Τσίπρας: «Όχι» σε ανοιχτά σύνορα στη λιτότητα και κλειστά στους πρόσφυγες

129
Τσίπρας από τη Σαμοθράκη: Θα υπερασπιστούμε ό,τι θεωρούμε εθνικά ωφέλιμο

Η Ευρώπη “δεν μπορεί να έχει ανοιχτά σύνορα στην λιτότητα και κλειστά στους κατατρεγμένους ανθρώπους”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο υπό τον τίτλο “Συμμαχία ενάντια στην λιτότητα, για την δημοκρατία στην Ευρώπη”.

Αναφερόμενος στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε σημαντική επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και για κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που θα μετατρέπονταν σε “αποθήκες ψυχών”.

Το Παρίσι και το Βερολίνο δηλώνουν ότι είναι έτοιμα να στείλουν έως 600 αστυνομικούς και ειδικούς σε θέματα ασύλου στην Ελλάδα, επισημαίνουν οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών σε μια κοινή επιστολή μετά τη συμφωνία.

Κυβερνητική σύσκεψη

Το απόγευμα, σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε η σύσταση συμβουλίου προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής με θέμα την εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης:  Ο Μητσοτάκης ενημερώνει Smart Covid-19 Management Group

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα ζητήσει τη συνδρομή της Επιτροπής και των κρατών-μελών για την άμεση και απρόσκοπτη υλοποίηση της συμφωνίας Στην επικράτεια βρίσκονται περισσότεροι από 47.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην Ειδομένη τα σύνορα της πΓΔΜ παραμένουν ερμητικά κλειστά
και ο γολγοθάς για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες είναι δίχως τέλος. Πέρα από την άνιση μάχη με τις καιρικές συνθήκες έχουν να αντιμετωπίσουν και την πείνα ενώ δε λείπουν οι τραυματισμοί κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων και ρούχων στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν κάτι περισσότερο.

Εν τω μεταξύ, χίλιοι οκτακόσιοι μετανάστες διασώθηκαν, κατά την σημερινή ημέρα, νότια της Σικελίας από την Ιταλική ακτοφυλακή και την Frontex.