ρήτρας αναπροσαρμογής

Την μη εφαρμογή, από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 1η Ιουλίου 2023, της χρέωσης ρήτρας αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε απόψε στη Βουλή. 

Η τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια, την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ρύθμιση για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής προβλέπει ότι οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν ως το τέλος κάθε μήνα τα τιμολόγια του ρεύματος που θα ισχύουν τον μεθεπόμενο μήνα. Για την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης η ανακοίνωση των τιμολογίων θα γίνει ως τις 10 Ιουλίου. Η ρήτρα θα εφαρμοσθεί και θα αναγράφεται ξεχωριστά στους λογαριασμούς για τις καταναλώσεις μέχρι την 1η Αυγούστου. Το επόμενο διάστημα θα αναγράφεται στους λογαριασμούς η ενιαία χρέωση και η επιδότηση που θα συνεχίσει να παρέχει το κράτος στους λογαριασμούς από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Προβλέπεται επίσης ότι το επόμενο δωδεκάμηνο τόσο η αλλαγή προμηθευτή όσο και η αλλαγή τιμολογίου προμήθειας θα γίνονται χωρίς το “πέναλτυ” που προβλέπει η νομοθεσία σε αυτές τις περιπτώσεις.

Με την τροπολογία αυτή προβλέπονται τα ακόλουθα:

Τροποποιούνται-συμπληρώνονται συγκεκριμένες διατάξεις του ν.4001/2011 που αναφέρονται στους διαχειριστές δικτύου διανομής φυσικού αερίου και συγκεκριμένα, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με:

α. την απόκτηση από νέο Διαχειριστή της ιδιοκτησίας των παγίων, στην περίπτωση που η Εταιρεία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) δεν έχει στη διάθεσή της τη σχετική Άδεια, με την καταβολή της, κατά τα προβλεπόμενα, υπολογιζόμενης υπολειμματικής αξίας των περιουσιακών της στοιχείων,

β. την ανεξαρτησία των προαναφερόμενων Διαχειριστών, σε περίπτωση που αποτελούν μέρος κάθετα ολοκληρωμένης επιχείρησης,

γ. τη διαδικασία απόκτησης ή αύξησης υφιστάμενης συμμετοχής σε Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου από νομικά ή φυσικά πρόσωπα.

Παράλληλα, καταργούνται υφιστάμενες διατάξεις (άρθρα 80 ΣΤ’ και 80 Ζ’ του ιδίου ως άνω νόμου), που αναφέρονται στην πιστοποίηση των Διαχωρισμένων Διαχειριστών Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου και στις υφιστάμενες συμμετοχές και δικαιώματα προσώπων σε Διαχειριστές Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου.

  1. Θεσπίζονται έκτακτες ρυθμίσεις μεταβατικού χαρακτήρα αναφορικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας συνεπεία της ενεργειακής κρίσης και συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:

α. Δεν εφαρμόζεται, για το οριζόμενο χρονικό διάστημα, σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης ρήτρας, η οποία συνδέεται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς. Με υπουργική απόφαση, μπορεί να παρατείνεται η ισχύς των προαναφερόμενων διατάξεων ή να λήξει πριν την οριζόμενη ημερομηνία, εφόσον δεν διατηρείται σε ισχύ ο προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Εσόδων Αγοράς Επόμενης Μέρας (άρθρο 12 του ν. 4425/02016).

β. Ορίζεται ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν, σε μηνιαία βάση, τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας που εφαρμόζονται στα προαναφερόμενα τιμολόγια.

γ. Παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους πελάτες να επιλέξουν άλλο τύπο τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, σε περίπτωση που δεν έχουν σύμβαση προμήθειας σε ισχύ.

δ. Για όλη τη διάρκεια ισχύος των προτεινομένων διατάξεων:

επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας συνεπεία της μεταβολής των χρεώσεων προμήθειας, αζημίως για τους πελάτες και χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης του προμηθευτή,
αποτυπώνονται σε ειδικό πεδίο στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, που εκδίδονται μετά την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων διατάξεων, οι χρεώσεις ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης χρέωσης που αφορούν στη συγκεκριμένη περίοδο κατανάλωσης, αναγράφονται διακριτά στους λογαριασμούς κατανάλωσης όλες οι χρεώσεις προμήθειας για τα προαναφερόμενα τιμολόγια καθώς και το ποσό της επιδότησης από πόρους του ειδικού λογαριασμού «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης».

ε. Η παρακολούθηση εφαρμογής των προτεινομένων διατάξεων διενεργείται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), εφαρμοζόμενων των διαδικασιών και των κυρώσεων της κείμενης νομοθεσίας (άρθρο 36 του ν.4001/2011), σε περίπτωση διαπίστωσης σχετικών παραβάσεων (εμφάνιση καταχρηστικών πρακτικών από τους προμηθευτές κ.λπ.).

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία – Έκτακτη σύσκεψη στη Θεσσαλία με τον Κικίλια 

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί η Πολιτική Προστασία ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επηρεάσουν πολλές περιοχές της χώρας. Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της...
Κακοκαιρία "Ιανός": Νύχτα αγωνίας σε Αλμυρό Βόλου και Καρδίτσα

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Η επικινδυνότητα ανά περιοχή

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από επικίνδυνα μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο...

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την...

Μέσω gov.gr η υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας για μέτρα πυροπροστασίας 

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr αναφορά ή καταγγελία για μέτρα πυροπροστασίας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων έχουν από σήμερα οι πολίτες, ύστερα από...

Η φωτογραφία της ημέρας

Θρύλος και πάσης Ευρώπης! 19 Απριλίου 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Τροχαίο στη Σταδίου: Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ο οδηγός μηχανής που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο οδηγός της μοτοσικλέτας που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (19/04) στο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ οι ιδιώτες γιατροί – Κατατέθηκε η ρύθμιση

Ανοίγει ο δρόμος για να ασκούν έργο στο ΕΣΥ και ιδιώτες γιατροί, με ρύθμιση...

Οι “Σπαρτιάδες” διαλύονται…

Άλλος ένας προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες βουλευτής, ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από λίγο στη Βουλή. Πρόκειται για...

Βουλή: Απορρίφθηκε η τροπολογία για την αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία”

Με το επιχείρημα ότι ήδη ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει την ύψιστη τιμωρία σε περίπτωση...

Βουλή: Ευρεία συναίνεση εξασφάλισε η τροπολογία για την Golden Visa

Με ευρεία πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής, υπερψήφισε την τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας...