Τσίπρας: Επικίνδυνη για τις σχέσεις των δύο χωρών η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης

17
Ο πρωθυπουργός μετράει κέρδη και ζημίες μετά τις συναντήσεις με τους αρχηγούς

Απάντηση στον Ερντογάν έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντας ως «επικίνδυνη» την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ νωρίτερα.

Σημειώνεται πως το ΚΥΣΕΑ συνεδρίαση σήμερα με βασικό αντικείμενο τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στα Μέτρα Διαβεβαίωσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας 2015-2016, την ενεργοποίηση εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων, και την επιλογή νέου Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου υπογράμμισε:
Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε τονίζοντας πως η Κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να ενισχύει με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή. «Ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου».

Τι είχε δηλώσει ο Τ. Ερντογάν;
«Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας.

Ο ίδιος συνέχισε τις κατηγορίες λέγοντας: «Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».

Διαβάστε επίσης:  Spiegel: Σαββίδης και Τσίπρας οφείλουν πολλά ο ένας στον άλλο

Διευκρινίσεις από τη Γερμανία: Η Συνθήκη της Λωζάνης συνεχίζει να ισχύει

Το δικό μου μήνυμα μετά το σάλο αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να στείλει το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, Εκπρόσωπος του Υπουργείου τόνισε πως «εξακολουθεί να ισχύει» διευκρινίζοντας μ΄αυτό τον τρόπο τη δήλωση του εκπροσώπου του Μάρτιν Σέφερ, που είχε προηγηθεί.

Τι είχε δηλώσει ο Μ. Σέφερ;
«Οι διαφορές απόψεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να λυθούν ειρηνικά» τόνισε και αναφερόμενος στη γερμανική πλευρά τόνισε πως «απέχει μια έκφρασης άποψης».

Ο Γερμανός Αξιωματούχος όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν «αν η Λέσβος, η Χίος και η Λήμνος είναι ελληνικά νησιά» δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση.

«Δεν γνωρίζω τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. Δεν θέλω να αμφισβητήσω ότι το είπε. Για τη γερμανική κυβέρνηση μπορώ μόνο να πω γι’ αυτό, ότι μας είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφορές εδώ και καιρό, εδώ και δεκαετίες, διαφορές απόψεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και κατά τα άλλα απέχει μίας έκφρασης άποψης και σίγουρα δεν θα πάρει το μέρος κανενός» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.