Τσίπρας: Θετικός σε συνάντηση με Μητσοτάκη, αρνητικός για εκλογικό νόμο και ψήφο ομογενών

12
Μητσοτάκης: Μετατρέψατε τη δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα

Το ενδεχόμενο να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη προκειμένου να πληροφορηθεί δια ζώσης τις θέσεις της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο και την παροχή του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού εξετάζει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μια κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί τους θα οδηγήσει σε συμφωνία και συναίνεση.

Άλλωστε η αρνητική στάση της Κουμουνδούρου απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αποτυπώνεται περίτρανα σε όλες τις παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ενώ ενδεικτικό του χάσματος μεταξύ των δυο πλευρών είναι και το περιεχόμενο του non paper που εξέδωσε η Κουμουνδούρου το απόγευμα της Κυριακής, κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη για θεσμικό τυχοδιωκτισμό.

Σύμφωνα με αυτό:

« Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιδίδονται σε επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια τόσο με τον εκλογικό νόμο όσο και με τη ψήφο των ομογενών.Προφανώς, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να δώσει δικαιώματα στην ομογένεια αλλά να τη μετατρέψει από πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό σε πρεσβευτή κομματικών συμφερόντων.
Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ακύρωση της απλής αναλογικής που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου και ταυτόχρονα η αλλοίωση του εκλογικού σώματος που θα κρίνει το καλπονοθευτικό μπόνους και άρα το ποιος θα κυβερνά.

Διαβάστε επίσης:  Θέμα ημερών η αυστηροποίηση των περιορισμών στις μετακινήσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί την κυβέρνηση, αλλά και τον κ. Μητσοτάκη που ετοιμάζει επικοινωνιακό σόου με συναντήσεις πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, να σταματήσει να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς και την ομογένεια και να μην την εμπλέκει σε απαράδεκτους μικροκομματικούς υπολογισμούς, επιχειρώντας να την διχάσει.

Η δημοκρατία μας και το ευαίσθητο θέμα της ψήφου των εκτός επικράτειας Ελλήνων πολιτών απαιτούν συγκεκριμένες προτάσεις, όπως αυτή της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συγκρότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το πόρισμα της οποίας θα υποστηρίξει μέχρι τέλους.

Ως εκ τούτου δε πρόκειται να δώσουμε κανένα άλλοθι στον πολιτικό και θεσμικό τυχοδιωκτισμό του κ. Μητσοτάκη, που θα φέρει ακέραια την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγεί τη συζήτηση γύρω από το ώριμο αίτημα της ψήφου των ομογενών, ώστε αυτοί να εκλέγουν εκπροσώπους στην Ελληνική Βουλή, χωρίς να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης.