Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023
19 C
Athens

Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

«Η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας συνολικά είναι δραματική», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μετά την επίσκεψη σε νοσοκομείο Παπανικολάου και τη συνάντηση που είχε με διοίκηση και εκπροσώπους γιατρών και εργαζομένων, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη. Γι’ αυτή την κατάσταση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «εγκληματικές ευθύνες» για την αδράνεια στην προετοιμασία του ΕΣΥ. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «κάποιοι έχουν εγκληματικές ευθύνες γι αυτή την ολιγωρία, την αδράνεια σε σχέση με την Βόρια Ελλάδα και την Θεσσαλονίκης».

Σημείωσε, δε, πως αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι «όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες προδίκαζαν, διεμήνυαν σε όλους, τους έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα έχουμε γεωμετρική αύξηση των σοβαρών περιστατικών και θα επιβαρυνθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας στηλίτευσε τη στάση της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι δεν αποδίδεται καμία πολιτική ευθύνη, παρά μόνο ευθύνη που η κυβέρνηση ρίχνει στους πολίτες. Αναλυτικά υπογράμμισε επ’ αυτού: «Μόλις μια βδομάδα πριν η Θεσσαλονίκη σχεδόν αμέριμνα γιόρταζε τον πολιούχο, την 28η Οκτωβρίου, δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Στον μητροπολιτικό ναό γινόταν λιτανεία παρουσία εκατοντάδων πιστών και της πολιτειακής ηγεσίας και εκπροσώπων της κυβέρνησης που κατά τα άλλα είχε αναστείλει την παρουσία εκπροσώπων της στην δοξολογίας της 28ης Οκτωβρίου. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης, συνωστισμός πολιτών και η ευθύνη διαρκώς στον πολίτη. Καμία ευθύνη στις αρχές. Καμία πολιτική ευθύνη».

Μιλώντας, έτσι, για τη σημερινή πραγματικότητα τόνισε ότι «σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια δραματική κατάσταση» και περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: «Και ο φόβος που έχουμε καθώς έχει κρασάρει το σύστημα στην Βόρεια Ελλάδα, είναι γεμάτες όλες οι εντατικές. Ο φόβος και η αγωνία που έχουμε είναι να μην αντιμετωπίσουμε καταστάσεις Μπέργκαμο. Δηλαδή να μην βρεθούμε στην δύσκολη στιγμή εκείνη όπου θα γίνεται επιλογή ασθενών που θα τους παρασχεθεί η βοήθεια στην εντατική μονάδα».

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε: «Βεβαίως, οι κρίσιμες ευθύνες είναι γνωστές και θα καταλογιστούν».

Αναφέρθηκε, δε, στο διαρκές αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό, το οποίο δεν εισακούστηκε: «Εμείς είχαμε γίνει γραφικοί να φωνάζουμε ότι δεν τελείωσε ο κίνδυνος με την επιτυχία της πρώτης φάσης. Είχαμε γίνει γραφικοί να μιλάμε για την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προκήρυξης μόνιμου προσωπικού».

Ασκώντας σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, είπε: «Ήρθε ο κύριος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ και ανήγγειλε 15 χιλιάδες προσλήψεις στον στρατό, όχι στα νοσοκομεία. Κι όταν λέγαμε για ΜΕΘ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έλεγε ότι είναι πεταμένα λεφτά. Υπάρχουν οι δηλώσεις».

Ωστόσο αναφέρθηκε στο από εδώ και πέρα λέγοντας: «Τι κάνουμε τώρα όμως. Αυτό έχει σημασία. Διότι τώρα είναι η ώρα να σώσουμε οτιδήποτε μπορεί να σωθεί». Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε τα εξής σημεία: «Εμείς λέμε άμεση προτεραιότητα, εδώ στην Θεσσαλονίκη να ανοίξουν νέες κλίνες. Το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο, οφείλει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να πάρει την απόφαση σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας να ανοίξουν οι κλίνες και κλίνες εντατικής για να καλυφθούν περιστατικά. Εμείς λέμε επίσης τώρα πρέπει να γίνει επίταξη των ιδιωτικών μονάδων».

Και περιγράφοντας την λογική των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «σε μια κρίσιμη στιγμή δεν πρέπει να είναι το κέρδος πάνω, στην λογική μας σε μια κρίσιμη στιγμή δεν υπάρχει ιδιώτης και δημόσιο, όλοι πρέπει να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας».

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μίας νόσου με την αναστολή τακτικών χειρουργείων: «Και ακριβώς επειδή κινδυνεύουν τα δημόσια νοσοκομεία αυτή τη στιγμή να γίνουν νοσοκομεία μίας νόσου, διότι δεν είναι μόνο η επιλογή για την προστασία ανθρώπινης ζωής σε σχέση με τους συμπολίτες μας που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό αλλά και σε σχέση με όλους τους άλλους που αντιμετωπίζουν χρόνια ή έκτακτα περιστατικά. Κι εδώ έχει γίνει αναστολή στο 80% των χειρουργείων όλων των υπόλοιπων περιπτώσεων».

Ακόμα αναφέρθηκε στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών και αύξησης του προσωπικού εκτιμώντας τα εξής: «Οφείλουμε λοιπόν άμεσα να προχωρήσουμε στην επίταξη των ιδιωτικών μονάδων και στην κάλυψη περιστατικών covid σε όποιες ιδιωτικές κλινικές κριθεί ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Επίσης κρίσιμο θέμα, το προσωπικό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κούραση, απογοήτευση από όλους αυτούς τους ανθρώπους που ήταν στην πρώτη γραμμή, είναι στη πρώτη γραμμή. Εδώ και οκτώ μήνες δίνουν τη μάχη. Κάποιοι τους χειροκροτούσαν και τώρα τους ξεχάσανε».

Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για αύξηση του μισθολογίου του προσωπικού, αλλά και για νέες προσλήψεις εκφράζοντας την άποψη ότι «το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι αυτή την στιγμή να πάρουμε αποφάσεις σε σχέση με την αναμόρφωση του μισθολογίου και για γιατρούς και για νοσηλευτές. Στην ένταξη του νοσηλευτικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά. Τη προκήρυξη, εμείς είπαμε για τουλάχιστον 15 χιλιάδων μόνιμων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Μίλησε, ακόμα, και για επέκταση των συμβάσεων επικουρικών γιατρών του επικουρικού προσωπικού αλλά και όσων είναι με συμβάσεις του ΟΑΕΔ. «Δεν μπορεί αυτή την ώρα να φεύγει ούτε ένας από το σύστημα υγείας. Πρέπει να έρχονται. Και να δοθούν κίνητρα και μισθολογικά γιατί πολλές φορές υπάρχει πρόθεση να προσληφθούν γιατροί και δεν βρίσκονται ειδικότητες. Με δύο λόγια πρέπει να γίνουν άμεσα όσα δυστυχώς η κυβέρνηση αμέλησε να κάνει εδώ και οκτώ μήνες», είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνόψισε λέγοντας πως «η κατάσταση είναι κρίσιμη και πρέπει να παρθούν κρίσιμες και γενναίες αποφάσεις», ενώ υπογράμμισε εμφατικά την ανάγκη συνταγογράφησης των διαγνωστικών τεστ. «Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει, έπρεπε να είχε γίνει χθες, είναι σε σχέση με τα διαγνωστικά τεστ. Είναι αδιανόητο να μην συνταγογραφούνται και να μην καλύπτονται δωρεάν. Τα διαγνωστικά τεστ μπορούν να προλάβουν καταστάσεις πριν επιδεινωθούν. Ο πολίτης πρέπει να έχει την ασφάλεια χωρίς να χρειαστεί να δώσει 80 ευρώ, μια τετραμελής οικογένεια να δώσει πάνω από 300, να έχει δυνατότητα συνταγογράφησης από το δημόσιο του διαγνωστικού τεστ».

Σημείωσε ότι αυτά είναι «αυτονόητα πράγματα» κι ότι «έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και οκτώ μήνες».

«Έστω και τώρα, έστω και στο και πέντε, πρέπει να γίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κι εδώ δεν χωράνε ούτε πολιτικές σκοπιμότητες, ούτε προπαγανδιστικά ψέματα και προπαγανδιστικές πολιτικές. Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή. Οφείλουμε όλοι να βάλουμε πλάτη για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο απώλειας της ανθρώπινης ζωής», κατέληξε.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με εκπροσώπους γιατρών και εργαζομένων στο νοσοκομείο, με τους τελευταίους να κάνουν λόγο για για έλλειψη σχεδιασμού, έλλειψη προσωπικού, ενώ κατήγγειλαν πως ήδη γίνεται επιλογή ασθενών όχι στις περιπτώσεις Covid-19 αλλά στις άλλα περιστατικά, καθώς η εντολή είναι να κάνουν μόνο το 20% των χειρουργείων που γίνονταν την προηγούμενη περίοδο.

