Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Υιοθέτησες την βλακώδη θεωρία ότι εμείς οργανώσαμε επιχείρηση εξόντωσης με την βοήθεια του FBI

48
Βουλή - Τσίπρας: Σήμερα ψηφίζουμε τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό

Με… χιούμορ και με επίκληση στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν ξέρω κ. Πρόεδρε αν το είχατε κανονίσει από πριν να βγω στις 12 η ώρα, αλλά άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για 40 λεπτά. Τα 20 πρώτα δεν μίλησε για το σημερινό θέμα. Έκανε μια γενικότερη ανάλυση. Μίλησε για εξωτερική πολιτική, για την οικονομία… Μας είπε ότι εκτραχύνθηκε ο Ερντογάν γιατί εδώ συζητάμε για την Novartis…», ανέφερε αρχικά ο κ. Τσίπρας.

«Ακριβώς την ώρα που μιλούσε όμως, πριν λίγα λεπτά, ο διεθνής οίκος Moodys αναβάθμισε κατά 2 μονάδες την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Άκουσα και τον κ. Βενιζέλο να λέει τα ίδια, ότι η οικονομία πάει στα βράχια», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Σέβομαι απολύτως το τεκμήριο της αθωότητας που ισχύει για όλους, μέχρι αποδείξεως από τους δικαστές, του αντιθέτου. Ωστόσο μια μεγάλη απορία μου δημιουργήθηκε κυρίως ακούγοντας τις τοποθετήσεις των 9 εκ των 10 φερόμενων ως εμπλεκόμενων στην υπόθεση. Πιστεύω ότι ακούγοντας το απόγευμα όλο, ο μέσος Έλληνας πολίτης, την ίδια απορία θα είχε. Τελικά έχουμε σκάνδαλο; Ή είναι μια σκευωρία; Υπήρξε για δεκαετίες στην Ελλάδα σκανδαλώδης υπερφορολόγηση φαρμάκων ή δεν υπήρξε; Υπήρξε συστηματική παρέμβαση από πλευράς της Novartis προκειμένου να προωθεί σκευάσματα στην αγορά, ώστε να αυξάνει ή να συγκρατεί τις τιμές; Έδωσαν πολλοί εκ των ομιλητών, συγκεκριμένα παραδείγματα, ιδίως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί τις παράνομες πληρωμές γιατρών που συνταγογραφούσαν;», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Υπήρξε ή δεν υπήρξε ξέπλυμα χρήματος μέσα από αμφιβόλου ποιότητας συνέδρια; Η αλήθεια είναι ότι στοιχεία για το μεγάλο αυτό πάρτυ στην Υγεία, υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και δεν θα αναφερθώ μονάχα στις διαρκείς παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, αλλά και άλλων κομμάτων. Όπως το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη και ο κ. Αυγενάκης», δήλωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:  «Κλείδωσε» η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μόσχα

«Θα αναφερθώ στην έκθεση του κ. Σούρλα. Έλεγε ότι ο ΟΟΣΑ το 2012 αναφέρθηκε σε πρόστιμα εκατ. δολαρίων που επέβαλαν οι αμερικανικές αρχές σε 5 εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα. Η έκθεση του κ. Σούρλα πώς καταλήγει; Είναι ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σούρλας; Έτσι φτάσαμε στην χρεοκοπία», ανέφερε ο ίδιος.

«Υπάρχει σκάνδαλο Novartis είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αφού υπάρχει, ένα ερώτημα έχω. Πώς διάολο έγινε; Φύτρωσε; Ήταν ένα φυσικό φαινόμενο; Ποιοι έφταιξαν;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Δεν σκοπεύω να μιλήσω καθόλου για το ποινικό σκέλος. Εξάλλου όλοι συμφωνείται με την σύσταση εξεταστικής και όλοι εμπιστεύεστε την Δικαιοσύνη. Εγώ θα μιλήσω πολιτικά και όχι νομικά. Για όλο αυτό το σκάνδαλο που παραδεχτήκατε κ. Μητσοτάκη, πολιτική ευθύνη υπάρχει; Να δεχθώ όλα όσα ειπώθηκαν. Και το τεκμήριο αθωότητας και όλα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Με δυο λόγια ρωτώ κάτι πολύ απλό. Για αυτό το σκάνδαλο, όσοι κυβερνούσατε τόσα χρόνια, δεν πήρατε χαμπάρι τίποτα; Κάτω από τη μύτη σας γινόταν; Εδώ δε μιλάμε για μικροποσά. Μιλάμε για ποσά που επηρέασαν ευθέως την οικονομική πορεία της χώρας. Αρκεί να σας πω ότι το σκάνδαλο Κοσκωτά αφορούσε υπεξαίρεση 34 εκατ. δραχμών, 100 εκατ, ευρώ δηλαδή. Σήμερα, μιλάμε για διαρκή επιβάρυνση για κάθε χρόνο, κάποιοι λένε για 12 δις. σε ό, τι αφορά την Novartis, για πάνω από 3 δισ. ευρώ. Θα έχει κανείς το πολιτικό σθένος να αναλάβει την πολιτική, όχι την ποινική, ευθύνη για αυτή τη ζημιά; Είχατε την ευκαιρία κ. Μητσοτάκη να κάνετε μια υπέρβαση. Μια υπέρβαση, θα σας στεναχωρήσει αυτό που θα πω, που αναλογεί σε ηγέτες μεγαλύτερου βεληνεκούς. Υιοθετήσατε την βλακώδη θεωρία ότι εμείς οργανώσαμε επιχείρηση εξόντωσης με την βοήθεια του FBI. Είπαμε, έχουμε ικανότητες, αλλά δεν είμαστε και Πλανητάρχες κ. Μητσοτάκη», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός.