Τσίπρας: Εξεταστική επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία

54
Βουλή - Τσίπρας για γερμανικές αποζημιώσεις: Θα σταλεί ρηματική διακοίνωση στη Γερμανία για τις ελληνικές αξιώσεις

Αίτημα για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής αναφορικά με τα σκάνδαλα στην Υγεία θα καταθέσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ το προσεχές διάστημα, όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, κατά τη δευτερολογία του στο πλαίσιο απάντησης σε ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Αναφερόμενος στα σκάνδαλα όπως του ΚΕΕΛΠΝΟ, του Ερρίκος Ντυνάν και της Novartis για τα οποία πυκνώνουν τα δημοσιεύματα και οι αποκαλύψεις το τελευταίο διάστημα και σχηματίζονται δικογραφίες διαβεβαίωσε πως είναι δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να μην αφήσει να πέσει ούτε καρφίτσα, και πως το «παρτυ» των προηγούμενων ετών θε έρθει στην επιφάνεια μέχρι το τελευταίο δεκαδικό ψηφίο και οι ευθύνες όπου υπάρχουν θα αποδοθούν. Προανήγγειλε μάλιστα εκ νέου την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών καθώς όπως είπε, δεν μας ενδιαφέρει το ζήτημα της παραγραφής (την οποία επικαλούνται πρώην υπουργοί Υγείας), είναι ένας άδικος νόμος και πρέπει ν’ αλλάξει». Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του δεν επιζητεί τη ρεβάνς αλλά την απόδοση δικαιοσύνης για τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων στην Υγεία. Στο σημείο αυτό προανήγγειλε την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής υπογραμμίζοντας «θα διαλευκάνουμε όλες τις σκοτεινές υποθέσεις να μην μείνει τίποτε στη σκιά».

Κατά την πρωτολογία και τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει καταφέρει εν μέσω κρίσης όχι μόνο να εξορθολογίσει αλλά και να αναβαθμίσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας όταν επί προηγούμενων κυβερνήσεων κυριάρχησαν τα φαινόμενα διαφθοράς και πλουτισμού.

Μεταξύ άλλων κατήγγειλε ότι πριν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, στη Υγεία και ειδικά σε τομείς όπως η φαρμακευτική δαπάνη, γινόταν «πάρτυ» καθώς και πως γενικότερα, στα δημόσια νοσοκομεία υπήρχαν δίκτυα αλληλοεξυπηρετήσεων από κομματάρχες και κολλητού υπουργών που αντάλλασαν υπηρεσίες έναντι ψήφων.

Διαβάστε επίσης:  Προανακριτική: Καταθέτουν σήμερα οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Επίσης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θα επαναφέρει τις εργολαβίες στις υπηρεσίες καθαρισμού, οι οποίες όπως είπε επιβαρύνουν το δημόσιο κατά 20% προσφέροντας τις ίδιες ή και χειρότερες υπηρεσίες.

Καρφί για Παπαντωνίου – Σημίτη

Έρχεται δικογραφία στη Βουλή που προσκρούει σε πολιτικά πρόσωπα. Δε θα βάλουμε στο συρτάρι τη δικογραφία για τον Παπαντωνίου (ο γιος του οποίου, είπε ο πρωθυπουργός, είναι σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη). “Μόνο ο Τσοχατζόπουλος τα χει κάνει όλα σ’ αυτή τη χώρα;” διερωτήθηκε και συνέχισε αφήνοντας αιχμές για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη:”Κι εν πάση περιπτώσει, εάν οι υπουργοί μου ο ένας μετά τον άλλο περνούσαν σε προανακριτικές επιτροπές θα είχα ένα θέμα. Δεν θα πήγαινα στους Δελφούς, να κάνω τον σοφό στο μαντείο των Δελφών”.

Για ΜΜΕ

“Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τα σύννεφα στο χώρο της υγείας. Και είναι φυσικό να προκαλούν το κοινό αίσθημα. Μιλάω για το ΚΕΕΛΠΝΟ και το μαύρο χρήμα που πήγε υπό μορφή διαφημίσεων σε κολλητούς και ημέτερους. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί δεν έλεγαν τίποτα αυτά τα χρόνια; Αναφέρομαι στην υπόθεση NOVARTIS που όπως και η SIEMENS μας ήρθε από το εξωτερικό από τις ΗΠΑ. Ενδέχεται λένε η ζημία στο δημόσιο να είναι μεγαλύτερη από της SIEMENS”.