Η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Ελένη Σιώτου τόνισε ότι έχουν γεμίσει και οι 25 κλίνες ΜΕΘ και οι 82 κλίνες Covid-19 που διαθέτει το νοσοκομείο. Είπε ότι επισήμως σήμερα είναι 71 τα θετικά κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των γιατρών του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού του νοσοκομείου. Ακόμη, ανέφερε ότι το προσωπικό του νοσοκομείου ενισχύθηκε με 100 μη μόνιμους, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν επικουρικό έργο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία συναντήθηκε και με τη διοικήτρια του νοσοκομείου, κα Μαρία Γιογκατζή και ενημερώθηκε αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Αμεση στήριξη του επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης

«Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας σε σύσκεψη που είχε στην Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους και φορείς από τον κλάδο Εστίασης στη συνέχεια της περιοδείας του.

«Δεν χρειάζεται να έχεις πάρει πτυχία στο Κολάμπια για να δεις ότι υπάρχει θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων» επεσήμανε δηκτικά ο Αλέξης Τσίπρας, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά οι επιχειρήσεις από τον κλάδο εστίασης κλείνουν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.

Ταυτόχρονα κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που δίνει η Ευρωπαική Ενωση. Οι υπόλοιπες χώρες έχουνε καταθέσει στις Βρυξέλλες αιτήσεις χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις τους και πρέπει να το κάνει και η ελληνική κυβέρνηση είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Επειδή όπως είπε δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση και με δεδομένο ότι ο καιρός θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα, τόνισε ότι θα πρέπει να στηριχθεί και η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι. Από τον Μάρτιο έχουμε προτείνει την επιδότηση των επιχειρήσεων με μοναδικό κριτήριο τον αριθμό των εργαζομένων, δύο χιλιάδες ευρώ ανά εργαζόμενο και ταυτόχρονα την επιδότηση και του μισθού και του ασφαλιστικού κόστους των εργαζομένων ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φορέων από τον κλάδο της εστίασης της Θεσσαλονίκης ανέφεραν ότι η κατάσταση που βιώνουν εξ αιτίας του lockdown είναι τραγική και δεν έχουν την οικονομική βοήθεια όπως υπάρχει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Νέος διοικητής της ΕΥΠ ο Παναγιώτης Κοντολέων

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Η μάχη κατά της διαφθοράς ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αλλαγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ χθες μετά από απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Στην ανακοίνωση...

Δ. Αβραμόπουλος: Υποψήφιος βουλευτής Ηλείας

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει έδρα στη Βουλή από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Ηλεία εξέφρασε ο πρώην Κοινοτικός επίτροπος και υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος...

Αμφίβια οχήματα AAV για τους Έλληνες Πεζοναύτες: Το παρασκήνιο, τα πλεονεκτήματα και οι ενστάσεις-...

Ήδη οι US MARINES είχαν αποφασίσει την αντικατάσταση των 1200 AAV με 632 καινούργια Αμφίβια Τροχοφόρα Τεθωρακισμένα Οχήματα ΑCV στο πλαίσιο της νέας Δομής...

Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Πολάκης – Ομόφωνη η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας

Την παραμονή του Π. Πολάκη στα ψηφοδέλτια του κόμματος αποφάσισε ομόφωνα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, που συνεδρίασε νωρίτερα υπό τον Α. Τσίπρα. Νωρίτερα κατά...

Τον Ιούλιο οι εκλογές στην Ελλάδα;

Είναι σύνηθες όλοι οι εκλεγμένοι Κύπριοι πρόεδροι το πρώτο τους ταξίδι εκτός του νησιού να το κάνουν στην Ελλάδα, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και...

Μητσοτάκης: Η καλύτερη δικαίωση για τα θύματα των Τεμπών, να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα...

«Όλοι μαζί θα πάμε μπροστά, παρά τις δυσκολίες, να αλλάξουμε την Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συγκέντρωση πολιτών στο Μαρούσι. «Ξέρω ότι το...

Τσίπρας: Γενναίας αυτοκριτικής η επιστολή Πολάκη – Θα επανεκτιμήσουμε τις προθέσεις μας

Το θέμα του Παύλου Πολάκη συζητήθηκε σήμερα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα μετά και την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,244ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Προσεισμικός έλεγχος σε 20.000 σχολεία και νοσοκομεία

Ξεκινά άμεσα ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων της Ελλάδας καθώς την ερχόμενη εβδομάδα...

Τσίπρας: Γενναίας αυτοκριτικής η επιστολή Πολάκη – Θα επανεκτιμήσουμε τις προθέσεις μας

Το θέμα του Παύλου Πολάκη συζητήθηκε σήμερα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ...

Τσίπρας για τα Τέμπη: “Αναλαμβάνω την ευθύνη, αυτήν όμως που μου αναλογεί”

«Δεν έχω τσακωθεί με την ευθύνη. Την ανέλαβα και την αναλαμβάνω την ευθύνη, αυτήν...