Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.5 C
Athens

Τσίπρας: «Δεν χρειάζεται νόμος για την α’ κατοικία»

Οριστικά αποκλείει το ενδεχόμενο προστασίας της πρώτης κατοικίας δια νόμου ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας έτσι αρνητικά στο αίτημα βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία.

Υπάρχει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή η μετεξέλιξη του νόμου Κατσέλη σε νόμο Σταθάκη», δήλωσε στην ΕΡΤ-3 ο Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε προσωπικά ότι δεν θα βγουν στο σφυρί λαϊκές κατοικίες και τόνισε πως «η διαδικασία των πλειστηριασμών πρέπει να προχωρήσει, προκειμένου να εξυγιανθεί επιτέλους το τραπεζικό σύστημα».

Πρόσθεσε ότι πρέπει να τιμωρηθούν «οι επιχειρηματίες με τις βίλες του 1,5 εκατ. ευρώ που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους», ενώ, αναφερόμενος στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών, σημείωσε πως «όποιος σπεύσει να αντιδράσει σ’ αυτούς τους πλειστηριασμούς, θα πρέπει να ντρέπεται».

«Μας υποδέχθηκαν πάλι οι πρώην σύντροφοί μας, οι κυβερνητικοί, με ΜΑΤ», έλεγε την ίδια ώρα κορυφαίο στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας που πρωτοστάτησε χθες στις ματαιώσεις των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία. Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών (ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δεν Πληρώνω, Πλεύση Ελευθερίας) σχεδιάζει να κλιμακώσει τις αντιδράσεις του, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει ως απάντηση την αντικατάσταση με νομοσχέδιο των συμβατικών πλειστηριασμών από ηλεκτρονικούς.

Οι εξελίξεις με τους πλειστηριασμούς και η πίεση που αισθάνονται πλέον οι κυβερνητικοί βουλευτές από την κοινωνία έχουν δημιουργήσει έκρυθμο κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ευρύτερα στην κυβέρνηση. Μια γεύση πήρε αυτοπροσώπως ο Πρωθυπουργός χθες στη Θεσσαλονίκη: κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης δέχθηκε φραστική επίθεση από συμβασιούχους που τον κατηγόρησαν πως «φεύγει σαν κλέφτης». Την ίδια στιγμή, οι εξαμηνιαίες «Τάσεις» της MRB δείχνουν πως η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον παγιωμένη κοντά σε διψήφιο νούμερο.

Προς επίρρωση, η εικόνα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει Βαβέλ και αποτυπώνεται στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Μετά τον εισηγητή, Δημήτρη Βέττα, ο οποίος μίλησε για «υποφορολόγηση», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Ξυδάκης κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να αναθεωρήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ. Η βουλευτής Χαλκιδικής, Ολυμπία Τελιγιορίδου χαρακτήρισε αδικία την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης.

Επίσης, σε συνέντευξή του (Σκάι), ο βουλευτής Σάμου, Δημήτρης Σεβαστάκης, ο οποίος τη Δευτέρα επισκέφθηκε το Μαξίμου μαζί με συναδέλφους του από τα νησιά για το θέμα του ΦΠΑ, αποκάλεσε «άδικο φόρο» τον ΕΝΦΙΑ – ενώ ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είχε δηλώσει πως «υπάρχουν και πιο άδικοι φόροι απ’ αυτόν».

Αλλά και ο – προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ – υφυπουργός Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης διατύπωσε από το βήμα της Βουλής την καινοφανή θεωρία πως «καλύτερα οι μισθοί να είναι μικροί παρά ανύπαρκτοι».

Σε μια προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος, η κυβέρνηση σπεύδει τώρα να αξιοποιήσει ξανά το χαρτί του κοινωνικού μερίσματος, με την πληρωμή στους δικαιούχους να γίνεται αύριο και την ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων να ανοίγει ξανά για ειδικές περιπτώσεις που χρήζουν διόρθωσης (σ.σ.: το 50% των συνολικών αιτήσεων που υποβλήθηκαν «κόπηκε»).

Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ-3, ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής του, εκφράζοντας την άποψη πως «έχει ήδη αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα η έξοδος από τα μνημόνια». Παραδέχθηκε πάντως ότι η κυβέρνησή του δεν κατάφερε να άρει φορολογικά βάρη ή αδικίες με τις περικοπές στις συντάξεις, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και υποστήριξε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Στην αντεπίθεση πέρασε και ο πρόεδρος της Βουλής, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για συγκρότηση «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου» που, κατά τον ίδιο, προχωρεί «σε προπαγάνδα και καταστροφολογία». Οι αναφορές του Νίκου Βούτση προκάλεσαν την αντίδραση ΝΔ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δείτε την… ελληνική έρημος που γυρίστηκε η ταινία «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» με τη Ρένα Βλαχοπούλου (BINTEO)

Μια έρημος που θυμίζει σκηνικό από άλλα εξωτικά μέρη, υπάρχει και στην Ελλάδα. Πρόκειται για...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον...

Φορολογικές υποχρεώσεις: Διευκρινίσεις από φοροτεχνικό για ΕΝΦΙΑ, πληρωμές

Τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ και τις φορολογικές δηλώσεις, υπενθύμισε στο...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών...