Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020
22.7 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 Σεπτεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1905.... Ο νεαρός γερμανοεβραίος φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει την ειδική θεωρία της σχετικότητας.

UNICEF: Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2016

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, η UNICEF ανακοινώνει ότι η… επιδίωξη για παροχή πρόσβασης σε πόσιμο νερό σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, θα είναι ακόμη πιο δύσκολη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η οποία απειλεί τόσο την παροχή όσο και την ασφάλεια του νερού για εκατομμύρια παιδιά που ζουν σε περιοχές που πλήττονται από ξηρασία ή πλημμύρες.

Το 2015, καταληκτική ημερομηνία των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, όλοι, εκτός από 663 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είχαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό από βελτιωμένες πηγές – που υποτίθεται ότι προστατεύουν το νερό από την επαφή με περιττώματα. Ωστόσο, τα δεδομένα από νέες διαθέσιμες τεχνολογίες ελέγχου, δείχνουν ότι ένας εκτιμώμενος αριθμός 1,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μπορεί να πίνουν νερό μολυσμένο από το e-coli – που σημαίνει ότι περιέχεται υλικό από περιττώματα στο νερό τους, ακόμη και από ορισμένες βελτιωμένες πηγές.

«Τώρα που μπορούμε να ελέγχουμε το νερό πιο φτηνά και αποτελεσματικά από ό, τι ήμασταν σε θέση να κάνουμε όταν τέθηκαν οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας, συνειδητοποιούμε το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όσον αφορά το καθαρό νερό», δήλωσε ο Sanjay Wijeserkera, Επικεφαλής των Παγκόσμιων Προγραμμάτων Νερού & Υγιεινής της UNICEF. «Με τους νέους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, δεν ξεκινάμε από εκεί όπου σταμάτησαν οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας. Είναι ένα εντελώς καινούργιο εγχείρημα.»

Ένας από τους κύριους παράγοντες της μόλυνσης του νερού από κόπρανα είναι η κακή υγιεινή. Παγκοσμίως 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν διαθέτουν κατάλληλες τουαλέτες και σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι αφοδεύουν στο ύπαιθρο. Αυτό σημαίνει ότι τα κόπρανα μπορεί να είναι τόσο διάχυτα σε πολλές χώρες και κοινότητες που ακόμη και κάποιες βελτιωμένες πηγές νερού να μολύνονται.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια του νερού αυξάνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Όταν το νερό δεν επαρκεί κατά τη διάρκεια ξηρασιών, οι πληθυσμοί καταφεύγουν σε μη ασφαλή επιφανειακά ύδατα. Από την άλλη μεριά, οι πλημμύρες καταστρέφουν εγκαταστάσεις νερού και αποχέτευσης και εξαπλώνουν τα λύματα, προκαλώντας πολύ συχνά αύξηση των ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό όπως η χολέρα και η διάρροια.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή πρόκειται επίσης να αυξήσουν τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με το νερό όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός – και τώρα ο Ζίκα – καθώς οι πληθυσμοί των κουνουπιών αυξάνονται και η γεωγραφική τους εμβέλεια επεκτείνεται.

Σύμφωνα με τη UNICEF, πιο ευάλωτα είναι τα σχεδόν 160 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών σε όλο τον κόσμο που ζουν σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο ξηρασίας. Περίπου μισό δισεκατομμύριο ζουν σε ζώνες πλημμυρών. Τα περισσότερα από αυτά ζουν στην υποσαχάρια Αφρική και στην Ασία.

Η UNICEF ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, με γνώμονα τη μείωση των κινδύνων από καταστροφές για τα αποθέματα νερού. Για παράδειγμα:
Σχεδόν 20.000 παιδιά στο Μπαγκλαντές έχουν πλέον πρόσβαση σε πηγές νερού ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή και τις καταστροφές, μέσω ενός συστήματος αποκατάστασης του υδροφόρου ορίζοντα που συγκρατεί το νερό κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων, το καθαρίζει και το αποθηκεύει στο υπέδαφος.
Στη Μαδαγασκάρη, η UNICEF βοηθά τις τοπικές αρχές να φτιάξουν αίθουσες διδασκαλίας για 80.000 παιδιά, ανθεκτικές σε κυκλώνες και πλημμύρες και παρέχει πρόσβαση σε πηγές νερού ανθεκτικές στις καταστροφές.
Στο επιρρεπές σε ξηρασίες Κιριμπάτι, νέες εγκαταστάσεις συλλογής και αποθήκευσης όμβριων υδάτων βελτιώνουν την πρόσβαση των κοινοτήτων σε ασφαλές πόσιμο νερό.

Στην πρόσφατη έκθεση της “UnlessWeActNow” (Εκτός και αν δράσουμε τώρα), η UNICEF έχει δημιουργήσει μια ατζέντα 10 σημείων για την κλιματική αλλαγή και τα παιδιά. Καθορίζει συγκεκριμένα μέτρα για τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και τους απλούς ανθρώπους, προκειμένου να διασφαλισθεί το μέλλον των παιδιών και τα δικαιώματά τους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ουκρανία: Σε 25 ανέρχονται οι νεκροί από τη συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους στο Χάρκοβο (βίντεο)

Σε 25 ανέρχονται οι νεκροί από τη συντριβή μεταγωγικού στρατιωτικού αεροσκάφους τύπου Antonov-26, του ουκρανικού στρατού, χθες το βράδυ στην περιοχή του...

Μισέλ για Ανατ. Μεσόγειο: Οι μονομερείς ενέργειες και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου πρέπει...

Την ανησυχία της ΕΕ για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά την ομιλία του...
σαν σήμερα, Αϊνστάιν, "Θεωρία της Σχετικότητας",

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 Σεπτεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1905.... Ο νεαρός γερμανοεβραίος φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει την ειδική θεωρία της σχετικότητας.
ΠΑΡΙΣΙ: Επίθεση με μαχαίρι με 4 τραυματίες κοντά στα γραφεία του σατιρικού εβδομαδιαίου περιοδικού Charlie Hebdo

ΠΑΡΙΣΙ: Επίθεση με μαχαίρι με 4 τραυματίες κοντά στα γραφεία του σατιρικού εβδομαδιαίου περιοδικού...

Τέσσερις τραυματίες -οι δύο εκ των οποίων σοβαρά- από την επίθεση με μαχαίρι, κοντά στα παλιά γραφεία του σατιρικού εβδομαδιαίου περιοδικού Charlie Hebdo, στο Παρίσι.

Κορονοϊός: Στην τρίτη φάση δοκιμών το εμβόλιο της αμερικανικής Novavax

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax ανακοίνωσε την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου ότι άρχισε την τελευταία φάση κλινικών δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της εναντίον...
Κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία

Κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία

Νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων για τη Γαλλία, στην οποία το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 16.096 λοιμώξεις Covid-19. Πρόκειται για άλμα...
Τα χρέη στις αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες "πνίγουν" τον Ερντογάν

Τα χρέη στις αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες “πνίγουν” τον Ερντογάν

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία δήλωσε ότι εταιρείες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την τουρκική αγορά, αν η χώρα δεν...

Ακολουθήστε μας

7,334ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
972ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αύριο η πιο επικίνδυνη ημέρα του καλοκαιριού για πυρκαγιές

Συναγερμός έχει σημάνει στην κρατική μηχανή λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης...

Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα

Δωρεάν εμβόλια σε όλους τους πολίτες, επιχορηγήσεις σε δήμους για δωρεάν μάσκες...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή