Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.5 C
Athens

Τσίπρας: Υπόσχεται υπεράσπιση της εργασίας, όπως τις συντάξεις και την πρώτη κατοικία, αλλά !..

Δεν γνωρίζουμε αν αυτό αποτελεί πλέον απειλή εάν κρίνουμε από την μέχρι τώρα πορεία και αποφάσεις της κυβέρνησης…αλλά δεν μπορούμε να υποθέσουμε κάτι άλλο.

Θα υπερασπιστούμε την εργασία, όπως κάναμε την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις, σημειώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις κατά τη δεύτερη αξιολόγηση.

Όπως αναφέρει, η εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στις διαπραγματεύσεις «διευρύνει τις συμμαχίες που έχουμε ήδη διαμορφώσει». Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βάζει «κόκκινες γραμμές» και να τις υπερασπίζεται αποτελεσματικά, όπως δεν έκανε τα προηγούμενα πέντε χρόνια, προσθέτει.

«Η σελίδα έχει αλλάξει»

Μιλώντας για το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «η σελίδα έχει αλλάξει και η νέα περίοδος προς την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας έχει αρχίσει».

Υπογραμμίζει πως ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη ανάπτυξη «γιατί μια τέτοια ανάπτυξη έχει νόημα μόνον όταν τα οφέλη της διαχέονται στην κοινωνία», διευκρινίζοντας ότι «μιλάμε για μια ανάπτυξη, η οποία θα συνοδεύεται με ολοένα και ισχυρότερη κοινωνική προστασία, με στήριξη της εργασίας και της μικρής και μεσαίας οικονομίας, αλλά και με αναλογική κατανομή του οφέλους, όπως ακριβώς κατανεμήθηκαν και τα βάρη».

«Μεγάλη η σημασία του «κόφτη» χρέους»

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει ικανοποιημένος από τη συμφωνία για το χρέος, διότι, όπως σημειώνει, «ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να πετύχουμε δεδομένων των συσχετισμών», ενώ «για πρώτη φορά δεν έχουμε υποσχέσεις, αλλά σαφείς δεσμεύσεις».

Το σημαντικότερο για τον Πρωθυπουργό είναι ότι «η συμφωνία προβλέπει “κόφτη χρέους” που θα διασφαλίζει ότι η χώρα δεν θα καταβάλλει για αποπληρωμή του χρέους περισσότερο από το 15% του ετήσιου ΑΕΠ της».

«Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε τις κυβερνητικές μας επιδόσεις»

Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το αν υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη τα οποία θεωρεί ότι δεν εργάστηκαν όσο θα έπρεπε στα υπουργεία τους, ανέφερε ότι «υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες», αλλά «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η κυβερνητική λειτουργία ήταν δέσμια της διαπραγμάτευσης». «Τώρα είναι η ώρα», υπογραμμίζει, «που πρέπει να δείξουμε τις κυβερνητικές μας επιδόσεις και να αξιολογηθούμε».

«Άκρως διχαστικός ο λόγος του Κυρ. Μητσοτάκη»

Κληθείς να σχολιάσει την έως τώρα πορεία του προέδρου της Ν.Δ., κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ακολουθεί έναν άκρως διχαστικό λόγο, εκτοξεύοντας ύβρεις και χαρακτηρισμούς σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται.

«Καταγγέλει τον λαϊκισμό», αναφέρει ο κ. Τσίπρας, «αλλά ο πολιτικός του λόγος είναι αναμάσημα των πρωτοσέλιδων από το Πρώτο Θέμα-ό,τι πιο λαϊκιστικό και κίτρινο έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο των ΜΜΕ. Αυτοπαρουσιάζεται ως μεταρρυθμιστής, αλλά πέραν των απολύσεων και της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, που ήταν δικές τους μεταρρυθμίσεις ως υπουργού, δεν έχει να διατυπώσει ούτε μισή προγραμματική θέση που να τον δεσμεύει σε κάτι- μόνη φορά που προσπάθησε να μιλήσει επί της ουσίας ήταν εκεί που έπρεπε, στην Washington Post. Και υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του ΔΝΤ».

«Άμεσα ο διάλογος για τον εκλογικό νόμο»

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι πρέπει να είναι αντικείμενο ενός ευρύτατου κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως, δηλαδή, πριν από τις επόμενες εκλογές το φθινόπωρο του 2019.

«Σκοπεύουμε», αναφέρει, «να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση άμεσα. Ελπίζω να μην την κοπανήσει και πάλι η αντιπολίτευση, όπως στη συζήτηση για τις εταιρείες του εξωτερικού» προσθέτει.

«Θέλουμε τις τάσεις στο κόμμα»

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι: «Θελουμε οι τάσεις να υπάρχουν και να λειτουργούν ως παράγοντας διαλόγου και εμπλουτισμού της θεωρητικής συζήτησης μέσα στο κόμμα. Δεν θέλουμε να λειτουργούν σαν οχήματα για την υλοποίηση προσωπικών επιδιώξεων και σαν πρόσχημα για τη νομιμοποίηση, αποχαλίνωση και εξάπλωση κάθε είδους παραγοντισμού». Παράλληλα, σημειώνει ότι η κριτική από τα αριστερά και από κοινωνική σκοπιά «είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και οφείλουμε να την ακούμε προσεκτικά».

«Επενδύουμε στην ανασυγκρότηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Πρωθυπουργός θα σημειώνει ότι: «Επενδύουμε στην ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής Αριστεράς και στην αναδιάταξη των συμμαχιών της στην Ευρώπη» και προσθέτει: «Συζητάμε σοβαρά με όλες τις δυνάμεις, και μερικές φορές με αρκετές δυσκολίες, γιατί πιστεύουμε ότι μια τέτοια αναδιάταξη συμμαχιών και συσχετισμών είναι ο δρόμος για τον πολιτικό αναπροσανατολισμό της Ευρώπης».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...
Βουλή: Άγρια κόντρα Βορίδη-Τσακαλώτου για τις καταλήψεις

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος προς τους...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...
Λοβέρδος: "Θα διεκδικήσω την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ"

Λοβέρδος: Ένας στρατιώτης, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του Πρωθυπουργού-Φανταστείτε να γίνει στρατηγός

«Η πρώτη μου δημόσια αντίδραση-όταν άκουσα ότι θα κατατεθεί πρόταση μομφής-ήταν πως οποιοδήποτε φως πέσει σε αυτή την τραγική υπόθεση είναι για καλό και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ανδρουλάκης στο ΒΗΜΑ: “Στοχεύουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές το προοδευτικό μας πρόγραμμα να είναι σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας”

Ο στόχος μας είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές το προοδευτικό μας πρόγραμμα να είναι...

Μητσοτάκης: Λειτούργησε το επιτελικό κράτος- Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας περνά μέσα από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της,...

Μητσοτάκης: Νόμιζαν ότι με το “Μητσοτάκη γ@@@σαι” θα κερδίσουν τις εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά από σήμερα ξανά έντονη προεκλογική δραστηριότητα, μετά το τριήμερο εθνικό...

Μητσοτάκης: Στις 12:30 η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού

Θεματική συνέντευξη παραχωρεί το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνέντευξη πραγματοποιείται στις...