Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021
18.3 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Οκτωβρίου Η Ελλάδα αγοράζει το θωρηκτό “Αβέρωφ”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1909.... Η Ελλάδα αγοράζει από την Ιταλία το θωρηκτό "Αβέρωφ", έναντι 24 εκατομμυρίων δραχμών, από τα οποία τα 8 εκατομμύρια προέρχονται από κληροδότημα του εθνικού...

Τσίπρας: Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν και δεν είναι ένα προοδευτικό σχέδιο

Το σήμα της έναρξης του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Πέμπτης σε μια κομματική ομιλία με την οποία ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος θέλησε να τονώσει το ηθικό του κομματικού ακροατηρίου αναφορικά με την πορεία και την προοπτική της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και να οξύνει τις αιχμές προς την κατεύθυνση κυρίως των δανειστών.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κλείσιμο της αξιολόγησης και την ανάγκη να ληφθούν άμεσα τα μέτρα για το χρέος, στην οικοδόμηση των ευρωπαϊκών συμμαχιών, στον οδικό χάρτη της παραγωγικής ανασυγκρότησης ως το έτος ορόσημο δηλαδή το 2021, στη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, στα θέματα της λειτουργίας του κόμματος και της κυβέρνησης.

Χρέος – αξιολόγηση

Υψώνοντας τους τόνους απέναντι στους δανειστές κατηγόρησε την πλευρά των δανειστών για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος τη στιγμή που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψη και αρκεί ένα νεύμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ώστε αυτή η ανάκαμψη να μετατραπεί σε απογείωση. Αντιθέτως, είπε αυτό που υπάρχει είναι μηνύματα σε κατεύθυνση αντίθετη από αυτό που χρειάζεται η χώρα, δηλαδή μηνύματα διαρκούς σύγκρουσης και διαμάχης μεταξύ των δανειστών.

Επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της και εφαρμόζει τη συμφωνία αψηφώντας το κόστος, αλλά πρέπει και η άλλη πλευρά να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Σε αυτό το πλαίσιο διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης η πρόθεση είναι η αξιολόγηση να κλείσει στην ώρα της, αλλά από την άλλη πρέπει ταυτόχρονα να κλείσουν και τα μέτρα για το χρεος και την ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. “Δεν υπάρχει θα δούμε” υπογράμμισε.

“Δεν είμαστε απομονωμένοι”

Προκειμένου να καλλιεργήσει αισιοδοξία για την γρήγορη διευθέτηση του ζητήματος του χρέους, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι απομονωμένη καθώς οι περισσότεροι εκ των συνομιλητών της σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο συμμερίζονται το αίτημα για τήρηση των συμφωνηθέντων. Μάλιστα θέλοντας να στείλει μηνύματα τόσο στους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνηση όσο και στη γερμανική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι ακόμη κι εντός του γερμανικού κοινοβουλίου υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν την παραπομπή του ελληνικού ζητήματος στις καλένδες και μάλιστα είναι πλειοψηφικές. Αναφέρθηκε ειδικότερα στους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, τη γερμανική Αριστερά και το κόμμα των Γερμανών Πρασίνων. Επιπλέον, παρέπεμψε ευθέως στο μέτωπο του Νότου λέγοντας ότι στο πλευρό της Ελλάδας δε βρίσκονται μόνο οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της Γερμανίας αλλά και χώρες που διαμορφώνουν μια κοινή στάση απέναντι στην πολιτική της λιτότητας, στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης , στην αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς, την ειρηνική επίλυση των διαφορών στην ευρύτερη περιοχή.

Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στο εσωκομματικό ακροατήριο ότι για να αντιμετωπιστούν οι στόχοι αυτοί αποτελεσματικά θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση να συμμαχήσουν “με πολιτικές δυνάμεις διαφορετικής καταγωγής και παράδοσης”. Ωστόσο, σε ένδειξη ότι αφουγκράζεται και τις ανησυχίες γι αυτές τις συμμαχίες που εκφράζονται από τη βάση και μέρος του κόμματος είπε πως πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τα όρια αυτών των συγκλήσεων και οι κίνδυνοι ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Κόμμα

Σε ό,τι αφορά το κόμμα ο πρωθυπουργός έθεσε 3 βασικά ζητήματα:

  • άσκησε κριτική στις τάσεις και σημείωσε ότι δεν υλοποιήθηκε ακόμη η απόφαση του 1ου συνεδρίου για το κόμμα των μελών
  • διαπίστωσε ότι ούτε η αντιστοίχηση του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ επιμερίζοντας την ευθύνη τόσο στην ηγεσία όσο και στο κόμμα. Επί της ουσίας υπήρξε ένα στοιχείο αυτοκριτικής για λανθασμένες επιλογές από την πλευρά της ηγεσίας που “τροφοδότησαν το κλίμα φοβίας στην ένταξη νεών μελών” αλλά από την άλλη άφησε αιχμές για το κόμμα αναφερικά με στενά κομματικές επιλογές στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που οδήγησαν σε καταστροφική περιχαράκωση.
  • αναφορικά με τη δύσκολη σχέση κυβέρνησης – κόμματος έστειλε μήνυμα για την ανάγκη πολιτικής αναβάθμισης του κόμματος λέγοντας ότι είναι πιο σημαντικό ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της ΠΓ παρά υπουργός. Και πρόσθεσε, στέλνοντας μήνυμα και για τον επικείμενο ανασχηματισμό ότι “οι υπουργικοί θώκοι δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με όρους μονιμότητας”. Τα παραπάνω μπορούν να ερμηνευθούν ως υπαινιγμός αναφορικά με την πιθανότητα υπουργός να μετακινηθεί στη θέση του γραμματέα του κόμματος.

Για τη συμφωνία του Ιουλίου

Πιο αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

Για τη συμφωνία του Ιουλίου επισημαίνοντας πως: «Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε ουσιαστικά τον περασμένο Μάιο, έκλεισε προχθές και τυπικά. Η Συμφωνία του Ιούλη είναι σαφής. Και όπως εμείς τη τηρούμε αψηφώντας το κόστος, έτσι αναμένουμε και απαιτούμε να τηρηθεί και από τους εταίρους μας.

Pacta sunt servanda, όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

Η αόριστη προτροπή: «Κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε…» δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Εμείς τη Συμφωνία τη τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε.

Και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από τη πρώτη. Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα, θα μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε.

Πήγαμε μέχρι εκεί που καμία κυβέρνηση που θα σκεπτόταν με ιδιοτελή κριτήρια, δεν θα επέλεγε να πάει. Και πήγαμε για να τιμήσουμε τη λαϊκή εντολή και για να δείξουμε σε όλο το πλανήτη τη δύναμη του δίκιου και της ψυχής ενός ολόκληρου λαού. Δεν μπορούσαμε να πάμε πιο πέρα. Γιατί πιο πέρα δεν ήταν το κόστος για εμάς. Το κόστος θα ήταν για την Ελλάδα και για τις εργαζόμενες τάξεις. Πήραμε λοιπόν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση.

Οφείλουμε με το πολιτικό και θεωρητικό οπλοστάσιο της Αριστεράς να επιδιώξουμε προσεγγίσεις και συγκλίσεις και με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αλλά και με τους Πράσινους, έχοντας πάντα κατά νου τα όρια αυτών των συγκλίσεων αλλά και τους κινδύνους που ενέχονται σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Το συνέδριο μας όμως πρέπει να θέσει αυτά τα ερωτήματα, πρωτόγνωρα για την ριζοσπαστική αριστερά και να προσπαθήσει να ανιχνεύσει τις πρώτες και πάντοτε προσωρινές απαντήσεις.

Το μέτωπο του Νότου

Σε αυτή τη μάχη, θέλω να επαναλάβω, δεν έχουμε δίπλα μας μόνο τις προοδευτικές δυνάμεις της Γερμανίας, αλλά ήδη διαμορφώνεται μια κοινή στάση μεταξύ χωρών αλλά και πολιτικών δυνάμεων που δεν στηρίζουν μόνο τις ελληνικές διεκδικήσεις αλλά μάχονται και για μια συνολικά διαφορετική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γιατί πρέπει να κατανοήσουμε ότι στο φόντο της οικονομικής κρίσης, του προσφυγικού αλλά και της κρίσης ασφάλειας που μαστίζουν την ήπειρό μας, διεξάγεται μια πολυεπίπεδη και περίπλοκη πολιτική σύγκρουση σε όλα τα μέτωπα.

Μια σύγκρουση που παίρνει διαφορετικές μορφές και διαρκώς αναδιατάσσει τις δυνάμεις. Είναι η σύγκρουση Βορρά-Νότου, Κέντρου -Περιφέρειας, αλλά και η σύγκρουση που την υπερπροσδιορίζει.

Έτος ορόσημο το 2021

Διαμορφώνουμε έτσι ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης πενταετούς διάρκειας με ορόσημο το έτος σταθμό:  το 2021.

Και μέχρι τότε φιλοδοξούμε να έχουμε επιτύχει σειρά συγκεκριμένων και μετρήσιμων στόχων αναδιανομής, ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας ώστε στο τέλος της πενταετίας να έχουμε καταφέρει τη μείωση της ανεργίας στη χώρας μας τουλάχιστον κατά 10%. Και αυτός είναι ίσως ο σημαντικότερος Εθνικός μας στόχος για την επόμενη πενταετία.

Από πού θα κριθούμε

Βασικά πεδία από τα οποία θα κριθούμε είναι τα εξής:

Πρώτον : Η στήριξη της εργασίας και η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το πεδίο το επόμενο διάστημα με την εκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης είναι κρίσιμο. Και σε αυτή τη διαπραγμάτευση προσερχόμαστε με το ισχυρότερο και μη διαπραγματεύσιμο όπλο που είναι το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Δεύτερον : Το πεδίο αυτό της κοινωνικής οικονομίας. Εδώ στόχο έχουμε να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο και ανταγωνιστικό προς το κυρίαρχο σύστημα συνεργατικής παραγωγής και ανταλλαγής που δεν θα λειτουργεί με βασικό στόχο το κέρδος αλλά την εργασία. Και δεν πρόκειται απλώς για μια θεωρητική κατασκευή αλλά για ένα πολιτικό πρόγραμμα που ήδη υλοποιείται με την ενεργό στήριξη συνεργατικών εγχειρημάτων αυτοδιαχείρισης αλλά και με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Τρίτον : Η συνέχιση του αγώνα για την καταπολέμηση της μεγάλης και μεσαίας φοροδιαφυγής. Μιας πληγής με μόνιμη αιμορραγία για την ελληνική οικονομία, που οδήγησε σε τεράστιες ανισότητες και έπαιξε κρισιμότατο ρόλο στην ένταση της κρίσης στη χώρας μας. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εξάλλου είναι συνώνυμο της αναδιανομής και αξεχώριστη από αυτή.

Να θυμίσω εξάλλου για άλλη μια φορά ότι στο πεδίο αυτό έχουμε κάνει τεράστια βήματα με την επιτάχυνση του ελέγχου του συνόλου των λιστών που έχουν περιέλθει στα χέρια της κυβέρνησης.  Σε αυτούς τους 22 μήνες διακυβέρνησης έχουμε βεβαιώσει περίπου 1δις ευρώ σε διαφυγόντες φόρους και συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου που αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία πλουτισμού της ελληνικής ολιγαρχίας σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Και τεταρτος μεγάλος στόχος, είναι ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι μόνο κατά τα ετη 2010- 2014, κοινωνικού κράτους. Και εδώ στόχος μας είναι τόσο η ενίσχυση και δημοκρατική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και της ερευνητικής υποδομής της χώρας αλλά και

  • η ανοικοδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και
  • η για πρώτη φορά συγκρότηση ενός συστήματος Δημόσιας Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού και θα παρέχει καθολική πρόσβαση.

Και σε αυτό το πεδίο όμως τα πρώτα βήματα έχουν ήδη ξεκινήσει.

Εντός του 2017 θα έχουν προσληφθεί 10000 γιατροί και νοσηλευτές στο ΕΣΥ, ενώ ήδη είναι έτοιμο και κατατίθεται άμεσα το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Για τις άδειες

Ο διαγωνισμός για τις άδειες μετά από 27 χρόνια εσκεμμένης ασυδοσίας, είναι πια μια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που αποτελεί μια μεγάλη τομή για το πολιτικό μας σύστημα. Γιατί για πρώτη φορά θέτει τις προϋποθέσεις να χτυπηθεί το φαινόμενο της διαπλοκής που βασάνισε το τόπο για πολλά χρόνια και αποτελεί και μια από τις αιτίες της κρίσης και της χρεοκοπίας.

Θέτει όμως τις προϋποθέσεις. Είναι η αναγκαία συνθήκη. Όχι η αναγκαία και ικανή συνθήκη.

Γιατί η μάχη με το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο και ενδεχομένως και τους επίδοξους νέους μιντιάρχες, δε θα είναι απλή και εύκολη υπόθεση. Θα είναι διαρκής και καθημερινή προσπάθεια αγώνα.

Να εκλεγεί επιτροπή Δεοντολογίας

Προτείνω λοιπόν πέραν της Κεντρικής Επιτροπής να εκλεγεί και επιτροπή Δεοντολογίας που θα έχει την εξουσιοδότηση να είναι όπου χρειάζεται πολύ αυστηρή απέναντι σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Γιατί δε θα πρέπει να αφήνουμε ούτε χαραμάδα για τη προπαγάνδα του παλιού πολιτικού συστήματος που αφού δε μπορεί να υπερασπιστεί εαυτόν, προσπαθεί να διασπείρει την εντύπωση ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ τους μοιάζει. Όχι δεν είμαστε ίδιοι και δε θα γίνουμε ποτέ.

Δε λυγίσαμε και δε θα λυγίσουμε απέναντι στις δυνάμεις του παγκόσμιου καπιταλισμού. Δε θα λυγίσουμε και τώρα απέναντι στο παλιό σύστημα και στη διαπλοκή του. Ας ουρλιάζουν τα σκυλιά. Δεν έχουν δόντια πια για να δαγκώσουν. Θα προχωρήσουμε και θα νικήσουμε. Γιατί η δύναμή μας είναι τεράστια. Είναι η ίδια η δύναμη του ίδιου του ελληνικού λαού. Έτσι θα τα καταφέρουμε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Αρχηγός ΓΕΣ στο αμερικανικό Πεντάγωνο

Με τις εξελίξεις γύρω από την παραλαβή των πρώτων Μ1117 αλλά και οχημάτων γενικής υποστήριξης να τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς, όπως αποκαλύψαμε τις τελευταίες...
Γερουλάνος: Από τις 26 και μετά κάνουμε την έκπληξη, ανατροπή

Γερουλάνος: Όχι σε ένα προσωποκεντρικό κόμμα

Λίγες ώρες μετά την κατάθεση των απαραίτητων υπογραφών για την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής, ο Παύλος Γερουλάνος, πρώην υπουργός, επικεφαλής...
Ένεση ρευστότητας από τις τράπεζες 15 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Αιχμές Άδωνι Γεωργιάδη κατά των Τραπεζών

Ακατανόητη χαρακτήρισε την απροθυμία των Τραπεζών να εγκρίνουν δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, των οποίων τα επενδυτικά σχέδια είναι εγκεκριμένα από τον αναπτυξιακό νόμο, ο...
Μέρκελ: Μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα

Στην Αθήνα η Α. Μέρκελ 28 και 29 Οκτωβρίου

Την Αθήνα θα επισκεφθεί στις 28 και 29 Οκτωβρίου η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. Στην ανακοίνωση της επίσκεψης προέβη πριν από λίγο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος,...

Η Ελλάδα θωρακίζεται-Σε λειτουργία το νέο σύστημα παρακολούθησης στον φράχτη (βίντεο)

Σε πλήρη λειτουργία το αυτοματοποιημένο σύστημα καμερών και ραντάρ παρακολούθησης στον Έβρο, ονόματι «ΑΣΠΙΔΑ», το οποίοι σφραγίζει τα σύνορα με την Τουρκία, ενώ την...

Οχήματα γενικής χρήσης από τις ΗΠΑ για τον Στρατό… δωρεάν

Η υπογραφή αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA) άνοιξε τον δρόμο για σημαντική ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά τις σημαντικές εξελίξεις γύρω από την...
ΚΙΝΑΛ: Αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση για την πανδημία

ΚΙΝΑΛ: Εκκίνηση της προεκλογικής αναμέτρησης με την επισημοποίηση των 6 υποψηφιοτήτων

Την εκκίνηση μιας σκληρής προεκλογικής αναμέτρησης στο ΚΙΝΑΛ ενόψει της εσωκομματικής κάλπης του Δεκεμβρίου για την ανάδειξη νέου προέδρου σηματοδοτεί η ανακοίνωση εκ μέρους...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας ζήτησε εκεχειρία ενόψει συνεδρίου

Όσοι προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδονται μέσα...

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδος- Γαλλίας

Ανοιχτό αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο καταψήφισης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδος- Γαλλίας εάν η...

Αυτό είναι το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Απάντηση στο ερώτημα από που θα χρηματοδοτηθούν τα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας...

“Μήλον της Έριδος” η μεσαία τάξη

Λίγες ημέρες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από την Θεσσαλονίκη και ενόψει...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή