Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

«TurkΑegean»: Αφού η Ελληνική κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο

Αν και η Ελλάδα πιάστηκε στον ύπνο και η Τουρκία κατάφερε να περάσει το αίτημά της για αναγνώριση του εμπορικού σήματος «TurkAgean» από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις που επιχειρούν να καλύψουν την ανεκδιήγητη ολιγωρία.

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στον τ/σ της ΕΡΤ προανήγγειλε ότι η χώρα μας θα κινηθεί νομικά κατά της όλης διαδικασίας. «Η ελληνική κυβέρνηση κινείται νομικά ενάντια σε αυτή τη διαδικασία. Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε συνεργασία με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δένδια. Η χώρα μας θα κινηθεί νομικά και στα ευρωπαϊκά φόρα, θα υπερασπίσει τη θέση της στην Αμερική και σε όλες τις χώρες», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού.

Μάλιστα όμως πρόσθεσε «Αυτή η κίνηση αντίκειται στην ηγεσία τους και στον τρόπο με τον οποίον χειρίζονται τα πράγματα, καθώς οι Τούρκοι ταξιδιώτες και τουρίστες έχουν γεμίσει τα ελληνικά νησιά, τη Μυτιλήνη και την Κω και τη Χίο και τη Σάμο και ψηφίζουν Ελλάδα. Οπότε αυτό ίσως θα έπρεπε να το σκεφτούν οι έχοντες τις πολιτικές πρωτοβουλίες και τις ανάλογες συμπεριφορές».

Πρωτοβουλία Βαγγέλη Μεϊμαράκη
Με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Ελλαδίτες και Κύπριοι ευρωβουλευτές, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία και δυσαρέσκειά τους.

Όπως μάλιστα αναφέρουν στην επιστολής τους, ζητούν επανεξέταση της απόφασης, λόγω των πολιτικών της επιπτώσεων οι οποίες, θα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις σχέσεις του με μία υπό ένταξη χώρα όπως η Τουρκία.

Η χρήση του εμπορικού αυτού σήματος για τουριστικούς σκοπούς είναι παραπλανητική γιατί συνδέει άρρηκτα το Αιγαίο Πέλαγος και τα ελληνικά νησιά με την Τουρκία, γεγονός που δημιουργεί σύγχυση στους τουρίστες και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή:
«Στις 15 Δεκεμβρίου 2021 έγινε δεκτό από το EUIPO το αίτημα της Τουρκίας για κατοχύρωση του εμπορικού σήματος “Turkaegean” ως EUTM. Το αίτημα είχε καταχωρηθεί από τις 16 Ιουλίου του ίδιου έτους και θα ισχύει για μία δεκαετία, ενώ παράλληλα, καταχωρήθηκε και στον WIPO. Μάλιστα, οι ΗΠΑ απέρριψαν το σχετικό αίτημα.

Η χρήση του εμπορικού σήματος “Turkaegean” για τουριστικούς σκοπούς, είναι αφενός παραπλανητική, αφού επιχειρεί να συνδέσει άρρηκτα το Αιγαίο Πέλαγος και τα Ελληνικά νησιά με την Τουρκία, δημιουργώντας σύγχυση στους υποψήφιους επισκέπτες και αφετέρου αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

»Μία τέτοια κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας δεν συνάδει με τις αρχές καλής γειτονίας, ως μία από τις προϋποθέσεις για την ένταξη στην ΕΕ. Την ίδια στιγμή είναι απαράδεκτο που ένα τέτοιο αίτημα έγινε δεκτό στους κόλπους της ΕΕ, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς σχεδιάζει να αποτρέψει τη χρήση από την Τουρκία αυτού του σήματος ως «πάτημα» για την περαιτέρω αμφισβήτηση της κυριαρχίας επί των Ελληνικών νησιών και των υδάτων που τα περικλείουν;
Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει προκειμένου να αποτρέψει στο μέλλον την έγκριση αντίστοιχων σημάτων στο πλαίσιο του EUIPO;»

Η κατεπείγουσα ερώτηση της Ελίζας Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη
Κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απαράδεκτη τουρκική εκστρατεία με τίτλο «Turkaegean», κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, της Ειδικής Ομάδας για θέματα τουρισμού αλλά και της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής χαρακτήρισε απαράδεκτη και αθέμιτη την τουρκική καμπάνια με τον ανωτέρω αγγλικό τίτλο, που μεταφράζεται στα ελληνικά ως «Τουρκαιγαίο» ή «Τούρκικο Αιγαίο. Η Ελίζα Βόζεμπεργκ υπογράμμισε ότι ο όρος αυτός χρησιμοποιείται αντίστοιχα με την ίδια σημασία και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, προκαλώντας σύγχυση σε βάρος του ελληνικού τουρισμού, ενώ παράλληλα συνδέεται σκόπιμα με την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και την αναθεωρητική της πολιτική στην περιοχή του Αιγαίου.

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ

«Σε συνέχεια της κλιμακούμενης εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, είδε το φως δημοσιότητας πρόσφατα μια απαράδεκτη εμπορική εκστρατεία με τον αγγλικό τίτλο «TurkAegean», που μεταφράζεται στα ελληνικά ως «Τουρκαιγαίο» ή «Τούρκικο Αιγαίο».

Συγκεκριμένα, η Τουρκία στην τουριστική της καμπάνια για το καλοκαίρι 2022, παρουσιάζει αρχαία ελληνικά μνημεία και αρχαιοελληνικούς χώρους στα παράλια της, με πλούσια ελληνική ιστορία, χρησιμοποιώντας τον παραπάνω όρο.

Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται αντίστοιχα με την ίδια σημασία και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, προκαλώντας σύγχυση και αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος του ελληνικού τουρισμού, ενώ παράλληλα συνδέεται σκόπιμα με την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και την αναθεωρητική της πολιτική στην περιοχή του Αιγαίου.

Με τα δεδομένα αυτά, ερωτάται η Επιτροπή:

Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί και τι μέτρα προτίθεται να λάβει μέσω του αρμόδιου Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να απαγορευθεί άμεσα η χρήση και κυκλοφορία του αθέμιτου και απαράδεκτου αυτού όρου, που παραπέμπει αφενός σε ανιστόρητες αιτιάσεις από πλευράς της Τουρκίας και αφετέρου βλάπτει κατάφωρα το ελληνικό τουριστικό προϊόν».

Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτής ΝΔ

Μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού
Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων
Αντιπρόεδρος Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Φαντάρος Στέφανος και το επισκεπτήριο

Το πρώτο του επισκεπτήριο είχε την Τετάρτη 20/3 ο Στέφανος Κασσελάκης, στο κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στη Θήβα οπού παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες. Τον Στέφανο Κασσελάκη...

Πού πάτε, ωΡιέ σύντροφοι;

«Καπιταλισμός και κομμουνισμός» έγιναν μια… αγκαλιά στη θεαματική συναυλία του «βασιλιά των βαλς» Αντρέ Ριέ, με τους Γιάννα Αγγελοπούλου και Δημήτρη Κουτσούμπα, που.. βρέθηκαν στις πρώτες σειρές της συναυλίας του...

Αδιαφορία Γκρίνμπεργκ για Κασσελάκη

Δεξιά κι αριστερά γράφονται διάφορα, ότι ο βασικός στρατηγικός και πολιτικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο γκουρού της πολιτικής επικοινωνίας Σταν Γκρίνμπεργκ φοβάται, λέει, τον Στέφανο Κασσελάκη και την...

Κασσελάκης: Οι συναντήσεις του με μιντιάρχες

Διαφορετική στρατηγική ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, από τον προκάτοχο του (Αλέξη Τσίπρα) στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι όπως μου μετέφεραν αξιόπιστες πηγές βρίσκεται σε διαρκή κινητικότητα. Συναντά...

Οι …καλτσάκηδες: τα δύο …σπουδαία αγόρια της πολιτικής και των επιχειρήσεων, με τα παντελόνια...

Δύο αγόρια της πολιτικής και των επιχειρήσεων, σημαίνοντα στελέχη, ο ένας ιστορικού κόμματος και ο άλλος μεγάλης επιχείρησης του ευρύτερου δημοσίου τομέα, χαρακτηρίζονται κατά...

Το κούρεμα του Κασσελάκη (βίντεο)

Ο Στέφανος Κασσελάκης σε 48 ώρες παρουσιάζεται στο στρατόπεδο της Θήβας για να υπηρετήσει την 20ημερη στρατιωτική θητεία που επιτρέπεται από τον νόμο. Επισκέφθηκε...

Yποψήφιος στις Ευρωεκλογές o Νίκος Καρβέλας – Με ποιο κόμμα θα κατέβει

Την είδηση ότι ο γνωστός συνθέτης Νίκος Καρβέλας θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες ευρωεκλογές έκανε γνωστή ο Κώστας Αϊβαλιώτης, επικεφαλής της «Εθνικής Ομάδας». Σύμφωνα με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η κατ’ οίκον  αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους 

Στο σπίτι τους, θα παραλαμβάνουν πλέον, τα ακριβά φάρμακα ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ με σοβαρές...

Πως θα αντικατασταθούν Παπασταύρου – Μπρατάκος

Χωρίς ανασχηματισμό και με εσωτερική αναδιάταξη θα καλυφθούν οι θέσεις των Παπασταύρου και Μπρατάκου...

Νέος κατώτατος μισθός: Τι αλλάζει από 1η Απριλίου – Αναλυτικά τα επιδόματα που αυξάνονται

Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός,...

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: “Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ. Μία ημέρα που άλλαξε τον κόσμο”

Φωτογράφισα αυτό το όμορφο νεοκλασικό στολίδι,το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Βασιλίσσης Σοφίας,επειδή φιλοξενεί μία...