Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.6 C
Athens

Τζέιμς Σταυρίδης: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να είναι το καλύτερο πράγμα που έχει συμβεί ποτέ στη συμμαχία του ΝΑΤΟ

Ως το καλύτερο «πράγμα» για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία χαρακτηρίζει πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ τον Βλαντιμίρ Πούτιν με φόντο την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Κυριακή ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «ίσως είναι το καλύτερο πράγμα που συνέβη ποτέ» στο ΝΑΤΟ, εξηγώντας ότι η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία ώθησε τη Δύση στην ενίσχυση της άμυνάς της.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MSNBC, ο  κ. Σταυρίδης, ο οποίος υπηρέτησε ως διοικητής του ΝΑΤΟ από το 2009 έως το 2013, επεσήμανε την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας που ανακοινώθηκε λίγες μέρες, αφότου ο Πούτιν κήρυξε πόλεμο στην Ουκρανία.

«Υπηρέτησα τέσσερα χρόνια ως ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ. Σε κάθε διάσκεψη, σε κάθε συνάντηση υψηλού επιπέδου αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, ερχόμουν σε επαφή με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ της Γερμανίας και την υπουργό Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Και τους έλεγα: ‘Πρέπει να αυξήσετε τις αμυντικές σας δαπάνες’. Και δεν κατάφερα τίποτα μέσα σε τέσσερα χρόνια» υποστήριξε.

«Σε 48 ώρες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ώθησε τους Γερμανούς να διπλασιάσουν ουσιαστικά τον αμυντικό προϋπολογισμό τους» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας έξυπνη την κίνηση των Γερμανών.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να είναι το καλύτερο πράγμα που έχει συμβεί ποτέ στη συμμαχία του ΝΑΤΟ» τόνισε, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα Business Insider.

Εξοπλισμοί ύψους 100 δισ. ευρώ

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ανακοίνωσε στις 27 Φεβρουαρίου ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα.

«Η 24η Φεβρουαρίου 2022 αποτελεί σημείο καμπής (…) Ο κόσμος μετά δεν θα είναι ίδιος με τον κόσμο πριν» από αυτή την ημερομηνία, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και τόνισε ότι οι ενέργειες του Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από κανέναν και με τίποτα».

Ξέρω ποιες είναι οι ανησυχίες των πολιτών, συνέχισε ο καγκελάριος, «για τους νεότερους, ένας πόλεμος στην Ευρώπη είναι δύσκολο να κατανοηθεί (…) το ερώτημα όμως είναι αν μπορούμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας για να εμποδίσουμε τον Πούτιν να γυρίσει το ρολόι πίσω στην εποχή των ηγεμόνων του 19ου αιώνα».

Όπως είπε «ο Πούτιν θέλει να φτιάξει μια ρωσική αυτοκρατορία και να διαμορφώσει τα χαρακτηριστικά της Ευρώπης σύμφωνα με τις ιδέες του. Είναι σαφές ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην ασφάλεια της χώρας μας, προκειμένου να προστατεύσουμε την ελευθερία μας. Χρειαζόμαστε ισχυρές υπερσύγχρονες ένοπλες δυνάμεις» ανέφερε ο καγκελάριος και ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού ταμείου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα και να έχει τη στήριξη όλων.

Αυτό θα αντιστοιχεί το 2024 στο 2% του ΑΕΠ της Γερμανίας, εξήγησε. «Το κάνουμε για τη δική μας ασφάλεια, όχι μόνο για να τηρήσουμε τον λόγο μας στους συμμάχους» συμπλήρωσε, αναφερόμενος στη σχετική υποχρέωση για τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Αν σε ένα πόλεμο κλίσουν τα στενά του Ορμούζ στον περσικό κόλπο, η διεθνής οικονομία θα χάσει το 35% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου που...

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν – Ανεβαίνει η...

Ισχυρές απώλειες, που ξεπερνούν το 3% για το Τόκιο, καταγράφονται στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, μετά τις πληροφορίες...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την...

Ρώσοι κατάσκοποι του Πούτιν εργάζονταν στο ΝΑΤΟ επί χρόνια

Κατάσκοποι του Βλαντίμιρ Πούτιν εργάζονταν στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, «επί χρόνια», όπως...

Πούτιν για μακελειό στη Μόσχα: Βάρβαρη πράξη τρομοκρατίας – Οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν

Ημέρα εθνικού πένθους κήρυξε την 24η Μαρτίου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στον απόηχο...

Νέα ένταση Δύσης – Ρωσίας μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν

Νέος γύρος έντασης Δύσης - Ρωσίας μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν για...