Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Τσακαλώτος: Στις 24 Οκτωβρίου η εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος της συνεδρίασης.

«Ήταν ένα πολύ καλό Eurogroup για την Ελλάδα» τόνισε και πρόσθεσε «ομόφωνα οι υπουργοί οικονομικών αποφάνθηκαν ότι ικανοποιήσαμε τα 15 προαπαιτούμενα».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «υπήρξε συμφωνία πως η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά στην αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς ιδιώτες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».

Ωστόσο, σημείωσε, πως τα 2,8 δισ. θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις, καθώς για τεχνικούς λόγους η Ελλάδα δεν έχει ακόμα προσκομίσει τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Η εκταμίευση των 1,7 δισ. που αντιστοιχούν στην αποπληρωμή των ληξιπροθεσμών οφειλών θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου» ανέφερε ο Ευ.Τσακαλώτος.

Μάλιστα δεν απέκλεισε η συνολική εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ (1,7 + 1,1 δισ. ευρώ) να γίνει τότε, καθώς, όπως εξήγησε, η Ελλάδα δεν έχει κάποιες σημαντικές πληρωμές στο αμέσως επόμενο διάστημα.

«Δεν θέλουμε άμεσα τα χρήματα των δόσεων, δεν έχουμε άμεσες ανάγκες οπότε ο χρόνος πληρωμής είναι δευτερεύον θέμα», επισήμανε και σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε πως το 1,1 δισ. που αντιστοιχεί στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων θα εκταμιευθεί επίσης αργότερα.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

«Το σημερινό Eurogroup ενέκρινε την άμεση εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ που πάει στο χρέος, αναγνωρίζοντας ότι υλοποιήθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης. Το 1,7 δισ. ευρώ αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές με τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου – Αυγούστου να δείχνουν ότι έχουμε υπερκαλύψει το στόχο μας. Τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου.»

» Το 1,7 δισ. ευρώ, λοιπόν, θα εκταμιευθεί στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη, δηλαδή, συνάντηση του ESM, όπου και τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώσουν ότι κινούμαστε πολύ πάνω από το στόχο μας».

Κόντρα στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή, απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ανέφερε πως ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν χρειαζόμαστε τα υπόλοιπα χρήματα της δόσης.

«Ο κ. Τσακαλώτος δεν είπε αυτά που είπατε κ. Μητσοτάκη, ούτε είναι αληθές ότι δεν έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση. Διαβάστε τις ανακοινώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα έκλεισε επιτυχώς και τα 15 προαπαιτούμενα.

»Το 1,1 δισ. θα πάει για την αποπληρωμή χρεών και το 1,7 δισ. θα πάει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Για το 1,7 πρέπει να υπάρχει πλήρης αναφορά, να υπάρχουν εκθέσεις και για τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα αποτυπωθεί τις επόμενες μέρες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το 1,7 δισ. δεν θα δοθεί σε συνεδρίαση του Eurogroup. Ο κ. Τσακαλώτος δεν είπε ότι δεν έχουμε ανάγκη τα χρήματα, είπε ότι δεν έχουμε να πληρώσουμε ομόλογα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» είπε ο πρωθυπουργός.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο κ. Τσακαλώτος:

«Για άλλη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι καλά ενημερωμένος. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι είπα ότι η χώρα δεν χρειάζεται χρήματα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αυτό που άφησα “ανοιχτό”, είναι το πότε θα μας χρειαστεί το 1,1 δισ. ευρώ που προορίζεται για τους πιστωτές, καθώς δεν έχουμε μεγάλες υποχρεώσεις στο άμεσο διάστημα προς τους δανειστές».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Σαν σήμερα 29 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1430: Οι δυνάμεις του Οθωμανού σουλτάνου Μουράτ Β’ καταλαμβάνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης. 1823: Συνέρχεται...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο, η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μάρκου...

Καιρός: Αποπνικτική ατμόσφαιρα με αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι και σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου, ο καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες να παραμένουν μέχρι και την Τρίτη, ενώ έντονη...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Χαμός σε καφενείο στην Σπάρτη: 43χρονος έπιασε από τον λαιμό την εν διαστάσει σύζυγό...

Σκηνές βίας και αγριότητας σε καφενείο – ουζερί στην Σπάρτη. Ένας 43χρονος μπήκε στο κατάστημα όπου βρισκόταν η εν διαστάσει σύζυγός του μαζί με...
Σπύρος Λούης, έκοψε νήμα, πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Μαρτίου ο Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1896 Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χαμός για τη σύντροφο του Τσακαλώτου που πληρώνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ!

Δεν υπάρχει αυτό που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Αναρωτιόμαστε πως κατάφερναν τόσο καιρό και τα...

Τσακαλώτος: Ο Σ. Κασσελάκης μοιάζει με τον Περίανδρο Πώποτα

Σκληρή απάντηση στον  Κασσελάκη δίνει ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας και ανεξάρτητος πλέον βουλευτής...

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση η “Ομπρέλα”, η ομάδα Αχτσιόγλου και του Δ. Τεμπονέρα και τρία μέλη του Προεδρείου

Σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης συνεχίζεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αποχώρησαν από τη...

Τσακαλώτος: “Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες”

Στο ζητούμενο της ενότητας αναφέρθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τοποθέτησή του στην συνεδρίαση της...