Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

Τσίπρας: Εγκληματική η αδιαφορία της κυβέρνησης

Ολιγωρία στους αρμόδιους φορείς και στην κυβέρνηση συνολικά καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας για την εξάπλωση της πανδημίας στην Δυτική Αττική αφού όπως υπογράμμισε «η αντιπεριφέρεια είχε εγκαίρως προειδοποιήσει τους αρμόδιους που δηλώνουν αναρμοδιότητα τελευταία, για την εξάπλωση της πανδημίας».

Όπως υπογράμμισε από την Ελευσίνα όπου περιοδεύει από το πρωί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κατάσταση αυτή δεν είναι αποτέλεσμα συγκυρίας, αλλά «είναι αποτέλεσμα εγκληματικής αδιαφορίας και διαχειριστικής ανικανότητας και δεν μπορεί η ευθύνη να μετατίθεται στην τοπική αυτοδιοίκηση ή και στους ίδιους τους πολίτες».

«Είναι προφανές ότι όλα όσα πάρα πολύ καιρό τώρα, λενε οι ίδιοι οι επιστήμονες, διαμαρτυρόμενοι ότι η επιτροπή δεν έχει έγκαιρα στοιχεία για την επιδημιολογική πορεία ανά περιοχή, ανά περιφέρεια και σε καθημερινή βάση αποδεικνύονται σήμερα μέσα από την ίδια την εξέλιξη της πανδημίας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία.

«Δεν μπορεί να αποφασίζουν την Δευτέρα να ανοίξουν τα μαγαζιά στην περιοχή με το click away, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και την Τετάρτη να αποφασίζουν να τους κλείσουνε» τόνισε και αναρωτήθηκε: «είχαν άλλα στοιχεία την Κυριακή και άλλα την Τετάρτη;»

Όσον αφορά τις ευθύνες για την κατάσταση όπως εξήγησε βαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση, με αφορμή την έξαρση της πανδημίας στις περιοχές με μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και εργοστάσια. «Δεν υπάρχουν τεστ μαζικά στους εργασιακούς χώρους που έχει αποδειχθεί τελικά ότι είναι χώροι που μεταδίδεται και επωάζεται ο ιός. Δεν είναι τυχαίο ότι η Δυτική Αττική είναι στο κόκκινο και η Δυτική Μακεδονία είναι στο κόκκινο. Η περιοχή της Πιερίας, της Πέλλας , του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης με τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες» σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ένας εργαζόμενος ο οποίος γνωρίζει ότι αν βρεθεί θετικός, θα έχει 14 ημέρες υποχρεωτικής καραντίνας και μετά για ένα μήνα θα είναι υποχρεωμένος να δουλεύει απλήρωτες υπερωρίες με βάση την νομοθετική ρύθμιση του κυρίου Βρούτση για να καλύψει την απουσία του από τον εργασιακό χώρο. «Είναι προφανές ότι ουσιαστικά ωθείται στο να μην προχωρήσει στην δήλωση της ασθένειας» τόνισε.

Το σημαντικότερο όμως, όπως υπογράμμισε, είναι ότι ακόμη κι αν ήθελε να δηλώσει την ασθένεια είναι υποχρεωμένος να πάει να κάνει ένα τεστ στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας 80 -100 ευρώ . «Δεν είναι εύκολο για τους εργαζόμενους να έχουν αυτή την δυνατότητα. Έπρεπε αυτό να παρέχεται από την Πολιτεία κι αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα . Όχι μόνο για την υγειονομική προστασία αλλά είναι και θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς ερχόμαστε εκ των υστέρων να κυνηγάμε την πανδημία και όχι να την προλαμβάνουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις σοβαρές καταγγελίες εργαζομένων σχετικά με τις συνθήκες στα εργοστάσια της περιοχής ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι θα πρέπει όλες αυτές να διερευνηθούν.

«Θέλουμε να τις εξακριβώσουμε, να τις συλλέξουμε να τις αναδείξουμε και είναι η ευθύνη της πολιτείας τούτη την ώρα να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν είναι δεύτερης κατηγορίας οι εργαζόμενοι οι οποίοι τούτη την ώρα καλούνται σε πολύ δύσκολες συνθήκες να συνεχίζουν να δουλεύουν χωρίς ελέγχους» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία χαρακτήρισε συγκλονιστικά τα στοιχεία όσων έχουν καταγγελθεί και σημείωσε: «Σώμα επιθεώρησης εργασίας δεν υπάρχει, είναι αδρανοποιημένο. Σε μεγάλες εργοστασιακές εγκαταστάσεις της περιοχής δεν γίνονται συχνά τεστ, διότι οι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να κάνουν αυτό το έξοδο για να έχουν σε έλεγχο τους εργαζόμενούς τους».

Ταυτόχρονα όπως υπογράμμισε έρχονται καταγγελίες ότι εκεί όπου υπάρχει κατά συρροή παρουσία κρουσμάτων υπάρχουν εκβιασμοί για να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν. να μην μπαίνουν σε καραντίνα κι όταν υπάρχει κάποιος έλεγχος να τους βγάζουν στην ταράτσα τους εργοστασίου προκειμένου να μην τους δει ο ελεγκτής.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης έδωσε τη δική του οπτική διάσταση στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ο έμπειρος πολιτικός...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...
Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ , η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Κασσελάκης αδειάζει και πάλι τον Τσίπρα – Λάθος ο νόμος του για τις εταιρείες στο εξωτερικό

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κασσελάκης αναφορικά με την κριτική που...

Έκθεση ΕΟΔΥ: Σαφής υποχώρηση του κορωνοϊού

Σαφής είναι η υποχώρηση όλων των δεικτών της πανδημίας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση...

Σακελλαρίδης: Ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να είχε μιλήσει νωρίτερα

Στον απόηχο της τριήμερης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Νέας Αριστεράς που αποτελεί το πρώτο ιδρυτικό βήμα...

Ο Τσίπρας ομολόγησε ότι υπήρχαν δυνάμεις που φλέρταραν με την ιδέα η χώρα να βγει από το ευρώ

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση εδώ και πολύ καιρό έκανε σήμερα ο πρώην πρόεδρος...