Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Αξιολόγηση χωρίς πρόσθετα μέτρα

30
Τσίπρας, Παυλόπουλος, αξιολόγηση,

«Ουσιαστικά κλείνει η πρώτη αξιολόγηση χωρίς πρόσθετα μέτρα στη βάση των προτάσεών μας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο κι επισκέφθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Προεδρικό Μέγαρο για να τον ενημερώσει σχετικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε πως είναι σημαντική μέρα αποφάσεων η 24η του μήνα, όποτε και θα γίνει νέα συνεδρίαση του Eurogroup και τόνισε πως ελπίζει σε πολύ μια θετική συμφωνία για την ελληνική οικονομία.

Για το χρέος, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι άνοιξε η συζήτηση για έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση.

Σε παρόμοιο κλίμα κινήθηκαν και τα σχόλια του Μαξίμου νωρίτερα σχετικά με τα αποτελέσματα της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα, ανέφερε το Μαξίμου σε σημείωμά του. Το Μαξίμου γνωστοποίησε ότι υπήρξε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και ότι οι ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν για τον προληπτικό μηχανισμό που πρότεινε η Κυβέρνηση.

Δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα

Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν επίσης ότι αμέσως μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων θα γίνει η εκταμίευση της δόσης, ενώ οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την ικανοποίηση της Κυβέρνησης για τη συζήτηση σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Τα σχόλια του Μαξίμου για το Eurogroup:

1. Τo EG αναγνώρισε τη συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

2. Το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση με επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.

3. Δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα.

4. Τις επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement. Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup.

4. Μετά και την νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM. Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.

Διαβάστε επίσης:  Τσακαλώτος: Το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δις.€ που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

5. Για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους όπως η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς τα κράτη μέλη ή/και το ΔΝΤ. Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, μετά το τέλος του προγράμματος, θα εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιμήκυνση των λήξεων και οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων και η χρήση/μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ. Για το μακροπρόθεσμο διάστημα το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε περαιτέρω πιθανά μέτρα επίτευξης του στόχου βιωσιμότητας του χρέους.

6. Μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει τα επιπρόσθετα μέτρα που εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα α) τη σταθερή μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και β) τις αναγκαίες αναχρηματοδότησης του χρέους σε σταθερά βιώσιμα επίπεδα.

7. Το Eurogroup επίσης συμφώνησε στις βασικές αρχές για αυτά τα μέτρα που αφορούν: α) διευκόλυνση για την έξοδο στις αγορές, β) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών, γ) την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά τη λήξη του προγράμματος και δ) την παροχή ευελιξίας στην περίπτωση αβεβαιότητας για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού.

8. Το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός δείκτη βιωσιμότητας για το επίπεδο του χρέους και τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

9. Το Eurogroup προκρίνει την προοδευτική εφαρμογή των μέτρων επίτευξης της βιωσιμότητας του χρέους σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό επίπεδο.