Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

«Τυφώνας» Novartis στην πολιτική σκηνή – Προστατευόμενοι μάρτυρες μιλούν για μίζες πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε 10 πολιτικούς: Σε βαλίτσες τα 500ευρα!

Σε περίοδο πρωτοφανούς, για τα πρόσφατα πολιτικά χρονικά, πόλωσης, μπαίνει το πολιτικό σκηνικό μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, εμπλέκοντας 2 πρώην πρωθυπουργούς και 8 πρώην υπουργούς σε μίζες.

Πάνω από πενήντα εκατομμύρια ευρώ σε μίζες φέρεται ότι διακινήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες προστατευόμενων μαρτύρβων,προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης η Novartis.

Τα συνολικά 50 εκατ. ευρώ και πλέον φέρεται να δόθηκαν σε μετρητά και με βαλίτσες στους 10 συγκεκριμένους πολιτικούς στους οποίους σκόνταψε η έρευνα και άλλα 10 εκατ. ευρώ σε 20 μη πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες περιλαμβάνονται στον φάκελο που απέστειλαν οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς στη Βουλή, τα 40 εκατ. εξ αυτών δόθηκαν πριν από το 2010 για την προμήθεια των εμβολίων κατά της γρίπης.

Οι εν λόγω μάρτυρες θεωρούνται αξιόπιστοι από τις εισαγγελικές αρχές, καθώς έχουν προσκομίσει στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν γνώση και ότι ήταν κοντά στα επίδικα γεγονότα.

Εκτός από τις τρεις, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 17 με 18 καταθέσεις, βάσει των οποίων με τις μίζες εμπλέκονται 30 πρόσωπα, εκ των οποίων οι 10 είναι τα πολιτικά πρόσωπα, στα οποία περιλαμβάνονται εκτός των πολιτικών, πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι ή συνεργάτες υπουργών.

Λίγο μετά τις 3:00 το μεσημέρι της Τρίτης συγκλήθηκε εκτάκτως η Ολομέλεια προκειμένου να ανακοινωθεί επίσημα, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου, η διαβίβαση της δικογραφίας για την Novartis στη Βουλή.

Την ανακοίνωση της διαβίβασης έκανε από το βήμα της Ολομέλειας η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ενώ προηγήθηκε Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το θέμα αυτό και επιστολή του Βαγγέλη Βενιζέλου στον Νίκο Βούτση. Ο κ. Βενιζέλος με την επιστολή του ζητά να δοθεί στην δημοσιότητα το διαβιβαστικό, όπως παρελήφθη από την Βουλή.

Σύμφωνα με την δικογραφία, στην υπόθεση εμπλέκονται δέκα πολιτικά πρόσωπα. Πρόκειται για τους πρώην πρωθυπουργούς κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο και τους πρώην υπουργούς κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Αδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Μέχρι στιγμής ποινική δίωξη ασκήθηκε μόνο σε βάρος ενός μη πολιτικού προσώπου, πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της φαρμακοβιομηχανίας, για δωροδοκία, ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Πρώην αντιπρόεδρος Novartis: Ουδέποτε συμμετείχα σε παράνομη δραστηριότητα

Σύμφωνα με την διαδικασία, η ογκώδης δικογραφία εκτίθεται σε αίθουσα της Βουλής η οποία  είναι διαθέσιμη μόνο για τους βουλευτές, χωρίς όμως να επιτρέπεται να λάβουν αντίγραφο.

Επίσης διαβιβάστηκε στην Βουλή μία ακόμα η δικογραφία με αναφορά των Α. Λοβέρδου, Τ. Χριστοφιλοπούλου και Β. Κεγκέρογλου κατά του πρώην υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλή για παραλείψεις σε ό,τι αφορά τον καθορισμό τιμής των φαρμάκων.

Η δικογραφία που διαβιβάζεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου να διερευνηθούν κοινοβουλευτικά τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας, αφορά δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς, κατά την περίοδο 2006 έως αρχές 2015.

Σφοδρές αντιδράσεις

Tην ίδια στιγμή, σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των πολιτικών προσώπων που φέρονται να έχουν εμπλοκή στην υπόθεση, με βάση τις καταθέσεις των τριών ανώνυμων μαρτύρων. Σημειώνεται ότι και τα 10 πρόσωπα των οποίων τα ονόματα αναφέρονται στη δικογραφία έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προσφεύγοντας σήμερα στον Άρειο Πάγο. Μηνύσεις προανήγγειλε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ «σκευωρία» χαρακτήρισε την εμπλοκή του στην υπόθεση ο Ανδρέας Λοβέρδος λέγοντας ότι θα καταθέσει μηνύσεις και αγωγές. Σκληρή επίθεση με αιτιάσεις για «στημένη υπόθεση» και «γελοιότητες» εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μητσοτάκης: Δύσκολη η συναίνεση όταν η πολιτική ζωή βουλιάζει στη σκανδαλολογία και τη λάσπη

Για τοξικότητα στην πολιτική ζωή της χώρας τις τελευταίες ημέρες έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συμμετοχή του σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τελετής βράβευσης του 2ου διαγωνισμού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως είναι πολιτικός που πιστεύει στη συναίνεση αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν δείχνει τέτοια διάθεση.

«Όταν η πολιτική ζωή του τόπου βουλιάζει στη σκανδαλολογία και στη λάσπη είναι δύσκολο να υπάρξει συναίνεση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για μείωση των φόρων και τόνισε πως «η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αδιαπραγμάτευτα μεταρρυθμιστική».

«Δεν θα ανεχτώ προσωπικές ατζέντες και εσωκομματικές ισορροπίες», ξεκαθάρισε υπογραμμίζοντας με έμφαση πως το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι αδιαπραγμάτευτο.

Αβραμόπουλος: «Τελικά πρόκειται για απόλυτη γελοιότητα»

«Με ψιθύρους, ανυπόστατες φήμες και ανώνυμους προστατευόμενους μάρτυρες στήθηκαν “καταγγελίες” που είναι ανύπαρκτες και αυταπόδεικτα ψευδείς» τόνισε σε δήλωσή του ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος για τη δικογραφία της Novartis.

«Τελικά πρόκειται για απόλυτη γελοιότητα» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος και προσέθεσε: «Απορώ πώς οι ανώνυμοι κουκουλοφόροι δεν είπαν ότι εκτός από τον Κώστα Καραμανλή δωροδοκήθηκα για να παρασύρω τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και τα παγκόσμια ΜΜΕ, όταν ξεκίνησε η επιδημία της γρίπης».

Σε αυτό το πλαίσιο έθεσε το ερώτημα: ποιοι είναι άραγε οι ενορχηστρωτές που τους υπαγόρευσαν τις ψευδείς μαρτυρίες τους και τι τους υποσχέθηκαν; Και μόνο ότι οι ίδιοι παραδέχονται ότι για όλα αυτά που ισχυρίζονται δεν υπήρξαν οι ίδιοι μάρτυρες, αλλά ότι τα «άκουσαν», προσέθεσε, είναι μια ακόμα απόδειξη που επιβεβαιώνει τη σαθρότητα των λεχθέντων.

Στη δήλωσή του, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως «τέτοιες ανυπόστατες μαρτυρίες υιοθετήθηκαν ανεύθυνα και ύποπτα, σπιλώνοντας υπολήψεις, αξιοπρέπεια και ονόματα προσωπικοτήτων του δημοσίου βίου, των οποίων η δημόσια διαδρομή, απ’ όπου και αν πέρασαν, τελούσε και τελεί υπό διαφάνεια, νομιμότητα και δημόσια ευθύνη».

Καταληκτικά ο Ευρωπαίος επίτροπος έστειλε το μήνυμα πως «τώρα που έρχεται στο φως αυτή η σκευωρία, έρχεται και η ώρα της δικαιοσύνης».

Λοβέρδος: «Σκευωρία» η εμπλοκή μου στην υπόθεση – Καταθέτω μηνύσεις και αγωγές

Την κατάθεση μηνύσεων και αγωγών «όχι μόνο κατά των φυσικών αλλά και των ηθικών αυτουργών αυτής της ελεεινής σκευωρίας, όποιοι και αν είναι αυτοί» προανήγγειλε με ανάρτησή του στο τουίτερ ο βουλευτής Β’ Αθηνών και πρώην υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.

«Τα επιχειρήματα αυτοκαταργήθηκαν μόλις δημοσιεύτηκαν» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, ενώ, με άλλη ανάρτησή του τόνισε: «Όποιος τόλμησε να ρίξει σκιές στην πολιτική μου διαδρομή, θα υποστεί όλες τις νόμιμες συνέπειες. Έφεραν ανθρώπους με κουκούλες για να κατασκευάσουν ενόχους. Να δοθεί η δικογραφία στη δημοσιότητα».

«Η απόπειρα να υπάρξει η παραμικρή σκιά στο όνομα μου θα απαντηθεί με όλα τα νόμιμα μέσα. Μη νομίζετε ότι αυτή η ιστορία για τους συμμορίτες που τη κατασκεύασαν θα μείνει έτσι. Όλα όσα έχουν ειπωθεί ή θα ειπωθούν, όλα θα τους επιστραφούν και με τους κατάλληλους τρόπους», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97,8 και τον Νίκο Στραβελάκη για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis.

Έκρηξη Βενιζέλου: Επαναλαμβάνεται ως φάρσα το 1989, μόνο που τα pampers είναι τώρα βρεγμένα

«Για επανάληψη του 1989 ως φάρσας» έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις που στο περιστύλιο της Βουλής, μόλις έλαβε γνώση του περιεχομένου της ογκώδους δικογραφίας για την υπόθεση Novartis που διαβιβάστηκε στη Βουλή για την εμπλοκή 10 πολιτικών, μεταξύ των οποίων και του ιδίου.

«Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό υλικό για τίποτα. Είναι η πλήρης γελοιοποίηση των θεσμών» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «επαναλαμβάνεται ως φάρσα το 1989, μόνο που τα pampers είναι τώρα βρεγμένα».

Σαλμάς: Εγώ αποκάλυψα το σκάνδαλο της Novartis

Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Mάριος Σαλμάς, μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Δημήτρη Καμπουράκη και Βασίλη Λυριτζή για την υπόθεση Novartis.

“Ο κ. Παπαγγελόπουλος που είπε ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας, το ίδιο είχε πει και ο κ. Κοντονής. Από που το έμαθαν αυτοί ότι υπάρχει σκάνδαλο και έρευνα στην Αμερική; Πως ξεκίνησε στην Ελλάδα; Από τον Σαλμά το έμαθαν! Από εμένα το έμαθαν, εγώ είμαι ΝΔ, από εμένα έμαθαν ότι στην Αμερική διεξάγεται έρευνα για σκάνδαλο στην Ελλάδα. Άρα ο Σαλμάς είπε στην Ελλάδα για το σκάνδαλο Novartis” δήλωσε ο κ. Σαλμάς.

“Πως γίνεται να μην αναφέρομαι; Αφού έχω καταθέσει ως μάρτυρας για την υπόθεση” ενώ συμπλήρωσε “Στις 30 Μαϊου του 2017, ο κ. Σαράκης, δικηγόρος των μαρτύρων στην Αμερική, δήλωσε ότι ξέρω από τη δικογραφία ότι ο Σαλμάς ήταν ο υπ’αριθμόν ένα στόχος της Novartis”.

“Μείωσα τον τζίρο της Novartis 30%. Κρατούσα τις τιμές κάτω από εκεί που έπρεπε, αυτό χάλαγε τη σούπα της Novartis σε 18 χώρες” τόνισε.

Κουτρουμάνης: Δεν ήμουν ποτέ αρμόδιος σε θέματα τιμολόγησης φαρμάκων

Την έκπληξη με την εμπλοκή του στις κυβερνητικές διαρροές για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Novartis διατύπωσε ο Γιώργος Κουτρουμάνης.

«Δεν ήμουν ποτέ αρμόδιος για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων. Εκείνο το οποίο θα μπορούσε να πει για μένα ήταν ότι έκανα τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να μειωθεί η δαπάνη μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογραφήση ως υπουργός Εργασίας. Ήταν 5,6 δισ. η δαπάνη και όταν αποχώρησα ήταν κάτω από 3 δισ. το χρόνο» δήλωσε ο άλλοτε υπουργός Εργασίας.

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε, επίσης, την οργή του «γιατί δεν έχω δώσει ποτέ δικαίωμα να αμφισβητήσει κανείς την τιμιότητά μου».

Πικραμμένος: Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο

Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου -Ιουνίου 2012, δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

Στουρνάρας: Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying έχουν και τα όριά τους

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τόνισε ότι ποτέ δεν είχε υπογράψει απόφαση που να σχετίζεται με την εν λόγω εταιρεία, κατά τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών, θέση που- υπογράμμισε- δεν έχει καμία σχετική αρμοδιότητα.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Στουρνάρα:

«Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών.

Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της».

Λυκουρέντζος: Δεν θα ανεχθώ, με κανένα τρόπο, τη σπίλωση του ονόματός μου

Αιφνιδιασμένος και έκπληκτος από την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis δήλωσε ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος. Ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε πως δεν είχε την παραμικρή σχέση με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρία, επισημαίνοντας πως διετέλεσε υπουργός Υγείας για έναν χρόνο, από τον Ιούνιο 2012 έως τον Ιούνιο 2013 και πως δεν ανήκε στον ίδιο η αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και συνεπώς ο σχεδιασμός της φαρμακευτικής πολιτικής, όπως προκύπτει και από το Φ.Ε.Κ.(Αριθμός φύλλου 2105,9η Ιουλίου 2012,Τεύχος Β´).

Η δήλωση του κ. Λυκουρέντζου:

“Στη θητεία μου ουδεμία απόφαση υπέγραψα σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων για οποιαδήποτε εταιρεία και φυσικά ούτε και για την Novartis. Ουδεμία σχέση είχα με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία. Αιφνιδιάζομαι και εκπλήσσομαι με την αναφορά του ονόματός μου στη συγκεκριμένη δικογραφία. Στην πολιτική μου διαδρομή υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον με διαφάνεια και ακεραιότητα. Δεν θα ανεχθώ, με κανένα τρόπο, τη σπίλωση του ονόματός μου» τονίζει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος στη δήλωσή του.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Σαν σήμερα 29 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1430: Οι δυνάμεις του Οθωμανού σουλτάνου Μουράτ Β’ καταλαμβάνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης. 1823: Συνέρχεται...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο, η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μάρκου...

Καιρός: Αποπνικτική ατμόσφαιρα με αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι και σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου, ο καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες να παραμένουν μέχρι και την Τρίτη, ενώ έντονη...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Χαμός σε καφενείο στην Σπάρτη: 43χρονος έπιασε από τον λαιμό την εν διαστάσει σύζυγό...

Σκηνές βίας και αγριότητας σε καφενείο – ουζερί στην Σπάρτη. Ένας 43χρονος μπήκε στο κατάστημα όπου βρισκόταν η εν διαστάσει σύζυγός του μαζί με...
Σπύρος Λούης, έκοψε νήμα, πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Μαρτίου ο Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1896 Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κοντονής για Novartis: Υπήρξε προσπάθεια εμπλοκής πολιτικών προσώπων που δεν ήταν αρεστά στον ΣΥΡΙΖΑ

Για την υπόθεση Novartis μετά και το «mea culpa» του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με...

Novartis: Κλείνει η υπόθεση και για τα μη πολιτικά πρόσωπα

Μετά από πολυετείς έρευνες της δικαιοσύνης έκλεισε με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου η βασική...

H σκοτεινή πλευρά του «Σαράφη» στην υπόθεση Novartis

Ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια της Αθήνας, το «Μέγαρον Παλλάδος» στην Πανεπιστημίου, είναι...

ΥΠΕΞ: Εξηγήσεις για το έγγραφο του FBI και τις καταγγελίες για παραποίηση της μετάφρασης

Νέες εξηγήσεις για τις καταγγελίες ότι παραποιήθηκε η μετάφραση εγγράφου του FBI για την...