Τσίπρας: Υπόσχεται υπεράσπιση της εργασίας, όπως τις συντάξεις και την πρώτη κατοικία, αλλά !..

26
Τσίπρας, συνέντευξη, υπεράσπιση εργασίας,

Δεν γνωρίζουμε αν αυτό αποτελεί πλέον απειλή εάν κρίνουμε από την μέχρι τώρα πορεία και αποφάσεις της κυβέρνησης…αλλά δεν μπορούμε να υποθέσουμε κάτι άλλο.

Θα υπερασπιστούμε την εργασία, όπως κάναμε την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις, σημειώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις κατά τη δεύτερη αξιολόγηση.

Όπως αναφέρει, η εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στις διαπραγματεύσεις «διευρύνει τις συμμαχίες που έχουμε ήδη διαμορφώσει». Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βάζει «κόκκινες γραμμές» και να τις υπερασπίζεται αποτελεσματικά, όπως δεν έκανε τα προηγούμενα πέντε χρόνια, προσθέτει.

«Η σελίδα έχει αλλάξει»

Μιλώντας για το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «η σελίδα έχει αλλάξει και η νέα περίοδος προς την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας έχει αρχίσει».

Υπογραμμίζει πως ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη ανάπτυξη «γιατί μια τέτοια ανάπτυξη έχει νόημα μόνον όταν τα οφέλη της διαχέονται στην κοινωνία», διευκρινίζοντας ότι «μιλάμε για μια ανάπτυξη, η οποία θα συνοδεύεται με ολοένα και ισχυρότερη κοινωνική προστασία, με στήριξη της εργασίας και της μικρής και μεσαίας οικονομίας, αλλά και με αναλογική κατανομή του οφέλους, όπως ακριβώς κατανεμήθηκαν και τα βάρη».

«Μεγάλη η σημασία του «κόφτη» χρέους»

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει ικανοποιημένος από τη συμφωνία για το χρέος, διότι, όπως σημειώνει, «ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να πετύχουμε δεδομένων των συσχετισμών», ενώ «για πρώτη φορά δεν έχουμε υποσχέσεις, αλλά σαφείς δεσμεύσεις».

Το σημαντικότερο για τον Πρωθυπουργό είναι ότι «η συμφωνία προβλέπει “κόφτη χρέους” που θα διασφαλίζει ότι η χώρα δεν θα καταβάλλει για αποπληρωμή του χρέους περισσότερο από το 15% του ετήσιου ΑΕΠ της».

«Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε τις κυβερνητικές μας επιδόσεις»

Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το αν υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη τα οποία θεωρεί ότι δεν εργάστηκαν όσο θα έπρεπε στα υπουργεία τους, ανέφερε ότι «υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες», αλλά «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η κυβερνητική λειτουργία ήταν δέσμια της διαπραγμάτευσης». «Τώρα είναι η ώρα», υπογραμμίζει, «που πρέπει να δείξουμε τις κυβερνητικές μας επιδόσεις και να αξιολογηθούμε».

«Άκρως διχαστικός ο λόγος του Κυρ. Μητσοτάκη»

Διαβάστε επίσης:  Γιούνκερ: Η Ελλάδα είναι «δεύτερη πατρίδα μου» – Δεν διανοήθηκα ότι θα έφευγε από το ευρώ

Κληθείς να σχολιάσει την έως τώρα πορεία του προέδρου της Ν.Δ., κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ακολουθεί έναν άκρως διχαστικό λόγο, εκτοξεύοντας ύβρεις και χαρακτηρισμούς σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται.

«Καταγγέλει τον λαϊκισμό», αναφέρει ο κ. Τσίπρας, «αλλά ο πολιτικός του λόγος είναι αναμάσημα των πρωτοσέλιδων από το Πρώτο Θέμα-ό,τι πιο λαϊκιστικό και κίτρινο έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο των ΜΜΕ. Αυτοπαρουσιάζεται ως μεταρρυθμιστής, αλλά πέραν των απολύσεων και της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, που ήταν δικές τους μεταρρυθμίσεις ως υπουργού, δεν έχει να διατυπώσει ούτε μισή προγραμματική θέση που να τον δεσμεύει σε κάτι- μόνη φορά που προσπάθησε να μιλήσει επί της ουσίας ήταν εκεί που έπρεπε, στην Washington Post. Και υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του ΔΝΤ».

«Άμεσα ο διάλογος για τον εκλογικό νόμο»

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι πρέπει να είναι αντικείμενο ενός ευρύτατου κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως, δηλαδή, πριν από τις επόμενες εκλογές το φθινόπωρο του 2019.

«Σκοπεύουμε», αναφέρει, «να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση άμεσα. Ελπίζω να μην την κοπανήσει και πάλι η αντιπολίτευση, όπως στη συζήτηση για τις εταιρείες του εξωτερικού» προσθέτει.

«Θέλουμε τις τάσεις στο κόμμα»

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι: «Θελουμε οι τάσεις να υπάρχουν και να λειτουργούν ως παράγοντας διαλόγου και εμπλουτισμού της θεωρητικής συζήτησης μέσα στο κόμμα. Δεν θέλουμε να λειτουργούν σαν οχήματα για την υλοποίηση προσωπικών επιδιώξεων και σαν πρόσχημα για τη νομιμοποίηση, αποχαλίνωση και εξάπλωση κάθε είδους παραγοντισμού». Παράλληλα, σημειώνει ότι η κριτική από τα αριστερά και από κοινωνική σκοπιά «είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και οφείλουμε να την ακούμε προσεκτικά».

«Επενδύουμε στην ανασυγκρότηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Πρωθυπουργός θα σημειώνει ότι: «Επενδύουμε στην ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής Αριστεράς και στην αναδιάταξη των συμμαχιών της στην Ευρώπη» και προσθέτει: «Συζητάμε σοβαρά με όλες τις δυνάμεις, και μερικές φορές με αρκετές δυσκολίες, γιατί πιστεύουμε ότι μια τέτοια αναδιάταξη συμμαχιών και συσχετισμών είναι ο δρόμος για τον πολιτικό αναπροσανατολισμό της Ευρώπης».