Την θέση πως υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στην κυβέρνηση για τη διάταξη σχετικά με την επαναφορά του αδικήματος της βλασφημίας – προβλεπόταν φυλάκιση 2 ετών σε όποιον κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την ορθόδοξη εκκλησία ή άλλη θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα – διατύπωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας, ο οποίος είπε πως η διάταξη θα αποσυρθεί, εάν συνεχιστούν οι αντιδράσεις.
«Πρέπει οι πολιτικοί να αντιλαμβάνονται ό,τι εισπράττουν ως κοινωνική αντίδραση και το τι δέχεται ή αντέχει η κοινωνία. Η λογική με την οποία πρότεινα τη συγκεκριμένη τροπολογία είχε να κάνει με το γεγονός ότι έπρεπε να προστατεύσουμε όλους αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους που για διαφορετικούς λόγους μπορεί να βρεθούν σε οποιαδήποτε πόλη στην ενδοχώρα και οι οποίοι δέχονται μια γενικότερη πίεση από ακραίους ανθρώπους, οι οποίοι επιδεικνύουν μια άλλου είδους συμπεριφορά» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Τσιάρας.
«Δεν σας κρύβω ότι είναι μία διάταξη η οποία προφανώς δημιουργεί μία ένταση, έναν γενικότερο προβληματισμό, αλλά πρέπει να δει κάποιος την ανάγνωσή της μέσα από όλες τις προοπτικές που ενδεχομένως δημιουργεί. Υπάρχουν πολλές χώρες που την εφαρμόζουν στην Ευρώπη. Ίσως με κάποια διαφορετική εκδοχή, αλλά με την ίδια ουσία.
Στη Δανία καταργήθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο και αναγκάστηκαν να την επαναφέρουν όταν έβλεπαν ακροδεξιούς να καίνε το κοράνι. Η δική μου προσπάθεια ήταν προς αυτή την κατεύθυνση και το λέω γιατί θέλω να κάνω γνωστό ότι έχω μία απολύτως φιλελεύθερη αντίληψη γύρω από όλα αυτά τα ζητήματα και δεν είχα στόχευση να επιστρέψουμε σε ένα παλιό θεοκρατικό κράτος, όπως κάποιοι έσπευσαν να σχολιάσουν» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι εφόσον συνεχίσουν οι αντιδράσεις, η διάταξη δεν θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.
«Δεν σας το κρύβω ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός. Νομίζω πως αν αυτή η ένταση υπάρχει, η συγκεκριμένη διάταξη δεν θα έρθει τελικά προς ψήφιση. Θα αποσυρθεί. Εφόσον υπάρχει μια γενικότερη αντίληψη που κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση, νομίζω πως κάπως πρέπει να το δούμε σοβαρά. Πρέπει οι πολιτικοί να αντιλαμβάνονται ό,τι εισπράττουν ως κοινωνική αντίδραση και το τι δέχεται ή αντέχει η κοινωνία. Εκτιμώ ότι από τη στιγμή που υπάρχει μια τέτοια αντίληψη και παρά τη δική μου στόχευση, δεν θα μπορούσε αυτό να είναι ένα αντικείμενο συζήτησης που θα μονοπωλεί» υποστήριξε ο κ.Τσιάρας.