Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.6 C
Athens

Τσιγάρο: Κόβει 14 χρόνια ζωής – Η Ελλάδα παραμένει πρώτη στο κάπνισμα στην Ε.Ε.

Αυξάνονται οι νέοι που καπνίζουν – Πανευρωπαϊκές μελέτες αποτυπώνουν τη δεινή θέση της χώρας αναδεικνύοντας την ανάγκη εφαρμογής των αντικαπνιστικών μέτρων.
Η κατανάλωση καπνού είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία που μπορεί να αποφευχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η σημαντικότερη αιτία πρόωρου θανάτου στην ΕΕ, υπεύθυνη για σχεδόν 700.000 θανάτους κάθε χρόνο.

Περίπου το 50% των καπνιστών πεθαίνουν πρόωρα, συνήθως 14 χρόνια νωρίτερα και με χειρότερη κατάσταση υγείας από τους μη καπνιστές. Το κάπνισμα προκαλεί περισσότερα προβλήματα από ό,τι το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, η υπέρταση, το υπερβολικό βάρος ή η υψηλή χοληστερόλη.

Παρόλα αυτά, έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, έδειξε ότι το ποσοστό των καπνιστών στην Ευρώπη δεν μειώθηκε από το 2014 αντίθετα παρέμεινε στο 26% στην Ε.Ε., ενώ αυξήθηκαν οι καπνιστές στις ηλικίες 15-24 ετών, στο 29% φέτος, από 25% το 2014. Η επόμενη έρευνα προγραμματίζεται για το 2019/2020, η οποία θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα της οδηγίας για τα προϊόντα καπνού.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Vytenis Andriukaitis, δήλωσε ότι “η αύξηση των ποσοστών καπνίσματος για νέους καταδεικνύει το επείγον των κρατών-μελών να εφαρμόσουν την οδηγία για τα προϊόντα καπνού που απαγορεύουν τα ελκυστικά τσιγάρα που αποσκοπούν στην προσέλκυση νέων. Από τον Μάιο φέτος, όλα αυτά τα προϊόντα πρέπει να εξαφανιστούν από την αγορά της ΕΕ. Καλώ όλα τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν όλα τα πρόσθετα εργαλεία που διαθέτουν για την προστασία των νέων και την ενθάρρυνση των κοινωνιών χωρίς καπνό”.

 

Στην Ελλάδα

Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας, χαρακτήρισε την ημέρα ως “ημέρα ντροπής για την Ελλάδα”, καθώς

“Το 38% των Ελλήνων καπνίζει κατέχοντας την πρώτη θέση μαζί με τη Βουλγαρία ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δε Έλληνες καπνιστές είναι πιο θεριακλήδες σε όλο τον κόσμο, με 20,5 τσιγάρα ημερησίως, όταν σε άλλες χώρες η κατανάλωση κυμαίνεται από 5,8 έως 17,5 τσιγάρα ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανευρωπαϊκής Μελέτης EUREST-PLUS στην οποία συμμετέχει η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Είναι, επίσης, η μόνη χώρα όπου δεν εφαρμόζονται τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, σε ποσοστό 87% στα μπαρ (Ισπανία 8%), σε 70% στα εστιατόρια (Αγγλία 5%) και σε 41% στους χώρους εργασίας, όταν στη Ρουμανία και στην Πολωνία δεν ξεπερνούν το 24%, στη Γερμανία το 12% και στην Ολλανδία το 6%.
Περισσότεροι από 16.000  Έλληνες καπνιστές πεθαίνουν κάθε χρόνο και περισσότεροι από 1.000 μη καπνιστές εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος στους κλειστούς χώρους. Οι δε δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσων αρρωσταίνουν εξαιτίας του καπνίσματος είναι περίπου 3,4 δισ. ευρώ το χρόνο.

Οι ευθύνες ανήκουν σε όσους έχουν την ευθύνη για την επιβολή των μέτρων. Πρωτίστως στην κυβέρνηση και την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και στις αρχές και διοικήσεις των ΟΤΑ, των νοσοκομείων και των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν επιδεικνύουν την αναγκαία πολιτική βούληση.

Ευθύνες όμως έχουν και οι Έλληνες πολίτες, καπνιστές και μη-καπνιστές, οι οποίοι επικροτούν τα αντικαπνιστικά μέτρα μας μόνο σε ποσοστό 72%, ποσοστό που αποτελεί το χαμηλότερο στην Ε.Ε. Οι δε καπνιστές μόνο σε ποσοστό 29% θεωρούν ότι η ελληνική κοινωνία αποδοκιμάζει το κάπνισμα, όταν σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από 49%-78%.

Πάραυτα, σχεδόν τέσσερεις στους δέκα καπνιστές δηλώνουν ότι θέλουν να διακόψουν άμεσα το κάπνισμα αλλά σε αυτούς οι υπηρεσίες που προσφέρει ο δημόσιος τομέας είναι ανεπαρκέστατες”.

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Help Her Quit: Οι γυναικολόγοι στη “μάχη” κατά του καπνίσματος

Το καινοτόμο διετές πρόγραμμα «Help Her Quit»*, που προσεγγίζει ολιστικά τη γυναικεία αναπαραγωγική υγεία,...

Καπνίζεις; Θα γεράσεις πιο γρήγορα!

Η απόδειξη είναι γραμμένη στο DNA, για την ακρίβεια στα χρωμοσώματα. Το κάπνισμα, επιταχύνει τη...

Πλεύρης: Πρόστιμο στο κέντρο της Βανδή για κάπνισμα -Αιτία ο Μπισμπίκης

Την επιβολή προστίμου ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με βάση τον αντικαπνιστικό νόμο...

Έρευνα «ανατροπή» για το κάπνισμα: Η ηλικία που, αν το κόψεις, σε «σώζει» από πρόωρο θάνατο

Να ανατρέψει όσα ξέραμε γύρω από την επιρροή του τσιγάρου και του καπνίσματος στην...