Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
14.7 C
Athens

Τζέιν Γκούντολ: Είμαστε τελειωμένοι εάν δεν αλλάξουμε μετά τον κορονοϊό

«Αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που κάνουμε τα πράγματα, τελειώσαμε». Αυτό προειδοποιεί η διάσημη και πολυβραβευμένη πρωτευοντολόγος, ειδική στους χιμπατζήδες, Τζέιν Γκούντολ, αναφερόμενη στην πανδημία του κορονοϊού.

Η Γκούντολ πιστεύει ότι η εντατική εκτροφή ζώων συνδέεται με την πανδημία του κορονοϊού και καλεί όλους μας – από τους καταναλωτές έως τους ηγέτες και τους επικεφαλής της βιομηχανίας – να «αλλάξουμε τον τρόπο που κάνουμε τα πράγματα» και να πάμε από τη διατροφή με βάσει τα βιομηχανικά προϊόντα, σε μια διατροφή με βάσει τη χορτοφαγία.

Μιλώντας σε μια διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα Compassion in World Farming, η Γκούντολ είπε ότι το παγκόσμιο σύστημα παραγωγής τροφίμων, χρειάζεται επείγουσα μεταρρύθμιση.

«Η έλλειψη σεβασμού μας στα άγρια ζώα και η έλλειψη σεβασμός μας στα εκτρεφόμενα ζώα, δημιούργησαν αυτήν την κατάσταση όπου ασθένειες μπορεί να διαδοθούν και να μολύνουν ανθρώπους. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής στη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον», είπε.

Ζωονοτικές ασθένειες

Για τη Γκούντολ, υπάρχει μια σαφής σχέση μεταξύ της κακομεταχείρισης των ζώων και της υγείας μας.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο COVID-19 πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους – γνωστή και ως ζωονοτική λοίμωξη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει ότι «όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τον COVID-19 υποδηλώνουν ότι ο SARS-CoV-2 έχει ζωονοσογόνο προέλευση».

Περίπου το 75% όλων των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών στον άνθρωπο, πιστεύεται ότι είναι ζωονοσογόνος. Έχει διαπιστωθεί παράνομη διακίνηση ζώων όπως οι παγκολίνοι που μεταφέρουν ιούς που έχουν παρόμοιες ιδιότητες με το COVID-19.

Η λύση, σύμφωνα με την Γκούντολ, είναι στα χέρια μας: πρέπει να «τρώμε λιγότερο κρέας ή καθόλου κρέας και να στραφούμε σε διατροφή που βασίζεται στην χορτοφαγία», λέει.

«Ένα από τα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτήν την κρίση είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε τους τρόπους μας. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι για να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις, πρέπει να αλλάξουμε δραστικά τη διατροφή μας και να προχωρήσουμε σε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες. Για το καλό των ζώων, του πλανήτη και της υγείας των παιδιών μας» επισήμανε.

Ένας συνδεδεμένος κόσμος

Η Τζέιν Γκούνταλ θεωρείται η κορυφαία ειδικός παγκοσμίως όσον αφορά τους χιμπαντζήδες, και είναι κυρίως γνωστή για την έρευνά της επάνω στις κοινωνικές και οικογενειακές αλληλεπιδράσεις των άγριων χιμπαντζήδων, τις οποίες έχει μελετήσει για σχεδόν έξι δεκαετίες, από τότε που επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Εθνικό Πάρκο Γκόμπε της Τανζανίας το 1960. Έδωσε διάσημα στα ζώα ανθρώπινα ονόματα. 

Η ανακάλυψή της ότι οι χιμπατζήδες στην Τανζανία και αλλού απειλήθηκαν από λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, καθιέρωσε την άποψή της για την αλληλεξάρτηση του φυσικού κόσμου. Ίδρυσε το Ινστιτούτο Jane Goodall το 1977 και είναι πλέον ηγετική φωνή για τα θέματα της φύσης.

Παλιότερα είχε γίνει viral ένα βίντεο με την αγκαλιά που της έκανε ένας θηλυκός χιμπατζής, όταν τον απελευθέρωσαν στη ζούγκλα.  

Πηγή: World Economic Forum

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χίτλερ, διαταγή, Νέρων,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Μαρτίου ο Χίτλερ δίνει τη διαταγή “Νέρων”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1945 ο Χίτλερ δίνει τη διαταγή "Νέρων" βάσει της οποίας η Βέρμαχτ πρέπει, όσο οπισθοχωρεί, να καταστρέψει τα πάντα, ώστε ο εχθρός να βρει...

Κέιτ Μίντλετον: Φωτογραφία με την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την εγχείρηση – Στη...

Δημοσιοποιήθηκε η πρώτη φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον. Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας φωτογραφήθηκε χαμογελαστή,  χαλαρή και χαρούμενη στην βόλτα που έκανε  για ψώνια σε μια φάρμα στο Ουίνσδορ με τον...

Νέα ένταση Δύσης – Ρωσίας μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν

Νέος γύρος έντασης Δύσης - Ρωσίας μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν για πέμπτη θητεία, με ποσοστό 87%.   Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ θα...

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ στέλνει υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ

Υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ στέλνει σήμερα το Ισραήλ για συνομιλίες με τη Χαμάς και στόχο ανακωχή 6 εβδομάδων στη Γάζα.   Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, η εκεχειρία που...

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στην Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας,...

Τουρκία: “Μέχρι και 7,6 Ρίχτερ ο σεισμός που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη” λέει σεισμολόγος

«Καμπανάκι» για έναν πολύ ισχυρό σεισμό που θα χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη χτύπησε ακόμα ένας σεισμολόγος στην Τουρκία. Ο γεωλόγος και σεισμολόγος καθηγητής Νατσί Γκιορούρ δήλωσε ότι πρέπει να κατασκευαστεί μια αντισεισμική...
1883, πέθανε, Καρλ Μαρξ,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Μαρτίου πέθανε ο Καρλ Μαρξ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1883... πέθανε ο Καρλ Μαρξ, πολιτικός, θεωρητικός, οικονομολόγος, κοινωνιολόγος και φιλόσοφος

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο κορονοϊός έφτασε στην Βόρεια Κορέα έπειτα από… 2 χρόνια – “Θα τον εξαλείψουμε” δεσμεύτηκε ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Μπορεί να πήρε πάνω από 2 χρόνια στον κορονοϊό… να φτάσει στην Βόρεια Κορέα,...

Κορωνοϊός: 22.694 κρούσματα, 70 θάνατοι και 364 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 22.694 νέες λοιμώξεις κορωνοϊού. Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους...

Κορωνοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια

Ξεκινά η διάθεση των αντιικών χαπιών για την Covid-19 ενώ η πλατφόρμα ανοίγει σήμερα,...

Κορωνοϊός: Πόση ώρα παραμένει μολυσματικός στον αέρα

O κορωνοϊός μπορεί να χάσει έως το 90% της μολυσματικότητάς του και της ικανότητάς...