Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020
23.2 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Σεπτεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1822.... Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ανακηρύσσεται αρχιστράτηγος της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος (Ανατολική Στερεά Ελλάδα). Στη μεγαλοπρεπή τελετή οι αρχιερείς της Αθήνας και της Θήβας τον...

Τσίπρας στο Thessaloniki Summit: Προτεραιότητα η δίκαιη και διατηρήσιμη ανάπτυξη

Την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε βιομηχανική πρωτεύουσα της χώρας και ταυτόχρονα σε ισχυρό κέντρο των Βαλκανίων έθεσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Thessaloniki Summit 2017 που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για την επόμενη μέρα, είπε πως η επιστροφή της χώρας σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης «δε μπορεί παρά να έχει ως άξονα τη μεταποίηση και τη βιομηχανία», τομείς στους οποίους η Βόρεια Ελλάδα ηγείται στο πλαίσιο της ελληνικής οικονομίας. Σε ό,τι αφορά τον κεντρικό ρόλο που η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει η Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το 2018, κάτι που όπως είπε δείχνει ότι η πόλη ανακτά τον οικονομικό της ρόλο.

Επίσης, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις βασικές αρχές του σχεδιασμού για μετάβαση στη Δίκαιη Ανάπτυξη, δηλαδή,

– Στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και ρήξη με το καθεστώς των προνομιούχων ελίτ που αποτελεί βασική αιτία για την κρίση

– Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καλά αμειβόμενων με προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

– Σεβασμός στους νόμους αλλά και το περιβάλλον. Οι αρχές αυτές «δεν αποθαρρύνουν τους επενδυτές» είπε  ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά ενθαρρύνουν την υγιή επιχειρηματικότητα με την ομοιομορφία των κανόνων και τους όρους υγιούς ανταγωνισμού.

Σε ό,τι αφορά το τρέχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής  ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι η τελευταία χρονιά αλλά και η πιο κρίσιμη.

Επίσης, αναφορικά με την επικείμενη αξιολόγηση σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ασφαλής και έγκαιρη ολοκλήρωσή της.  Όλοι οι Θεσμοί εργάζονται για αυτό. Γιατί όλες οι πλευρές θα έχουν μόνο όφελος από αυτό» τόνισε. Και πρόσθεσε: «Το πρόγραμμα θα τελειώσει στην ώρα του. Και εμείς δουλεύουμε για διατηρήσιμους και όχι συγκυριακούς».

Αναλυτικότερα αποσπάσματα από την ομιλία του πρωθυπουργού:

Στην έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία» και μίλησε για την μετάβαση στην επόμενη ημέρα υπογραμμίζοντας πως ό,τι είναι η Αθήνα για τον τριτογενή τομέα, είναι η Θεσσαλονίκη για την βιομηχανία και την μεταποίηση.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η χώρα έχει περάσει σε διαφορετική εποχή παραλάβαμε τη χώρα του Grexit. Σήμερα οργανώνουμε το μέλλον της χώρας ευνοώντας την ανάπτυξη και τη δίκαιη κατανομή της στο σύνολο του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα με σταθερά βήματα αλλάζει και η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει αυτή την αλλαγή της χώρας», προσθέτοντας ότι «το πρόγραμμα θα τελειώσει στην ώρα του και θα βάλουμε τέλος σε μια μακρά και επώδυνη περίοδο για την χώρα και την κοινωνία».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «είναι εύκολο να μιλάς για επενδύσεις αλλά για να ανοίγουν δρόμοι για να προωθηθούν είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Δείτε πόσα χρόνια είχαν βαλτώσει οι εθνικοί μας αυτοκινητόδρομοι. Οι σήραγγες στα Τέμπη, το μετρό της Θεσσαλονίκης, τα ενεργειακά πρότζεκτ, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το Ελληνικό. Δείτε τι προσπάθεια γίνεται και τι αποτελέσματα είχε αυτή η προσπάθεια εδώ, στη βόρεια Ελλάδα» και υπογράμμισε ότι ταζ αποτελέσματα έρχονται σε βάθος χρόνου με σκληρή δουλειά, καθαρότητα στις σχέσεις του κράτους με την επιχειρηματικότητα.

Στο σημείο αυτό, κάνοντας μια έμμεση αναφορά στα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί με επενδυτικά σχέδια, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους για το περιβάλλον όχι μόνο δεν αποθαρρύνει τους επενδυτές αλλά θα ενθαρύνει την υγιή επιχειρηματικότητα και θα εδραιώσει το κύρος της χώρας» κάνοντας λόγο για ανάπτυξη προσανατολισμένη στη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «έχουμε αναντίρρητα εισέλθει σε μια τροχιά ανάπτυξης και πρέπει να διατηρήσουμε τα διατηρήσιμα χαρακτηριστικά αυτής της τροχιάς στο μέλλον. Έχει μείνει η ασφαλής ολοκλήρωση που περνάει μέσα από την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όλες οι πλευρές εργάζονται για το σκοπό αυτό γιατί όλες οι πλευρές έχουν όφελος. Το πρόγραμμα θα τελειώσει την ώρα του και θα μπει ένα τέλος σε αυτή την επώδυνη περίοδο για την Ελλάδα. Η άνεργη ανάπτυξη δημιουργεί μη βιώσιμα κέρδη και τεχνικές φούσκες χωρίς αντίκρισμα».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μόνο μέσω της ανάπτυξης θα μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε την εργασία και θα μπορέσουμε να μειώσουμε σταδιακά τους φορολογικούς συντελεστές και να ανακουφίσουμε την κοινωνία από το υπέρμετρο πράγματι βάρος της φορολογίας που μας επέβαλαν τα προγράμματα διάσωσης. Από το 2016 πετύχαμε εξοικονόμηση δαπάνης 10%», προσθέτοντας, πάντως, ότι «σε συνθήκες ύφεσης και συμπίεσης των αριθμών θέλουμε και το τελευταίο ευρώ που δίνει ο Έλληνας φορολογούμενος να πιάνει τόπο και να επιστρέφει σε κοινωνικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας».
Αφήνοντας αιχμές για τις προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «το μοντέλο της έντασης γνώσης και όχι έντασης εργασίας είναι αυτό που μπορεί να βγάλει τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης» και συμπλήρωσε δηκτικά: «Μας λένε ότι είναι υπέρ της ελεύθερης οικονομίας και στην πράξη επέβαλαν τον προστατευτισμό για τους ημέτερους».
Επιστρέφοντας στον ζήτημα του νέου μοντέλου ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η στρατηγική μας για επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να έχει σαν κύριο άξονα τη βιομηχανία και την μεταποίηση. Να επενδύσουμε στην καινοτομία και στο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις στην φορολογική πολιτική που όλοι διαπίστωναν την αναγκαιότητα τους αλλά δεν τολμούσαν. Εμείς τολμήσαμε να τις φέρουμε, και αρχίζουν να αποδίδουν».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργούμε το πλαίσιο για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση περίπου 100.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων», προσθέτοντας ότι «οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 άγγιξαν υψηλό επταετίας».

Τόνισε, δε, ότι «τους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως όπου η σύσταση επιχειρήσεων θα έχει απολύτως ψηφιοποιημένο χαρακτήρα. Έχουμε κατακτήσει μια από τις πρώτες θέσεις στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ. Προχωράμε ένα σχέδιο με όραμα για την αναβάθμιση της βόρειας Ελλάδας καθιστώντας την περιοχή διαμετακομιστικό κόμβο και πύλη εισόδου για ολόκληρη την Ευρώπη».

Ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «θέλουμε η Θεσσαλονίκη να ξαναγίνει ένα σημαντικό οικονομικό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο ολόκληρων των Βαλκανίων. Αυτό είναι το όραμά μας. Δεν θέλουμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη συμπρωτεύουσα αλλά κέντρο ισχυρό ολόκληρων των Βαλκανίων», προσθέτοντας ότι «είναι μια διαφορετική αντίληψη που εμείς έχουμε για την βόρεια Ελλάδα. Η επόμενη ΔΕΘ το 2018 θα έχει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, καθώς η ΔΕΘ ανακτά έναν ιδιαίτερο διεθνή ρόλο που συμβάλει στο δόγμα μας για μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η χώρα μας έχει ανεξάντλητες δυνατότητες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Έχει μια σπουδαία γεωπολιτική θέση και βρίσκεται στο επίκεντρο παγκόσμιων ανακατατάξεων με συγκριτικά πλεονεκτήματα ισχυρά. Πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας και η Ελλάδα να μπορεί να έχει διατηρήσιμη ανάπτυξη, αύξηση του επιπέδου ζωής, μείωση της ανεργίας, αύξηση των προσδοκιών και της ευημερίας. Αρκεί να το πιστέψουμε και να δράσουμε. Να εμπνεύσουμε ένα νέο όραμα για τις επόμενες γενιές. Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο και θέλουμε να δώσουμε στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να αναπτυχθούν. Η επόμενη μέρα έχουμε στόχο να βρει μια Ελλάδα ξανά ισχυρή, αυτοδύναμη και πάνω από όλα ποιο δίκαιη».

Σημείωσε δε ότι πρέπει «να στείλουμε το σήμα ότι είμαστε έτοιμοι να κόψουμε οριστικά τις γέφυρες με το παρελθόν που μας οδήγησε στην κρίση. Οικοδομούμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την χώρα».

Ακολουθήστε μας

7,337ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
972ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Θετικό βήμα επαναπροσέγγισης, η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

Ως "θετικό βήμα επαναπροσέγγισης» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την συμφωνία για...

Ορούς Ρέις: Η χειρότερη κρίση με την Τουρκία από το 1974 – Τέσσερις ημερομηνίες – σταθμοί

Τέσσερις είναι οι ημερομηνίες – σταθμοί στις σχέσεις με την Τουρκία, μετά...

Συμφώνησαν Ελλάδα και Τουρκία για την διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών

Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή