Τσίπρας: Πατριωτισμός δεν είναι οι μίζες

30
ο Τσίπρας δεν ...ξεκολλάει από τον Καμμένο

Έμμεσες αλλά σαφείς αναφορές σε Νοβάρτις και Σκοπιανό είχε το πολιτικό σκέλος της ομιλίας του πρωθυπουργού στο κλείσιμο των εργασιών του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην Πάτρα.

Αφού αναφέρθηκε στα ζητήματα της οικονομίας αναγνωρίζοντας ότι τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα για τους πολίτες διαβεβαιώνοντας όμως  πως, «τα χειρότερα είναι πίσω μας» πέρασε στα πιο καυτά ζητήματα της επικαιρότητας: το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και των αντιδράσεων στους χειρισμούς της κυβέρνησης μέσα και από τα συλλαλητήρια, και το ζήτημα της υπόθεσης της Νοβάρτις για την οποία η δικογραφία βρίσκεται πλέον στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να συνδέσει τα δύο αυτό ζητήματα υπό τον υπαινιγμό ότι αυτοί που κάνουν τους πατριώτες στα εθνικά εκμεταλλευόμενοι το πατριωτικό αίσθημα των πολιτών στην πράξη κυνηγούν την ικανοποίηση ιδιοτελών συμφερόντων σε βάρος της χώρας.

Ενδεικτικά ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «αν χρειάζεται σήμερα, κάτι η πατρίδα απ’ όλους μας, μέχρι και από τον τελευταίο Έλληνα, αυτό είναι ένας σύγχρονος, αποφασιστικός, ανυποχώρητος, πατριωτισμός. Ένας πατριωτισμός που απαντά στη δύσκολη συγκυρία όχι με όρους εμπρηστικής ρητορείας, αλλά με όρους καθημερινής αρετής».

Αιχμές για Σαμαρά μέσω… Στεφανόπουλου

Μάλιστα επικαλέστηκε τα λόγια του πρόσφατα εκλιπόντα, πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου( και προερχόμενου από τη ΝΔ που στη συνέχεια, τέλη της δεκαετίας του ’80 δημιούργησε τη ΔΗΑΝΑ και αργότερα εκλέχτηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη στήριξη του Ανδρέα Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά):

«Ούτε λόγος βέβαια για πατριωτισμό και τιμή για όσους παραβαίνουν τον νόμο και παραβιάζουν τη συνείδησή τους, ζητώντας και λαμβάνοντας ωφελήματα που δεν δικαιούνται. Υπάρχει τεράστια διαφορά στάσης απέναντι στην πατρίδα, όση μεταξύ ήθους και πανουργίας, μεταξύ αυτού που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο από τη θέση που κατέχει, και αυτού που την εκμεταλλεύεται για το δικό του συμφέρον. Ο πρώτος είναι άξιος κάθε σεβασμού, ο δεύτερος πρέπει να υφίσταται αυστηρές κυρώσεις και τη βαθιά περιφρόνησή μας».

Διαβάστε επίσης:  Ραντεβού στο Μόναχο για Τσίπρα και Ζάεφ

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τα παραπάνω λόγια « εντελώς επίκαιρα» και έκανε μια γέφυρα μεταξύ υποθέσεων που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα με πιο πρόσφατη τη Νοβάρτις και του πατριωτισμού, επιχειρώντας την αποδόμηση όσων των επικαλούνται αλλά εμφανίζονται να εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς. Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργώς φωτογράφισε εντόνως τη ΝΔ και ιδιαίτερα τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός των Panama papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου χρήματος, της μίζας και της διαφθοράς» είπε.

Και συνέχισε: «Είναι εγκληματικά υποκριτικό, πολιτικοί άνδρες, από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού, και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής.  Ή να καταγγέλλουν ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες».

«Ο πατριωτισμός δεν είναι δήλωση και ρητορεία. Ούτε  στάση προσοχής στην έπαρση της σημαίας» πρόσθεσε, αλλά «πράξη καθημερινής αρετής, συμβολής στα βάρη του κράτους, εμπρακτης καταδίκης κάθε φαινομένου διαφθοράς και ιδιοτέλειας, διαρκούς σεβασμού στον διπλανό μας και στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Και πάνω από όλα τιμιότητας».

Κλείνοντας αυτό το σκέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ανέφερε – παραπέμποντας στο «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» – πως « το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό».

Και υπογράμμισε ότι η συνολική κυβερνητική προσπάθεια υπακούει στο πατριωτικό συμφέρον,  όχι μόνο για την έξοδο από τα μνημόνια αλλά για την ανάδειξη πρωταγωνιστικού ρόλου για τη χώρα στη περιοχή των Βαλκανίων δηλαδή το ρόλο του «πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια αποσταθεροποιημένη γειτονιά».