Τσίπρας κατά Γερμανίας: H αλληλεγγύη μας απομονώνει όσους έχουν παραλογές απαιτήσεις και επιδιώξεις

35
Τσίπρας: Κάποιοι παραιτούνται για 23.000 ευρώ και άλλοι κάνουν τον... Κινέζο για 23 δισ.

Μήνυμα ότι «Ο Ευρωπαικός νότος δεν είναι ο φτωχός συγγενής» έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του, μετά τη Σύνοδο της Λισαβόνας, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Η Ευρώπη έχει ανάγκη το Νότο για να ξαναβρεί το κοινωνικό της πρόσωπο. Έχει ανάγκη τον Νότο για να ενισχύσει τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο.

Συζητήσαμε όλο το βάθος των προβλημάτων της Ευρώπης. Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να ενισχύσουμε τις προσπάθειες ώστε η Ε.Ε να ξαναγίνει όραμα έμπνευσης των λαών και να προσπαθήσουμε για καλύτερη Ευρώπη στο μέλλον. Θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες μας για αλληλεγγύη πάνω σε αυτό που οικοδομήθηκε το ευρωπαϊκό όραμα.»

Μίλησε για το προσφυγικό αλλά και για το Κυπριακό και είπε: «Στηρίζουμε τις προσπάθειες των χωρών του νότου που διαχειρίζονται την προσφυγική κρίση. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Αναστασιαδη για δίκαιη λύση του κυπριακού.»

Τέλος αναφέρθηκε στην αξιολόγηση και είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω και για τη στήριξη που αφορά την Ελλάδα για να κλείσει η β’ αξιολόγηση»

Διαβάστε επίσης:  Εύσημα Μέρκελ στον Μητσοτάκη για τις μεταρρυθμίσεις

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με ένα καρφί τόσο για τη Γερμανία όσο και για κάποιες άλλες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης: «Η αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι μήνυμα που απομονώνει όσους έχουν παράλογες απαιτήσεις και επιδιώξεις»

Νωρίτερα η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος κατέληξε ότι χρειάζεται μια Ενωμένη και δυνατή Ευρώπη.

«Καθαρή στήριξη» των ελληνικών θέσεων

Εντωμεταξύ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών διατυπώθηκε «καθαρή στήριξη» στις ελληνικές θέσεις.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν, στη Διακήρυξη της Λισαβόνας οι χώρες που συμμετείχαν ζητούν έγκαιρο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στη βάση του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου με σεβασμό στις συνταγματικές και δημοκρατικές αξίες.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο κατά την οποία – και αναφορικά με τη διαπραγμάτευση – ο Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε την πάγια θέση της Γαλλίας ότι δεν μπορεί να γίνει προληπτική νομοθέτηση μέτρων.