Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Athens

Τσίπρας: Ένας ξεπεσμένος «ήρωας»

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία εμφάνιση του στη Βουλή, σε τίποτε δεν θύμιζε τον παλαιό κραταιό πρωθυπουργό.
Ήταν ένα «κακέκτυπο» του εαυτού του, που έψαχνε εναγωνίως να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο και να δικαιώσει το ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Η «εκθρόνιση» του Αλέξη Τσίπρα από την Εξουσία «βούλιαξε» το ΣΥΡΙΖΑ στην εσωστρέφεια. Το «καθεστώς» κατέρρευσε και αυτόματα «ξεγυμνώθηκε» και στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, αποκαλύφθηκε η ανεπάρκεια του, η ένδεια επιχειρημάτων και τα τεράστια «κενά», όσον αφορά την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου αντιπολιτευτικού αφηγήματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία εμφάνιση του στη Βουλή, σε τίποτε δεν θύμιζε τον παλαιό κραταιό πρωθυπουργό. Ήταν ένα «κακέκτυπο» του εαυτού του, που έψαχνε εναγωνίως να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο και να δικαιώσει το ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο …«πολιτικός πολιτισμός» του Κυριάκο Μητσοτάκη, νέα πολιτική τακτική και όχι πραγματική πεποίθηση, αιφνιδίασε τον «κουρασμένο Β» πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος μάταια με κάποιες αδύναμες άναρθρες κραυγές, προσπάθησε να «πολώσει» το κλίμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας σύρθηκε σε μία νέα δεινή κοινοβουλευτική ήττα και από τους αρχηγούς (Μητσοτάκης, Γεννηματά, Τσίπρας, Κουτσούμπας), τερμάτισε τελευταίος και …καταϊδρωμένος.

Στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, αποκαλύφθηκαν οι μεγάλες αδυναμίες τουΣΥΡΙΖΑ, που όλο αυτό το διάστημα κρύβονταν επιμελώς, κάτω από το πέπλο της Εξουσίας.

Ωστόσο, τα πρώτα βήματα του Αλέξη Τσίπρα, αν και παραπαίοντα, έδειξαν την ποιότητα της αντιπολίτευσης του. Ο διχαστικός λόγος, που βρίσκεται στο DNA, της Αριστεράς, φαίνεται ότι θα είναι αιχμή της νέας στρατηγικής του.

Ήδη, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε στους δρόμους, με αφορμή την κυβερνητική πρωτοβουλία για κατάργηση του ασύλου.

Κοινή είναι η εκτίμηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας, εάν καταφέρει να ξανασταθεί στα πόδια του, θα καταφύγει σε αυτό που ξέρει να κάνει πολύ καλά και δεν είναι τίποτε άλλο από …καταλήψεις, πάσης φύσεως.

Σε αυτή τη φάση, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε δεινή θέση και αυτό από τις μεγάλες υποχωρήσεις του που έκανε σε εσωκομματικό επίπεδο για να κερδίσει πολύτιμο πολίτικο χρόνο και να αναδιοργανωθεί.

Κατ’ αρχήν έχρισε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ως άτυπο συναρχηγό του στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό φάνηκε στη Βουλή, όπου κάθισαν δίπλα-δίπλα και συχνά ο τηλεοπτικός φακός του συνέλαβε να συνομιλούν.

Επιπλέον και η σύνθεση τόσο της «σκιώδους» κυβέρνησης που ανακοίνωσε προ ημερών, όσο και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι που όρισε ήταν απόρροια συναλλαγής με τη δυνατή εσωκομματική αντιπολίτευση του.
Διχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ για την Προοδευτική Συμμαχία

Ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει πολλά στο εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας καθώς στοχεύει να ηγεμονεύσει το χώρο της κεντροαριστεράς. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να κάνει το μεγάλο πολιτικό «come back». Εκεί παίζεται το μεγάλο παιχνίδι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχέδιο Τσίπρα έχει γίνει αντιληπτό, σε κάθε του πτυχή, από την ισχυρή αριστερή συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν βλέπει με καλό μάτι την μετεξέλιξη της σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Οι εσωτερικές διεργασίες και οι ίντριγκες είναι στο απόγειο τους αυτές τις ημέρες. Σχεδόν καθημερινά στα γνωστά Συριζέικα στέκια, γίνονται συνάξεις με μοναδικό θέμα την επόμενη μέρα στο κόμμα. Χωρίς υπερβολή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι χωρισμένα σε «στρατόπεδα».

Κορυφαία στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης και ο Θεόδωρος Δρίτσας, που συμμετέχουν και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αντίθετοι στο να απωλέσει το ΣΥΡΙΖΑ το αριστερό του προφίλ και την ιδεολογική του ταυτότητα.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν μιλήσει σχετικά, τόσο στα όργανα του κόμματος, όσο και δημοσίως (περισσότερα προσεκτικά), ξεκαθαρίζοντας τις θέσεις του και δίνοντας το δικό τους στίγμα.

Στον αντίποδα, υπέρ της διεύρυνσης, βρίσκονται στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου και η Όλγα Γεροβασίλη που ζητούν το κόμμα να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του και να ενσωματώσει πολίτες που τον στήριξαν σε όλες τις τελευταίες αναμετρήσεις. Με αυτή την οπτική οι “προεδρικοί” δεν βλέπουν αρνητικά την εκλογή του αρχηγού από τη βάση, αφού εκτιμούν πως θα δώσει υψηλή λαϊκή νομιμοποίηση στον Αλέξη Τσίπρα, πέρα από την επίτευξη του στόχου της εγγραφής νέων μελών.

Υποστηρίζουν πως το 31,5% των Εκλογών δεν προέρχεται από το χώρο της Αριστεράς, αλλά από το ευρύτερο παραδοσιακό κέντρο.

Μεγάλος «γρίφος» πάντως παραμένει, ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ανήκει μεν στην εσωκομματική αντιπολίτευση, καθώς είναι επικεφαλής της Κίνησης των «53», αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, για το πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.

Γεγονός, που εκνευρίζει τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς γνωρίζει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είναι εύκολος παίχτης.

Οι κινήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου όλο το τελευταίο διάστημα μπορεί να ερμηνευτούν πως γίνονται μέσα σε ένα πλαίσιο διεκδίκησης ενός πιο αυτόνομου ρόλου.

Τέλος, υπάρχει και μια κατηγορία στελεχών, της νεότερης γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ, που περιμένουν να δουν που θα γείρει η πλάστιγγα για να πάρουν θέση.

*Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πού πάτε, ωΡιέ σύντροφοι;

«Καπιταλισμός και κομμουνισμός» έγιναν μια… αγκαλιά στη θεαματική συναυλία του «βασιλιά των βαλς» Αντρέ Ριέ, με τους Γιάννα Αγγελοπούλου και Δημήτρη Κουτσούμπα, που.. βρέθηκαν στις πρώτες σειρές της συναυλίας του...

Αδιαφορία Γκρίνμπεργκ για Κασσελάκη

Δεξιά κι αριστερά γράφονται διάφορα, ότι ο βασικός στρατηγικός και πολιτικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο γκουρού της πολιτικής επικοινωνίας Σταν Γκρίνμπεργκ φοβάται, λέει, τον Στέφανο Κασσελάκη και την...

Κασσελάκης: Οι συναντήσεις του με μιντιάρχες

Διαφορετική στρατηγική ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, από τον προκάτοχο του (Αλέξη Τσίπρα) στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι όπως μου μετέφεραν αξιόπιστες πηγές βρίσκεται σε διαρκή κινητικότητα. Συναντά...

Οι …καλτσάκηδες: τα δύο …σπουδαία αγόρια της πολιτικής και των επιχειρήσεων, με τα παντελόνια...

Δύο αγόρια της πολιτικής και των επιχειρήσεων, σημαίνοντα στελέχη, ο ένας ιστορικού κόμματος και ο άλλος μεγάλης επιχείρησης του ευρύτερου δημοσίου τομέα, χαρακτηρίζονται κατά...

Το κούρεμα του Κασσελάκη (βίντεο)

Ο Στέφανος Κασσελάκης σε 48 ώρες παρουσιάζεται στο στρατόπεδο της Θήβας για να υπηρετήσει την 20ημερη στρατιωτική θητεία που επιτρέπεται από τον νόμο. Επισκέφθηκε...

Yποψήφιος στις Ευρωεκλογές o Νίκος Καρβέλας – Με ποιο κόμμα θα κατέβει

Την είδηση ότι ο γνωστός συνθέτης Νίκος Καρβέλας θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες ευρωεκλογές έκανε γνωστή ο Κώστας Αϊβαλιώτης, επικεφαλής της «Εθνικής Ομάδας». Σύμφωνα με...
Κουμουνδούρου, τραυματίστηκε, αστυνομικός,

Ησυχία η Κουμουνδούρου κοιμάται

Τα καθήκοντα της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αναλάβει εδώ και μία εβδομάδα η Βούλα Κεχαγιά, αλλά αν τα αντανακλαστικά του όλου κομματικού «οργανισμού»...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Δείτε τι τατουάζ είχε πάνω του ο ήρωας Κολοκοτρώνης!

Και όμως... ο Κολοκοτρώνης είχε τατουάζ! Τον Ιανουάριο του 1806, δεκαπέντε χρόνια πριν την επανάσταση,...

Το όνομα του «ήρωα του Αιγαίου» Κυριάκου Παπαδόπουλου πήρε προβλήτα στο λιμάνι της Λέσβου

Θέση στην αιωνιότητα πήρε από σήμερα «ο ήρωας του Αιγαίου Κυριάκος Παπαδόπουλος». Ο αξιωματικός του...

Το τελευταίο αντίο στον ηρωικό ψαρά του Ματιού, Κώστα Αρβανίτη

Φίλοι και γνωστοί, στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, αλλά και απλοί άνθρωποι που...

Πέθανε ο «ήρωας» ψαράς που είχε σώσει δεκάδες ψυχές στην τραγωδία στο Μάτι

«Έφυγε» από τη ζωή ο Κώστας Αρβανίτης. Ο «ήρωας» στο Μάτι, που κατάφερε να...