Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022
27.1 C
Athens

Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει στον δρόμο της ανάπτυξης μετά από χρόνια σοβαρής κρίσης

 

«Η Ελλάδα -έπειτα από πολλά χρόνια σοβαρής κρίσης- επιστρέφει στον δρόμο της ανάπτυξης, ανοίγοντας σπουδαίες ευκαιρίες για τις επενδύσεις και το εμπόριο»: αυτό τονίζει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Πεκίνο, μιλώντας από το βήμα του “Belt and Road Forum”.

Μια «μακρόπνοη πρωτοβουλία του 21ου αιώνα, που οικοδομήθηκε στη σοφία της ιδέας της αρχαίας Κίνας, του Δρόμου του Μεταξιού», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το σχέδιο «Μία Ζώνη- Ένας δρόμος», μιλώντας πριν από λίγο από το βήμα του ομώνυμου Φόρουμ. Παράλληλα, συνεχάρη την Κίνα και προσωπικά τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για το όραμά του και την θερμή φιλοξενία του ως οικοδεσπότη αυτού του Φόρουμ.

Ειδικότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε «τη μεγάλη σημασία που έχει ένα τέτοιο όραμα στην εποχή μας», ειδικά σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία όλοι γύρω από αυτό το τραπέζι βρίσκονται αντιμέτωποι με ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Στο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην κινητικότητα των ανθρώπων και τη μετανάστευση, στην ασφάλεια και την περιφερειακή σταθερότητα. Σε αυτούς τους καιρούς -όπου είναι μεγάλος ο πειρασμός, όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός, να απαντηθούν οι κρίσεις της παγκοσμιοποίησης με μεγαλύτερο απομονωτισμό, προστατευτισμό, την έγερση τειχών, αυτή η πρωτοβουλία έρχεται να αναδείξει ένα όραμα συνεκτικότητας, συνεργασίας και διαλόγου κατά μήκος της Ευρώπης και της Ασίας, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Συνεπώς, η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύεται σε ένα κρίσιμης σημασίας μέσο για τη διεύρυνση της οικονομικής ανάπτυξης, του εμπορίου και των επενδύσεων. Με συμπράξεις στις επενδύσεις και την ώθηση του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας και των δικτύων τηλεπικοινωνιών μέσω σχεδίων που μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις εθνικές οικονομίες, υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας. Και άρα, σε αυτή τη βάση, η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίζει ενεργά ότι η χώρες που μετέχουν στην Πρωτοβουλία αυτή πρέπει να δώσουν προσοχή στην ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας, ακόμη στην ενσωμάτωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι ο συντονισμός με άλλα περιφερειακά πλαίσια όπως το ASEM, η πλατφόρμα Διασύνδεσης ΕΕ- Κίνας ή το China Europe Land Sea Express Route θα προσδώσουν περαιτέρω αξία στην Πρωτοβουλία. Φυσικά, ενώ θα προωθείται πάντα ένα διεθνές σύστημα συναλλαγών που θα βασίζεται σε κανόνες, θα είναι διαφανές και ανοικτό σε όλους, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στον πυρήνα του.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα θετικό για εμάς είναι ότι οι στόχοι της Πρωτοβουλίας της Ζώνης και του Δρόμου είναι συμβατοί με τους δικούς μας οικονομικούς στόχους σε περιφερειακό επίπεδο. Και η δυναμική μας, πλήρης, στρατηγική συνεργασία με την Κίνα θέτει μια σταθερή βάση ώστε να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός από το βήμα του Φόρουμ.

«Η Ελλάδα -έπειτα από πολλά χρόνια σοβαρής κρίσης- επιστρέφει στον δρόμο της ανάπτυξης, ανοίγοντας σπουδαίες ευκαιρίες για τις επενδύσεις και το εμπόριο», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός από το βήμα του “Belt and Road Forum”, και πρόσθεσε: «Η χώρα μου για μία ακόμη φορά επωφελείται πλήρως από τη μοναδική της γεωπολιτική ταυτότητα, ως μια χώρα της Ευρώπης, της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, όπως επίσης ως μια ναυτιλιακή χώρα με δυνατότητες να προωθεί τις σχέσεις της πολύ πιο μακριά από τη γειτονιά της». Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, η Ελλάδα διευρύνει τον ρόλο της ως σημαντικός περιφερειακός κόμβος στους τομείς του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, του εφοδιασμού, του πολιτισμού και του τουρισμού.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έκανε ιστορική αναδρομή αναφερόμενος στους Έλληνες πολίτες που ζουν στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχουν εμπορικές συναλλαγές, εργάζονται και μεταναστεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ηγέτιδα δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο στην τουριστική βιομηχανία, δίνει ιδιαίτερη αξία στη σημασία αυτής της Πρωτοβουλίας, υπέρ των διαπροσωπικών επαφών, των πολιτιστικών ανταλλαγών και του τουρισμού. Φέτος, θύμισε, είναι το έτος πολιτισμικών ανταλλαγών Ελλάδας Κίνας, πριν από λίγες εβδομάδες υπήρξε στενή συνεργασία για τη διεξαγωγή του πρώτου Συνεδρίου σε επίπεδο υπουργών του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, ενώ στον τομέα του τουρισμού, η απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κίνας θα ξεκινήσει πολύ σύντομα.

Ως μια κορυφαία ναυτιλιακή χώρα, που αναζητά νέους δρόμους εμπορίου, η Ελλάδα βλέπει τους μεγάλους Έλληνες εφοπλιστές κατασκευάζουν τα πλοία τους στην Κίνα, ενώ στο μεγαλύτερο λιμάνι, στο λιμάνι του Πειραιά έγινε μια πολύ σημαντική επένδυση από την COSCO και αναδεικνύεται σε μια παγκόσμια πύλη εξόδου για την Ευρώπη των προϊόντων που προέρχονται από κινεζικά και άλλα λιμάνια της Ασίας, περιλαμβανομένων εκείνων μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Από το λιμάνι του Πειραιά, τα εμπορεύματα μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σιδηροδρομικώς σε πολλούς προορισμούς στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη. Υπ’ αυτό το πνεύμα, το 2015 υπήρξε το έτος ναυτιλίας Ελλάδας -Κίνας, και η Κίνα θα είναι η κεντρική τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης φέτος, ενώ καταβάλλονται σκληρές προσπάθειες και για την εκπόνηση νέων σχεδίων υποδομών στην περιοχή.

Τέλος, σε διπλωματικό επίπεδο, αυτό το πολυμερές Φόρουμ θέτει τις βάσεις για νέες σημαντικές πρωτοβουλίες, ανέφερε συμπερασματικά ο Αλέξης Τσίπρας. Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση προωθεί ενεργά φιλόδοξες διπλωματικές πρωτοβουλίες με στόχο τη συνεργασία και το διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου, με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Και υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες την εγκαθίδρυση τριγωνικών σχέσεων γύρω από σχέδια υποδομών στη Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο.

Και κατέληξε, «σε αυτό το πλαίσιο, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα μία ακόμη φορά να σας ευχαριστήσω για το σημερινό πολύ σημαντικό φόρουμ και να υπογραμμίσω τη σημασία που δίνει η Ελλάδα στην ανάπτυξη της Πρωτοβουλίας της Ζώνης και του Δρόμου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ν.Ανδρουλάκης: Μαζί για την Αναγέννηση, μαζί για την αλλαγή

Στους άξονες της νέας σχέσης εμπιστοσύνης που χτίζει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με τους προοδευτικούς πολίτες και τις προγραμματικές θέσεις σχετικά με τις...

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: “Η κοινωνία στο προσκήνιο”

Με κεντρικό σύνθημα «η κοινωνία στο προσκήνιο» και κύρια στόχευση την εξωστρέφεια και την αναθέρμανση μιας αμφίδρομης επικοινωνίας με τους πολίτες ξεκινά σήμερα στο...

Πλεύρης: Δεν πρόκειται να κλείσουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Τον ΕΟΠΥΥ, όπου πραγματοποίησε σύσκεψη με την Διοικήτρια Θεανώ Καρποδίνη και τη μη εκτελεστική Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, επισκέφτηκε το πρωί της Παρασκευής,...

Ο Κώστας Καραμανλής επιστρέφει: Η εμφάνιση-έκπληξη και η ομιλία που θα πραγματοποιήσει

Ο Κώστας Καραμανλής επιστρέφει! Στο Μέγαρο Μουσικής, στην πρώτη επετειακή εκδήλωση συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ» αναμένεται να εμφανιστεί...

Οι ΗΠΑ σκέφτονται για μεγάλες επενδύσεις σε γραμμές παραγωγής Drones λόγω LCS και η...

Αναλύοντας το σύγχρονο περιβάλλον των γεωπολιτικών προκλήσεων αλλά και τα διδάγματα από τον πόλεμο της Ουκρανίας, Αμερικανοί αναλυτές εισηγούνται την στροφή στην μαζική παραγωγή...

Η “μαύρη” ιστορία της Τουρκίας: Δεν ήταν μόνο οι Αρμένιοι που υπέστησαν Γενοκτονία

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι διαχρονικά την αρνούνται, ενώ η συντριπτική πλειονότητα του τουρκικού λαού αγνοεί σήμερα παντελώς τα τραγικά εκείνα γεγονότα, που εντέχνως έχουν αποσιωπηθεί...

Μητσοτάκης: Οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να επιστρέφουν κοινωνικό μέρισμα

«Κάνουμε πράξη σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα τη δέσμευσή μας να παρέχουμε ποιοτικές υποδομές για τους ασθενείς μας, αλλά και για τους εργαζόμενους...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
986ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Τσίπρας επιστρέφει ολοταχώς στο 4%

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης βρίσκεται πλέον ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ΑλέξηςΤσίπρας, στο πιο κρίσιμο...

Τηλεοπτική βόμβα: Επιστρέφει και το Κωνσταντίνου και Ελένης μετά το Καφέ της Χαράς;

Η είδηση για την επιστροφή του «Καφέ της Χαράς» ευχαρίστησε τους φανατικούς τηλεθεατές της...

Στον Πειραιά επιστρέφει πλοίο με 1.365 επιβάτες – Παρουσίασε μηχανική βλάβη – ΤΩΡΑ

Μηχανική βλάβη εν πλω παρουσίασε το Blue Star Naxos, με 1.365 επιβάτες. Σύμφωνα με το...

Συναγερμός: Πλοίο με 127 επιβάτες επιστρέφει εσπευσμένα στον Πειραιά!

Γίνεται λόγος για μηχανική βλάβη… Mηχανική βλάβη στην αριστερή κύρια μηχανή του παρουσίασε το...