Τσίπρας στο υπουργικό: Μετά τον δύσκολο συμβιβασμό του 2015 αισθανόμαστε δικαιωμένοι

38
Τσίπρας: Εκλογές το φθινόπωρο του 2019

Μετά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και λίγο πριν αναχωρήσει για Βρυξέλλες όπου το απόγευμα θα συμμετάσχει και θα είναι κεντρικός ομιλητής στην ανοικτή εκδήλωση που διοργανώνει απόψε η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus)* του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τίτλο “Το σενάριο που λείπει – Μια εναλλακτική για τους Ευρωπαίους”, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης για την αλλαγή σελίδας και την επόμενη μέρα μετά τη συμφωνία στο Eurogroup.

Μετά την απόφαση του Eurogroup, άνοιξε «καθαρός διάδρομος εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια», τόνισε, εισαγωγικά, στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός. Δεν χρειάζεται, ωστόσο, εφησυχασμός, είπε απευθυνόμενος στους υπουργούς.

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός εξήγησε γιατί η συμφωνία ικανοποιεί τους πολιτικούς στόχους που η κυβέρνηση είχε θέσει προηγουμένως. Για τέσσερις λόγους:

1. Σαφής προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μετά τη λήξη του προγράμματος.

2. Αποδεκτή η γαλλική πρόταση, με ρήτρα ανάπτυξης.

3. Δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις τόνωσης της ανάπτυξης -ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.

4. -και πιο σημαντικό σύμφωνα με την αξιολόγηση του πρωθυπουργού: Δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και έμπρακτη στήριξη των εταίρων για έξοδο στις αγορές.

Διαβάστε επίσης:  Τσίπρας: Η ύφεση δεν είναι μονόδρομος

Αναλυτικότερα, ανέφερε:

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το χρέος, αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.
Η απόφαση του Eurogroup περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις και ειδικά προγράμματα που θα τονώσουν την ανάπτυξη.
Αλλά, κυρίως, έκανε δεκτό το πάγιο αίτημα της κυβέρνησης για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Το σημαντικότερο από τη Συμφωνία αφορά την δέσμευση του EG για την ολοκλήρωση του προγράμματος τον 8/2018 & τη στήριξη για έξοδο στις αγορές,

Πρέπει να αξιοποιήσουμε το «μομέντουμ» της οικονομίας, έτσι ώστε να εγγυηθούμε ότι η ανάπτυξη δεν θα αφορά τους λίγους αλλά τους πολλούς.

Προχωράμε στη διενέργεια των 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων για να καθοριστούν οι βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες κάθε περιοχής.

Πρέπει να υποστηρίξουμε επενδυτικά σχέδια που αυξάνουν την απασχόληση όπως πρέπει να είμαστε άτεγκτοι στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Η ανάκτηση της εργασίας, η δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας αποτελεί την κύρια, την απόλυτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης.