Τσίπρας: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η υπογραφή των συμβάσεων έρευνας Υδρογονανθράκων

17
Τσίπρας: Αυτονόητη πράξη το κλείσιμο των Συνόρων

Μεγάλο και αποφασιστικό βήμα για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την σημερινή υπογραφή των συμβάσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Στην ανάδοχο κοινοπραξία μετέχουν οι εταιρίες Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια.

«Σήμερα η Ελλάδα, εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη μετατρέψει και σε χώρα παραγωγό ενέργειας ταυτόχρονα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Και η σημερινή υπογραφή της σύμβασης με δύο κορυφαίες εταιρείες στον χώρο της ενέργειας αλλά και με τα Ελληνικά Πετρέλαια, είναι το αποκορύφωμα μίας πολυετούς προσπάθειας και ενός σχεδιασμού πολλών χρόνων».

Παράλληλα χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας την επένδυση. Ο ρόλος της Ελλάδας είναι να αποτελεί άγκυρα συνεργασίας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, παράλληλα, όμως, είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι προϋπόθεση για να γίνουν οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, αλλά και παράγοντας για την ειρήνη και την συνεργασία στην περιοχή είναι να πρυτανεύσει η λογική του διαλόγου, της συνεργασίας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Διαβάστε επίσης:  Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε τρεις νέους σταθμούς του μετρό

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκπρόσωποι των εταιρειών καθώς και οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Η κύρωση της συμφωνίας αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή και στην συνέχεια να ξεκινήσουν οι έρευνες στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης

Στην σύμβαση προβλέπεται αυστηρό πλαίσιο και μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ερευνητική περίοδος διαρκεί 8 χρόνια. Το Δημόσιο θα εισπράξει 1.500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης και περίπου 2.500.000 στις τρεις φάσεις της έρευνας, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκμετάλλευσης θα λαμβάνει μισθώματα.