Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
18.2 C
Athens

Τσίπρας: Δεν θα δεχθούμε να γίνει η χώρα αποθήκη ψυχών – Ναι στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Επίθεση στους Ευρωπαίους εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι είναι απογοητευτική η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρώπη,

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή, επισήμανε ότι κάποιοι δεν κατανοούν πως ή οι κανόνες θα είναι κοινοί για όλους, ή δεν θα υπάρχουν κανόνες, πως ή οι συμφωνίες θα τηρούνται από όλους, ή δεν θα υπάρχουν συμφωνίες.

Υπενθύμισε ότι “το καλοκαίρι η Ελλάδα στήθηκε στο απόσπασμα στο όνομα των κοινών κανόνων και ξαφνικά αποδεικνύεται ότι η τήρηση των κανόνων αφορά ορισμένους”.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι πέραν τούτων συμβαίνει κάτι ακόμα χειρότερα που αφορά την λειτουργία της Ευρώπης, και το οποίο συνίσταται στο ότι “αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής, ακυρώνονται από παρασυνάξεις κρατών της ΕΕ, αλλά και κρατών που δεν ανήκουν στην ΕΕ και βρίσκονται στην ‘βαλκανική διαδρομή'”.

Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός, μια χώρα με μεγάλη ιστορία στην ΕΕ, η Αυστρία, να καλεί σε “παρασυσκέψεις χωρίς την συμμετοχή των ενδιαφερόμενων χωρών”.

“Μιλώντας με γλώσσα όχι σκληρή, αλλά υπεύθυνη, θα πω ότι η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από όλους υπεύθυνη συμπεριφορά, όπως υπεύθυνα συμπεριφέρεται και η ίδια” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα μας θα απαιτήσει την άμεση εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν.

“Ή η ΕΕ θα λειτουργεί με κοινούς κανόνες ή ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του, που δεν το δεχόμαστε” είπε στην συνέχεια, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα “δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμφωνίες αν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός επιμερισμός των βαρών” μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, προσθέτοντας ότι “δεν θα δεχθούμε την μετατροπή της Ελλάδας σε ‘αποθήκη ψυχών'”.

Ανέφερε πως θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών πριν την Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου, ώστε να διαμορφωθεί κοινή θέση βάσει της οποίας η Ελλάδα θα ζητήσει υποχρεωτική εφαρμογή του relocation και resettlement από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Προστασία των αγροτών με χαμηλά εισοδήματα

Ο Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα των πολιτών να διεκδικούν δικαιώματα, και επισήμανε ότι τα κίνητρα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, αφορούσαν την τήρηση της νομιμότητας.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι σε τέτοιες συνθήκες με πολίτες να κινητοποιούνται “οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί” και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα προβλήματα λύνονται καλύτερα με πειθώ.

Από την άλλη, τόνισε ότι “όταν κάποιοι μας κουνούν το δάχτυλο και απειλούν με κλείσιμο συνόρων, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας”, αναφερόμενος, ευθέως, στον Προμαχώνα.

Τόνισε ότι κάθε αγώνας πρέπει να έχει μαζί του το κοινωνικό σύνολο και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πατρίδας και οι κινητοποιήσεις δεν πρέπει να είναι εναντίον της χώρας και του κοινωνικού συνόλου.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε, επίσης, τους κινητοποιημένους αγρότες σε συνέχιση του διαλόγου.

Αν δεν επανεκκινήσουμε την οικονομία και δεν αυξήσουμε την παραγωγή δεν θα βγούμε από την κρίση, είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως γι αυτό ο αγροτικός τομές πρέπει να είναι προτεραιότητα μας.

Αναφέρθηκε στις φορολογικές δηλώσεις που κάνουν οι αγρότες και στη πρόταση που κατέθεσε για να αντιμετωπιστεί με δίκαιο τρόπο η οικονομική στενότητα.

Δεν μπορούμε να προστατέψουμε τα υψηλά εισοδήματα των αγροτών που είναι στο 5%, ανέφερε και τόνισε ότι θα προστατέψουμε το 95% των αγροτών με τα χαμηλά εισοδήματα. Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε πως αύριο θα συναντηθεί και με αντιπροσωπεία αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανασχηματισμός: Αυτοί που έφυγαν και αυτοί που ήρθαν

Αυτοί είναι οι 12 υπουργοί που θα πέσουν στη “μάχη” των ευρωεκλογών

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη με αντικείμενο τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των δράσεων του κόμματος...

Θητεία 165 ημερών, διαρκείς επανεκπαιδεύσεις: Αυτό είναι το φινλανδικό μοντέλο στρατού που έρχεται στη...

Γενικευμένες αλλαγές θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα στο θέμα της θητείας στον ελληνικό στρατό, με την χώρα μας να ετοιμάζεται να υιοθετήσει...

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Οι τουρκικές παραφωνίες πριν από τη συνάντηση κορυφής

Παρά τις τουρκικές παραφωνίες του τελευταίου διαστήματος και την αμετροεπή αντίδραση της Τουρκίας στην εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης ότι σχεδιάζει τη δημιουργία δύο θαλάσσιων...

Νίκη: Παραπέμπει με το ερώτημα της διαγραφής την γυναίκα που χαστούκισε την βουλευτή της...

Αναστέλλει την κομματική ιδιότητα της γυναίκας που χαστούκισε την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Καβάλα Αγγελική Δεληκάρη, χαρακτηρίζοντας την πράξη της αδιανόητη και απαράδεκτη....

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4) στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, τουρκική διπλωματική αντιπροσωπία της οποίας επικεφαλής θα...
Κεντροαριστερά: Ξεπέρασε τις 147.000 η συμμετοχή στις εκλογές

Εμφύλιος στην κεντροαριστερή “πολυκατοικία”

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με το κόμμα της Νέας Αριστεράς και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η Κουμουνδούρου, εξαπολύοντας μύδρους εναντίον των ηγεσιών τους για τον...

Μητσοτάκης: Η αναβάθμιση της οικονομίας φέρνει μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις και επιδόματα

Στην αναβάθμιση της ελληνικής Οικονομίας και στις δυνατότητες που έδωσε για την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, στις έκτακτες ενισχύσεις ενόψει του Πάσχα, στα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αυστραλία: Νέα αιματηρή επίθεση με μαχαίρι

Ένας επίσκοπος και αρκετοί πιστοί δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι μέσα σε εκκλησία στο Σίδνεϊ...

Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ: Δύο νίκες και μια ήττα

Το βράδυ του Σαββάτου (13/04) το Ιράν εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Ισραήλ με πάνω...

Ιράν: “Πετύχαμε όλους τους στόχους μας”

Η νυχτερινή επίθεση κατά του Ισραήλ «πέτυχε όλους τους στόχους της», δήλωσε ο αρχηγός...

Σίδνεϊ – Επίθεση με μαχαίρι: Με ψυχική νόσο ο δράστης-Ήταν γνωστός στις αρχές

Η επίθεση με μαχαίρι, που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους και προκάλεσε τον...