Τσίπρας: Στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται οι ψυχές και των δύο λαών

Ζάεφ: Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις

41
Τσίπρας: Στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται οι ψυχές και των δύο λαών

Συναντιόμαστε σήμερα εδώ, με φόντο το τριεθνές στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία.

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που στο διάβα της ιστορίας το έχουν διασχίσει νικητές και ηττημένοι, για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τους Ψαράδες Πρεσπών όπου υπογράφεται η ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, αλλά και τον κ. Νίμιτς «ο οποίος εδώ και 24 χρόνια αγωνίζεται ακατάπαυστα για τη λύση του θέματος αυτού και υπογράφουμε τη συμφωνία την ημέρα των γενεθλίων του».

Έκανε λόγο για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που «σέβεται πλήρως τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες των δύο πλευρών και μας επιτρέπει σήμερα να απευθυνθούμε στους πολίτες των χωρών μας και να τους καλέσουμε να τη στηρίξουν χωρίς προκαταλήψεις. Αν η ψυχή κάθε λαού είναι η ιστορία του, τότε στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται οι ψυχές και των δύο λαών».

Διαβάστε επίσης:  Κορωνοϊός: 204 οι νεκροί από – Κατέληξε 59χρονος στην Αλεξανδρούπολη

Ζάεφ: Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις

Αξιότιμε φίλε Αλέξη, είπε ο Ζόραν Ζάεφ ξεκινώντας την τοποθέτηση του και χαιρέτησε τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στην τελετή. «Καλή μας τύχη» υπογράμμισε.

Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος, είπε ο κ. Ζάεφ χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών.

«Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις» είπε ο Ζόραν Ζάεφ

Από αυτές τις τρεις δεκαετίες διδαχτήκαμε σημαντικά πράγματα, σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ από τις Πρέσπες, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία.

«Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη γιατί διαφορετικά υποφέρει ο κόσμος, η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση για τη βελτίωση των σχέσεων και της ζωής των πολιτών» τόνισε και συμπλήρωσε «οικοδομούμε φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι»