Τσίπρας στην ΕΤ3: «Άστοχη η παρέμβαση Τουσκ»

Έκκληση εντός κι εκτός για να μην καταρρεύσει η συμφωνία για το προσφυγικό

9
Τσίπρας στην ΕΤ3: «Άστοχη η παρέμβαση Τουσκ»

Άστοχη, άκαιρη και άσκοπη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την παρέμβαση Ντόναλντ Τουσκ για το προσφυγικό, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην ΕΤ3 και τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Γιαννούλη από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Εκτίμησε πάντως ότι η πρόταση αυτή δεν έχει καμία ελπίδα να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ άσκησε κριτική διότι όπως είπε αυτή βάζει από το παράθυρο μια συζήτηση που έχει λήξει και που αφορά την ταυτότητα της Ευρώπης και το κομβικό ζήτημα του αν θέλουμε μια ένωση κρατών αλά καρτ «όπου ο καθένας κοιτάει την πάρτη του» ή μια ένωση όπου ο καθένας έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Ανέφερε μάλιστα πως στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής θα παρέμβει χωρίς να μασήσει τα λόγια του προκειμένου να καταδείξει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πληγεί διπλά τόσο από την οικονομική κρίση, όσο και από την κρίση του προσφυγικού, τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναφορικά με την οικονομική κρίση μάλιστα παρέπεμψε σε λάθη της ΕΕ επικαλούμενος και την πρόσφατη παραδοχή Ντάισελμπλουμ ότι τα οικονομικά προγράμματα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα είχαν στόχο να σώσουν τις τράπεζες.

Σημείωσε επίσης, πώς η Ελλάδα αποτελεί το ανατολικό ευρωπαϊκό σύνορο και πως οι μετανάστες δεν έρχονται για να μείνουν στα σύνορα αλλά για να πάνε στο κέντρο της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης:  Σήμερα η πολυαναμενόμενη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου-Στο επίκεντρο το θέμα των δύο στρατιωτικών

Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι μέσα στην ΕΕ, είπε, όχι μόνο με υποχρεώσεις αλλά και με δικαιώματα, όπως και άλλες χώρες, δεν μπορεί να έχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Από την ελληνική πλευρά, είπε, δε θα γίνει αποδεκτό να ενταχθεί στα συμπεράσματα του κειμένου κάτι που θα παραπέμπει σε κατάργηση των ποσοστώσεων όσον αφορά την υποχρέωση ευρωπαϊκών κρατών να φιλοξενούν στο έδαφός τους πρόσφυγες.

Σε ό,τι αφορά θέματα διαχείρισης του προσφυγικού στο εσωτερικό της χώρας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας είναι μια δύσκολη συμφωνία, χωρίς την οποία όμως τα πράγματα θα ήταν ακόμη πιο δύσκολα. Όπως είπε το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι ροές που υπάρχουν αλλά έχουν μειωθεί σημαντικά όσο η αργή διαδικασία της χορήγησης ασύλου και άλλες πρακτικές δυσκολίες, ενώ επισήμανε και το θέμα της χωρητικότητας των κέντρων κράτησης που φιλοξενούν αριθμούς προσφύγων 3 και 4 φορές πάνω από τη χωρητικότητά τους. Σε σχέση με το θέμα της φιλοξενίας κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες που όπως είπε είναι δικαιολογημένα καχύποπτες, να συνεργαστούν και να συνειδητοποιήσουν ότι «είμαστε μαζί από την ίδια πλευρά» και ότι αν καταρρεύσει η συμφωνία οι πρώτοι που θα υποστούν τα βάρη θα είναι οι ίδιοι οι νησιώτες.