Τρίτη, 18 Μαΐου, 2021
22.1 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Μαΐου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1902...Ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης ανακαλύπτει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που θεωρείται ως ένα από τα πρώτα υπολογιστικά μηχανήματα.

Τσιγάρα με λιγότερη νικοτίνη για διακοπή της εξάρτησης

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σε μια άνευ προηγούμενου κίνηση, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει την ποσότητα της νικοτίνης που περιέχουν τα καπνικά προϊόντα.

Στόχος του Οργανισμού είναι να μειωθεί στο ελάχιστο η περιεκτικότητα της νικοτίνης, και μάλιστα σε επίπεδα μη εξαρτητικά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίτροπος του FDA Δρ Σκοτ Γκοτλιεμπ σε σχετική συνέντευξη Τύπου.

Επίσης, στα σχέδια του FDA περιλαμβάνεται και ο έλεγχος του ρόλου των γεύσεων στα προϊόντα καπνού και πως αυτά τα πρόσθετα συντελούν στην έναρξη, συνέχιση και διακοπή του καπνίσματος, αλλά και η ρύθμιση της κατηγορίας των πούρων και των προϊόντων υποκατάστασης της νικοτίνης, όπως οι τσίχλες, τα επιθέματα και οι παστίλιες.

«Έχουμε την ιστορική ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τη νικοτίνη για να κάνουμε τους καπνιστές να απομακρυνθούν από τα τσιγάρα, τα οποία προκαλούν θανάτους και πολλές ασθένειες, και να κατευθυνθούν προς προϊόντα που μπορούν να τους παρέχουν πρόσβαση στη νικοτίνη αλλά χωρίς τους κινδύνους που συνεπάγεται η διαδικασία της καύσης», εξήγησε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Και πρόσθεσε ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και άλλα προϊόντα που μπορούν να γίνουν η ‘γέφυρα’ για την διακοπή του καπνίσματος, πρέπει να αξιολογηθούν σωστά».

Η κίνηση του FDA φυσικά βρίσκει συμμάχους στην ιατρική κοινότητα με τον Δρ Αντρεα Σπαταραρελλα, από το Κέντρο Ελέγχου του Καπνού στο σύστημα Υγείας Northwell Health της Νέας Υόρκης να σημειώνει ότι «η προοπτική της μείωσης της νικοτίνης στα καπνικά προϊόντα σε επίπεδο που δεν προκαλεί εξάρτηση είναι συναρπαστική. Κάθε προσπάθεια μείωσης ή εξάλειψης των επιπτώσεων στην υγεία και των σχετιζόμενων με το κάπνισμα θανάτων πρέπει σίγουρα να ληφθεί υπόψη».

Ο Μιτς Ζελλερ, διευθυντής του Κέντρου Προϊόντων Καπνού του FDA πρόσθεσε κατά τη συνέντευξη Τύπου ότι «δεδομένου του συνδυασμού τοξικότητας, εξάρτησης, συχνότητας και επίπτωσης στους μη χρήστες, τα τσιγάρα είναι μια κατηγορία προϊόντων καπνού που προκαλούν τη μεγαλύτερη επίπτωση στη Δημόσια Υγεία. Μάλιστα, τα τσιγάρα είναι τα μόνα νόμιμα προϊόντα που όταν χρησιμοποιούνται μπορούν να σκοτώσουν τους μισούς μακροχρόνιους χρήστες, πρόωρα».

Η μείωση των επιπέδων της νικοτίνης στα τσιγάρα και άλλες πολιτικές θα βοηθήσουν την πρόληψη εκατομμυρίων σχετικών με τον καπνό θανάτων, εκτιμά ο Δρ Γκοτλιεμπ.

Η πρόταση όμως αυτή προϋποθέτει την ανασκόπηση της σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας για το πως η νικοτίνη δημιουργεί και συντηρεί την εξάρτηση, ενώ απαιτείται επίσης και δημόσια συζήτηση επί του θέματος.

«Θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε ουσιαστικά ερωτήματα όπως ‘Ποιο μέγιστο επίπεδο νικοτίνης για την προστασία της δημόσιας υγείας;’, ή ‘Θα πρέπει να ληφθεί ένα οριζόντιο μέτριο που θα ισχύσει ευθύς εξ αρχής ή σταδιακά;’», σημείωσε ο αμερικανός αξιωματούχος του FDA.

Και πρόσθεσε ότι, μπορεί να υπάρχουν «μη σκόπιμες συνέπειες», όπως η ανάπτυξη μιας «μαύρης αγοράς» τσιγάρων με υψηλή περιεκτικότητα σε νικοτίνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine, δείχνει ότι το όφελος από τη μείωση της περιεκτικότητας των τσιγάρων σε νικοτίνη θα ωφελήσει εκατομμύρια άτομα.

«Η μελέτη κάνει λόγο για πέντε εκατομμύρια επιπλέον ενήλικους καπνιστές που θα εγκαταλείψουν το κάπνισμα εντός ένος έτους από την επιβολή του μέτρου. Και με αυτό το σενάριο, μέχρι το 2100 πάνω από 33 εκατομμύρια άτομα, κυρίως νέοι και ενήλικοι, θα αποφύγουν να γίνουν συστηματικοί καπνιστές. Και τα ποσοστά καπνίσματος θα πέσουν από το 15% που είναι σήμερα στο 1,4%», τόνισε ο Δρ Γκοτλιεμπ.

Έτσι στο τέλος του αιώνα θα μπορούμε να μιλάμε για πάνω από οκτώ εκατομμύρια λιγότερους θανάτους από τα προϊόντα καπνού, με ένα αναμφισβήτητο όφελος για τη δημόσια υγεία.

Αλλά ο Δρ Λεν Χοροβιτζ, Πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης διατυπώνει αντίθετη άποψη λέγοντας ότι «η μείωση των επιπέδων της νικοτίνης στα τσιγάρα μπορεί να οδηγήσει απλά στο κάπνισμα περισσότερων τσιγάρων». Και τονίζει ότι για να μπεί ένα τέλος στο κάπνισμα, πρέπει να εξαλειφθούν τα καπνικά προϊόντα ως απειλή για την υγεία μας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ξέσπασε στον Πάπα ο Ερντογάν: “Το Ισραήλ πρέπει να τιμωρηθεί – Έγκλημα κατά της...

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα νε επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ προκειμένου να το αναγκάσει να σταματήσει να...

Στην Ινδία άνοιξαν οι πύλες της Κόλασης!

Το πρόσωπο του Αντίχριστου και οι συνέπειες του ανοίγματος της έβδομης σφραγίδας της Αποκάλυψης γίνονται ορατές στην Ινδία: Οι οικογένειες εγκαταλείπουν τους ασθενείς, καθώς φοβούνται...

Οι τουρκικές εξαγωγές στη Λιβύη αυξήθηκαν κατά 58% στη διάρκεια του 2021

Ο Πρόεδρος του Τουρκο-Λιβυκού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, Μορτέζα Καρανβίλ, ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Λιβύη ανήλθαν σε 826 εκατομμύρια δολάρια, αύξηση 58% κατά...

Τσιπ που εισάγεται στο σώμα μέσω ένεσης

Ερευνητές στο Columbia Engineering αναφέρουν πως δημιούργησαν αυτό που, όπως λένε, είναι το μικρότερο σύστημα μεμονωμένου τσιπ (single-chip system), όγκου κάτω του 0,1 κυβικού...

NYT: Εξωγήινα άτομα πλουτωνίου στον βυθό του ωκεανού

Επιστήμονες που μελετούσαν ένα δείγμα ωκεάνιου φλοιού που ελήφθη από τον βυθό του Ειρηνικού, σε βάθος 1 μιλίου, ανακάλυψαν ίχνη σπάνιου ισότοπου πλουτωνίου, του...

Σκόπια: 1500 στρατιώτες από ΗΠΑ, Βουλγαρία και Ελλάδα σε άσκηση στο Κρίβολακ

Τρόποι άμυνας σε περίπτωση επίθεσης - ανασυγκρότηση και αντεπίθεση, είναι το κύριο σενάριο των χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων με τις ειδικές μονάδες που θα...

Αργεντινή: Ένας 64χρονος πέθανε… για λίγα λεπτά από κορωνοϊό

Την εμπειρία που έζησε περιγράφει Norberto Di Natale  ο οποίος υποστήριξε ότι πέθανε για λίγα λεπτά από επιπλοκές του κορωνοϊό. Η επικρατέστερη θεωρία για το τι...

Βρείτε μας

7,793ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα λαθρεμπορίου τσιγάρων

Πολυεθνικό κύκλωμα που διακινούσε τεράστια φορτία λαθραίων τσιγάρων από το Ντουμπάι στη Συρία μέσω...

Παραεμπόριο τσιγάρων-ποτών και καυσίμων: Στοιχίζει στο δημόσιο 1 δις ευρώ το χρόνο

Σε επιβράβευση με την καταβολή  χρηματικής αμοιβής που θα φτάνει ακόμη και  το 20%...

Η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε το μεγαλύτερο κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων με 2 εργοστάσια

Mια από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιείτο συστηματικά στην λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων εξάρθρωσε...

Χανιά: Όπλα, πυρομαχικά και λαθραία τσιγάρα σε ταχύπλοο

Έξι άτομα συνελήφθησαν από άνδρες του Λιμενικού στην Παλαιόχωρα Χανίων για κατοχή καπνικών προϊόντων...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή