Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Τσίπρας: Κάποιοι ήθελαν νέο Grexit

Δεν αναλάβαμε την βαριά ευθύνη για να γίνουμε οι διαχειριστές της καταστροφής που προκάλεσαν επί δεκαετίες όσοι διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της και να τη βγάλουμε από την επιτροπεία.

Παλεύουμε με νίκες και συμβιβασμούς έχουμε πίστη στις δυνάμεις και τις δυνατότητες που έχουν η χώρα και ο λαός μας. Μετά τη συμφωνία της Μάλτας καθίσταται ορατό το τέλος της επιτροπείας και ο αμετάκλητος στόχος μας να δοθεί τέλος σε αυτή την περιπέτεια, είπε ο κ. Τσίπρας.

Υπάρχει συμφωνία με προοπτική και στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μέτρα και αντίμετρα

Αγωνιστήκαμε για να είναι η υλοποίηση μιας συμφωνίας κοινωνικά βιώσιμης. Υπάρχουν μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος που ούτε αναγκαία είναι, ούτε θα επιλέγαμε να λάβουμε, είπε.

Ταυτόχρονα, τόνισε, θα ληφθούν μέτρα που θα δημιουργούν μηδενικό οικονομικό ισοζύγιο τα οποία θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοσθούν ταυτόχρονα.

Πετύχαμε να διασφαλίσουμε την επαναφορά της χώρας στην εργασιακή κανονικότητα, με την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάεων, με την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ενώ απορρίφθηκαν οι σκληρές πιέσεις για θεσμοθέτηση του λοκ άουτ και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Για το χρέος

Μετά τη Μάλτα ανοίγει ο δρόμος για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Μπαινουμε στην προσπάθεια που να μη διαιωνίζει τη λιτότητα και να μην υπονομεύει την αναπτυξιακή πορεία της Οικονομίας. Είναι το λιγότερο άτοπο η απαίτηση για πλεονάσματα για μια δεκαετία, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Θέλω να αποδώσω τα εύσημα στους συντρόφους στα κρίσιμα υπουργεία που δεν έχασαν το κουράγιο και την ψυχραιμία τους την ώρα που κάποοι άλλοι στο εξωτερικό και το εσωτερικό δεν ήθελαν να κλείσει η αξιολόγηση. Κάποιοι στο εσωτερικό δεν ήθελαν και δεν θέλουν να πετύχουμε. Ήθελαν να διαιωνισθεί ο φαύλος κύκλος. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πήγαν εν μέσω διαπραγμάτευσης στη Γερμανία να πάρουν την ευλογία του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Επίθεση στην αντιπολίτευση

Ισχυρίζονται ότι φοράνε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος και εμείς που δεν το βλέπουμε μάλλον έχουμε αχρωματοψία, αλλά ξεχωρίζουμε τη χορηγία της φανέλας, πότε είναι Ζίμενς πότε οι εμπλεκόμενοι στις λίστες, πότε η διαπλοκή, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θα πάλευε με νύχια και με δόντια απέναντι στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα για τη θέσπιση της ανταπεργίας και δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που το επεδίωκαν. Το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ, είπε, είναι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός.

Ο κ. τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε κάθε ρωγμή που μπορούσε να ενισχύσει τις ελληνικές θέσεις, αναζητώντας συμμαχίες και συγκλίσεις με χώρες του Νότου και κρίσιμων πόλων του Βορά, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα ευρωπαϊκά συνδικάτα.

Διασφαλίσαμε το δημόσιο χρήμα

Τα δύο τελευταία χρόνια η χώρα σταμάτησε να έχει κυβέρνηση που να θεωρεί τη διακυβέρνηση όχημα πλουτισμού ιδιοτέλειας και συμφερόντων, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Δεν πήραμε δώρα και διασφαλίσαμε το δημόσιο χρήμα, δεν βάλαμε τις λίστες στα συρτάρια σε αντίθεση με ό,τι γίνονταν τα τελευταία χρόνια, είπε.
Καταφέραμε να είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας είχαμε απορροφητικότητα 98% στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Γιατί οι προηγούμενοι απορροφούσαν όσα κονδύλια χρειάζονταν για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους και μετά δούλευε η τεχνολογία της μίζας, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Προσπάθησαν να μας ανατρέψουν

Η πρεμούρα να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση οφείλεται και στον φόβο που αισθάνονται κάποιοι ότι ο χρόνος μπροστά μας θα μας δώσει τη δυνατοτητα να διαλευκάνουμε υποθέσεις που βρίσκονται στα συρτάρια, εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Το σύστημα που για δεκαετίες λεηλάτησε τη χώρα, προσπάθησε ευθέως να μας ανατρέψει μέσω μιας εμπλοκής στην αξιολόγηση. Δεν τους βγήκε και τώρα βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Η κυβέρνηση θα προτιμούσε να έχει έναν ιδεολογικό αντίπαλο και όχι έναν εσμό εκδικητών ακροδεξιών και πορφυρογέννητων που πάσχουν από το σύνδρομο στέρησης εξουσίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κυπριακή κυβέρνηση: Ενέργεια αποσταθεροποίησης η νέα βάση στα κατεχόμενα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Απριλίου οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2004.... Με ποσοστό 75,83% οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, που διεξήχθη ταυτόχρονα στην ελεύθερη Κύπρο και στα κατεχόμενα και είχε ως...
ΠΑΣΟΚ: Αυτές είναι οι αλλαγές στο καταστατικό - Πρόεδρος είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

ΠΑΣΟΚ: “Υπότροπος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κατάθεση υπομνήματος κατά των ναζιστών εγκληματιών”

Έντονη κριτική της Χαριλάου Τρικούπη προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο -σε ανακοίνωση του-χαρακτηρίζει υπότροπο για τη μη κατάθεση ενόψει ευρωεκλογών υπομνήματος στον Άρειο Πάγο κατά των ναζιστών...

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήμερα να στείλει υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών, ενώ έληξε η προθεσμία...

Δεν υπάρχει το μπάχαλο που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό επιβεβαιώνεται από μια σειρά γεγονότων με ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης...

Μόντρεαλ – Κουτσούμπας: Δυνατό ΚΚΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό, είναι το πιο ισχυρό μήνυμα...

«Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε μαζί σας, που βρισκόμαστε με τους συντρόφους και τους φίλους του ΚΚΕ εδώ στο Μόντρεαλ, στον Καναδά. Η συγκέντρωσή...

Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία-Καλαμπάκα του Ε65: Δρομολογούνται και άλλα μεγάλα έργα

Τα εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου Ε65 πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για το σημαντικό κατασκευαστικό έργο. Τα τμήματα...

Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65: Σήμερα ο Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα

Σήμερα στις 10 π.μ θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την παράδοση του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας...
Με το Βραβείο Ηγετικής Προσφοράς τιμήθηκε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Απριλίου ο Γιώργος Παπανδρέου προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2010.... Η Ελλάδα προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό ανακοινώνει από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

To Grexit, το «θαρραλέο βήμα» Τσίπρα, ο «ποπ σταρ» Βαρουφάκης

Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε αποκαλύπτουν τις… σχέσεις που είχε με Τσίπρα και Βαρουφάκη –...

Χειμωνιάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε χωρίς “Ομπρέλα”

Σε κατάσταση αποσύνθεσης δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από ένα διήμερο με κόντρες, αποχωρήσεις, διαφωνίες...

Κασσελάκης: Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Να παραδώσουν τις έδρες τους οι Ε. Τσακαλώτος, Π. Πέρκα

«Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης κατά...

Ομάδα Τεμπονέρα: Παραμένουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν δίνουμε “λευκή επιταγή” στον Κασσελάκη

Ανακοίνωση με την οποία κάνουν γνωστή την απόφασή τους σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και την...