Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Τσίπρας: Το δίλημμα των εκλογών δεν είναι απλώς ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, είναι Αλλαγή ή Μητσοτάκης

«Δεν υπάρχει σενάριο ήττας του συστήματος Μητσοτάκη χωρίς καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας απόψε στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρί, στον Πύργο Ηλείας.

«Πέρα από την Ελλάδα της αδικίας και της αισχροκέρδειας υπάρχει και η Ελλάδα της προκοπής και της δημιουργίας», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας «κόστισαν ακριβά σε φτώχεια, δυστυχία, ανασφάλεια, φόβο, ακόμα και ανθρώπινες ζωές».

«Τραυμάτισαν τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την εμπιστοσύνη, την κοινωνική συνοχή. Με αυτόν τον κατήφορο πρέπει να τελειώσουμε. Και θα τελειώσουμε στις 21 του Μάη».

«Δεν είναι οι Πάτσηδες και οι Παπαθανάσηδες. Δεν είναι τα γαλάζια γκόλντεν μπόυς. Δεν είναι οι πρίγκηπες και οι γόνοι που μας κυβερνάνε. Ούτε οι δέκα εισηγμένες επιχειρήσεις που έχουν θησαυρίσει δισεκατομμύρια τη περίοδο της πληθωριστικής κρίσης. Δεν είναι η Ελλάδα της αδιαφάνειας και του ρουσφετιού, που αδιαφορεί ακόμα και για της ζωές των ανθρώπων, δεν είναι η Ελλάδα που μας αξίζει».

Κάνοντας αναφορά στο πολύνεκρο, σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως «αυτή η Ελλάδα που δε μας αξίζει, φανερώθηκε πριν από ένα μήνα στα Τέμπη. Μαζί φανερώθηκε η ανικανότητα, η αναποτελεσματικότητα του δήθεν επιτελικού κράτους, αλλά και η ανευθυνότητα του Αρχιεπιτελάρχη. Όλοι οι Έλληνες έχουμε ευθύνη εκτός από τον κύριο Μητσοτάκη. Ο άλλος γόνος, ο κύριος Καραμανλής τι έκανε; Έβριζε τους συνδικαλιστές και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δέκα ημέρες πριν το δυστύχημα στη Βουλή. Μετά του είπαν να παραιτηθεί, υποκριτικά, για να γλιτώσει. Και δέκα ημέρες μετά ανακοίνωσε ξανά την υποψηφιότητά του, γιατί ήταν λέει πετυχημένος υπουργός. Η υποκρισία και η κοροϊδία στο απόγειό της».

Εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «ο κ. Μητσοτάκης, τέσσερα χρόνια τώρα σε όλα τα κρίσιμα παριστάνει τον ανήξερο. Αφού  επικαλείται γενικά άγνοια, ας τον κρίνει ο λαός ανεξεταστέο. Κι ας τον στείλει στις 21 του Μάη στο σπίτι του να μελετήσει ποια χώρα κυβέρνησε και πού την οδήγησε».

«Το δίλημμα των εκλογών»

Αναφερόμενος στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών, λέγοντας πως ο λαός «θα σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας»: «Το δίλημμα των εκλογών δεν είναι απλά ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία. Είναι Αλήθεια ή συγκάλυψη. Είναι εντιμότητα, ή διαφθορά. Είναι Δικαιοσύνη ή αδικία. Είναι Δημοκρατία ή οικογενειοκρατία. Αλλαγή ή Μητσοτάκης. Ο λαός μας θα απαντήσει συντριπτικά: Αλήθεια, εντιμότητα, Δικαιοσύνη, Δημοκρατία. Ο λαός μας θα απαντήσει με νίκη ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο σχέδιο που παρουσίασε για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, λέγοντας ότι «πρόκειται για ένα ριζοσπαστικό, αλλά απολύτως ρεαλιστικό σχέδιο».

«Γιατί το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε κατά 40 δισεκατομμύρια στα 4 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη. Και τα κόκκινα δάνεια έφτασαν τα 111 δισεκατομμύρια. Γιατί οι πλειστηριασμοί απειλούν πλέον εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γιατί συνολικά, 4.200.000 πολίτες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε τράπεζες, funds, εφορία και ΕΦΚΑ, ενώ 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι. Γιατί δεν είναι ανεκτό πλέον, κοράκια, funds, servicers, Πάτσηδες, να λεηλατούν τα σπίτια όσων αδυνατούν να ανταποκριθούν στους κανόνες της αγριότητας, που έχει επιβάλει η ΝΔ».

Επανέλαβε τις προτάσεις του για υφυπουργείο στο υπουργείο Οικονομικών, με αποκλειστική αρμοδιότητα τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους και της Στεγαστικής Πολιτικής.

«Συστήνουμε Δημόσια Εποπτική Αρχή για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, που θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών. Προχωράμε στη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναδιαρθρώσεων Οφειλών και Στεγαστικής Πολιτικής στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα υποστηρίζει με ζεστό χρήμα, μέσω στοχευμένων επιδοτήσεων:

– τις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

– τις δόσεις δανείων ενήμερων δανειοληπτών που αυξήθηκαν υπέρμετρα λόγω αύξησης επιτοκίων, για να μη χάνει ο κόσμος τις ρυθμίσεις του ενώ είναι καθ’ όλα συνεπής.

– τις δόσεις χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέα ζευγάρια, στο πλαίσιο της ειδικής στεγαστικής πολιτικής. Το σχέδιό μας θέτει στο επίκεντρο τις δυνάμεις της παραγωγής».

«Θα καταργήσουμε τους νόμους της Δεξιάς»

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως από τις πρώτες μέρες μιας επόμενης θητείας ΣΥΡΙΖΑ, «θα καταργήσει τις ρυθμίσεις και τους νόμους της Δεξιάς που επιβάλλουν καθεστώς αδικίας». Αναφερόμενος, δε, στο σύνθημα για δικαιοσύνη παντού είπε πως αυτό σημαίνει: «Άμεσα και δραστικά μέτρα για την ακρίβεια, «κρατικοποίηση της ΔΕΗ και απαλλαγή της από τους αρίστους που την έχουν μετατρέψει σε εργαλείο κερδοσκοπίας, επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας, διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών».

Στα εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία περιλαμβάνονται:

– Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο.

– Αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% από τον πρώτο χρόνο.

– Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

– Επαναφορά του οχτάωρου και ριζικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς υπέρ των εργαζομένων.

Για την οικονομία:

– Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι).

– Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

– Μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ.

– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

– Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα.

Για τις συντάξεις:

– Επιστροφή όλων των αναδρομικών τους σε 3 ετήσιες δόσεις.

– Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019.

– Αύξηση των συντάξεων όπως ορίζει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ.

– Αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά.

– Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.

Για την υγεία:

– Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας.

– Μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή.

– Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.

– Αναδιαμόρφωση μισθολογίου με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νεών γιατρών στο ΕΣΥ.

Για την παιδεία:

– 20.000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε βάθος τετραετίας.

– Διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας.

– Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.

– Επαναφορά λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών

– Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ με κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης και δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές χαμηλής ζήτησης.

Για το κράτος:

– Αντικατάσταση του επιτελικού κράτους με ένα δημοκρατικό, αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος.

– Ολική αναδιοργάνωση της ΕΥΠ, διαφανή και δημοκρατική λειτουργία και επαναφορά της στον ιδρυτικό της σκοπό, δηλαδή την εθνική ασφάλεια και τη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

– Αναδιοργάνωση, εκδημοκρατισμός και κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους επίορκους αστυνομικούς.

«Δικαιοσύνη για τη Δικαιοσύνη»:

– Ενίσχυση των λειτουργών της και της ανεξαρτησίας τους..

– Επιτάχυνση της απονομής της, ψηφιοποίηση και βελτίωση των υποδομών της.

– Κόψιμο του ομφάλιου λώρου ανάμεσα στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία.

Ζήτησε νίκη από την πρώτη εκλογή, σημειώνοντας ότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα σημάνει μόνο την αλλαγή, αλλά με τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας θα σηματοδοτήσει και το πέρασμα της πατρίδας μας σε μία άλλη εποχή».

Αναφερόμενος στις αναφορές του πρωθυπουργού για τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, φάνηκε αντίθετος σε αυτές: «Ο κύριος Μητσοτάκης έχει εκδηλώσει δημόσια την εμμονή του σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Αυτοδύναμες όμως ήταν οι κυβερνήσεις που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Στα μνημόνια. Σε πρακτικές καταστολής και περιστολής της δημοκρατίας».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έρχεται με το πρόγραμμα, τις θέσεις του, την επιμονή του στην προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, να απαντήσει με εντελώς διαφορετικό τρόπο στις ανάγκες της εποχής. Κυβερνήσεις μειοψηφίας που στο παρελθόν ονομάστηκαν αυτοδυναμίας, το μόνο που κάνουν είναι να αναπαράγουν την αδικία και τις παθογένειες».

Η εποχή απαιτεί «σταθερές κυβερνήσεις με ευρύτατη λαϊκή αποδοχή. Και τέτοια στις σημερινές συνθήκες, μόνο η κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας μπορεί να είναι» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση της Prorata που συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει στη ΝΔ ποσοστό...

Σημαντική ενίσχυση των κομμάτων που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπησ που διενεργεί η εταιρεία PRORATA για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA TV το οποίο συνεργάζεται...

Πανηγυρισμοί στη Χειμάρρα μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη με τη ΝΔ

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι κάτοικοι στη Χειμάρρα την είδηση ότι το όνομα του Φρέντι Μπελέρη περιλαμβάνεται στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, αποδοκιμάζοντας τους γραφικούς του Βελόπουλου που πίστευαν ότι χωρίς...

Μητσοτάκης: Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο – Στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις κάλπες

“Να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ στα σοβαρά. Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο” δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ανακοίνωση των 42 υποψηφιοτήτων που θα...

Νέα Δημοκρατία: Ο Μπελέρης θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής

Την πιο δυνατή πολιτική κίνηση των τελευταίων μηνών σχετικά με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ αποφάσισε τελικά να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος άναψε για...

Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα ήταν μια καίρια απειλή για την ασφάλεια

Με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα, συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος...

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ παρουσιάζει το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 18:30, θα παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις...

ΣΥΡΙΖΑ: Φαραντούρης, Παππάς, Μπεκατώρου, Αθανασίου, Τσίπρας οι πέντε πρώτοι σε σταυρούς

Ολοκληρώθηκε η εσωκομματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη υποψηφίων ευρωβουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες πρώτος και μεγάλη διαφορά ήρθε ο Νικόλας Φαραντούρης. Αναλυτικά η σειρά...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση της Prorata που συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει στη ΝΔ ποσοστό έως 32%

Σημαντική ενίσχυση των κομμάτων που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπησ που...

Μητσοτάκης: Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο – Στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις κάλπες

“Να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ στα σοβαρά. Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο” δήλωσε ο...

Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα ήταν μια καίρια απειλή για την ασφάλεια

Με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα...

ΣΥΡΙΖΑ: Φαραντούρης, Παππάς, Μπεκατώρου, Αθανασίου, Τσίπρας οι πέντε πρώτοι σε σταυρούς

Ολοκληρώθηκε η εσωκομματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη υποψηφίων ευρωβουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες...