Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

Β.Πούτιν: Νικητής με ποσοστό ρεκόρ – Ο απόλυτος κυρίαρχος εδώ και 20 χρόνια

Νικητής των ρωσικών προεδρικών εκλογών, έχοντας εξασφαλίσει το 76,65% των ψήφων με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκινάει την τέταρτη θητεία του.

Δηλαδή μέχρι το 2024, όταν θα είναι 72 ετών, και 25 χρόνια αφού ορίσθηκε διάδοχος του Μπορίς Γέλτσιν.

Στην Δύση προσπαθούν να «ψελίσουν» τις γνωστές ασυναρτησίες περί νοθείας, φυσικά όπως πάντα χωρίς αποδείξεις ούτε καν ενδείξεις, έτσι το λέμε για να το λέμε στηριζόμενοι στο γεγονός ότι οι μάζες είναι πάντα εύκολες στην χειραγώγηση μέσω «θορύβου» και ότι δεν χρειάζονται ποτέ στοιχεία παρά μόνο επαναλαμβανόμενς ατάκες και πρόθυμα ΜΜΕ να τις αναμεταδίδουν.

Πρώην αξιωματικός της KGB, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, 65 ετών, ανέλαβε το 2000 την εξουσία μίας χώρας με αποσταθεροποιημένη ηγεσία και παραπαίουσα οικονομία.

Για πλήθος συμπατριωτών του είναι ο άνθρωπος της σταθερότητας και μίας νέας ευημερίας

Στις εκλογές της Κυριακής που στις οποίες ήταν το αδιαμφισβήτητο φαβορί, ο Πούτιν ψηφίστηκε από 55,5 εκατ. Ρώσους.

Ο κομμουνιστής υποψήφιος Πάβελ Γκρουντίνιν έλαβε το 11,82% των ψήφων, ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι συγκέντρωσε το 5,68%, ενώ η υποψήφια της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ξένια Σόμπτσακ έλαβε το 1,66% των ψήφων, ανέφερε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Ο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, συνιδρυτής του κόμματος Γιάμπλοκο, έλαβε το 1,04% των ψήφων, ο Μπαρίς Τίτοφ το 0,75%, ο έτερος κομμουνιστής υποψήφιος Μαξίμ Σουράικιν 0,68% και ο Σεργκέι Μπαμπούριν 0,65%.

Το 2012, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές συγκεντρώνοντας το 63,6% των ψήφων, οπότε σε αυτές τις εκλογές που του εξασφαλίζουν μια ακόμη 6ετία στο Κρεμλίνο, έσπασε το δικό του ρεκόρ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Μόσχα, ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για την υποστήριξή τους  και διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει ένα μεγάλο μέλλον μπροστά της υπό την προϋπόθεση ότι ο λαός της θα παραμείνει ενωμένος.

Μιλώντας από εξέδρα δίπλα στην Κόκκινη Πλατεία μπροστά σε ένα ενθουσιασμένο πλήθος, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι η αναγνώριση όσων έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Αναφερόμενος στην κρίση των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι η κατηγορία κατά της Μόσχας ότι δηλητηρίασε στο βρετανικό έδαφος τον πρώην Ρώσο πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ είναι «μεγάλη ανοησία», δίνοντας παράλληλα, τη διαβεβαίωση ότι η Ρωσία «έχει καταστρέψει όλα τα χημικά της όπλα» και ότι «είναι έτοιμη να συνεργασθεί με το Λονδίνο».

«Το ότι κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι στη Ρωσία κάποιος θα μπορούσε να κάνει τέτοια πράγματα πριν από τις εκλογές και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου είναι παράλογο, μεγάλη ανοησία», δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους μετά την νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

«Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι αν υπήρχε ένα στρατιωτικού τύπου χημικό αέριο, οι άνθρωποι θα πέθαιναν επί τόπου. Είναι προφανές», δήλωσε ο Πούτιν εξηγώντας ότι έμαθε την ιστορία από τα μέσα ενημέρωσης.

«Το δεύτερο πράγμα είναι ότι η Ρωσία δεν διαθέτει αυτό το είδος των μέσων. Καταστρέψαμε όλα τα χημικά μας όπλα υπό την εποπτεία των διεθνών παρατηρητών», είπε.

Η Ρωσία «είναι έτοιμη να συνεργασθεί» και «να συμμετάσχει στις αναγκαίες έρευνες», πρόσθεσε. «Για να γίνει αυτό θα πρέπει η άλλη πλευρά να το θέλει επίσης. Προς το παρόν, δεν το βλέπουμε».

Ο Πούτιν και η Δύση

Στη διεθνή σκηνή, αυτός που χαρακτήρισε τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ού αιώνα», έβαλε ως στόχο να επαναφέρει την επιρροή της Ρωσίας στον κόσμο μετά τη διάλυση την πτώση της ΕΣΣΔ και τα χαώδη χρόνια της περιόδου Γέλτσιν που ακολούθησαν.

Η μέθοδός του, υπομονετικός αγώνας και παρακολούθηση των σημείων αδυναμίας του αντιπάλου, εξηγούσε το 2013 ο κάτοχος οκτώ νταν στο τζούντο, απαντώντας σε έναν Ρώσο που του ζητούσε να κάνει τα πάντα «για να φτάσει και να ξεπεράσει την Αμερική», ένα παλιό σύνθημα της σοβιετικής εποχής.

Η τεχνική αυτή εφαρμόστηκε με επιτυχία στη Συρία, όπου η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας από το 2015 για την υποστήριξη του καθεστώτος της Δαμασκού άλλαξε την πορεία του πολέμου και επέτρεψε στον Μπασάρ αλ Ασαντ να παραμείνει στην εξουσία, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Δύσης η οποία ηττήθηκε κατά κράτος.

Η ανακατάληψη της ρωσικής Κριμαίας, μετά την επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων και ένα δημοψήφισμα θεωρήθηκε ως η αρχή της παλινόρθωσης της μεγάλης Ρωσίας.

Η επιχείρηση αυτή αύξησε το κύρος του στο εσωτερικό.

Στις εντάσεις ως προς τη Συρία και την Ουκρανία προστέθηκαν μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ οι κατηγορίες για ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και πιο πρόσφατα η κρίση στις σχέσεις Λονδίνου -Μόσχας μετά την δηλητηρίαση του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο βρετανικό έδαφος.

Παθιασμένος με τα σπορ, ο Πούτιν θέλησε να επιβάλει τη χώρα του και ως αθλητική δύναμη. Το 2014, η Ρωσία οργάνωσε τους ακριβότερους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της ιστορίας στο Σότσι. Αλλά το όνειρα του Κρεμλίνου σκιάστηκαν από τις κατηγορίες για θεσμοποιημένο ντόπινγκ – το οποίο επίσης διαψεύδει – μετά την δημοσίευση της έκθεσης ΜακΛάρεν το 2016.

«Χτύπα πρώτος»

Γεννημένος στις 7 Οκτωβρίου 1952 σε οικογένεια εργατών που έμενε σε διαμέρισμα του ενός δωματίου σε εργατική πολυκατοικία του Λένιγκραντ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν προοριζόταν για το Κρεμλίνο.

Από την νεανική του ζωή στους δρόμους του Λένιγκραντ, όπως δήλωσε το 2015, έμαθε ένα πράγμα: «Εάν ο καυγάς είναι αναπόφευκτος, χτύπα πρώτος».

Εφοδιασμένος με πτυχίο Νομικής, μπαίνει στην KGB, όπου γίνεται εξωτερικός πράκτορας. Θα σταλεί σε ένα ταπεινό πόστο στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας από το 1985 μέχρι το 1990.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, ο πράκτορας της KGB μεταλλάσσεται σε σύμβουλο για τις εξωτερικές σχέσεις του τότε φιλελεύθερου δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης Ανατόλι Σαμπτσάκ. Από εκεί αρχίζει η θεαματική άνοδός του.

Το 1996 καλείται να εργαστεί στο Κρεμλίνο. Το 1998 ορίζεται αρχηγός της FSB, διαδόχου της KGB, και μόλις έναν χρόνο αργότερα, ορίζεται πρωθυπουργός από τον Μπορίς Γέλτσιν.

Ο Γέλτσιν και το περιβάλλον του είχαν γοητευτεί από «τη διακριτικότητα και την αποτελεσματικότητα» του άνδρα αυτού με το γυμνό μέτωπο και το διαπεραστικό βλέμμα. Ορισμένοι συνεργάτες του Γέλτσιν θεωρούν τότε ότι θα μπορέσουν να τον χειραγωγήσουν εύκολα. Ο Πούτιν όμως ξεκινά μια επιχείρηση ανασύστασης μιάς ισχυρής και συγκεντρωτικής κρατικής εξουσίας και ενίσχυσης των προεδρικών εξουσιών.

Καλλιεργώντας ήδη την εικόνα του σκληρού, την 1η Οκτωβρίου 1999, έπειτα από ένα κύμα επιθέσεων, ξεκινά τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας, έναν αιματηρό πόλεμο που καταλήγει στην οριστική ρωσική νίκη.

Ο πόλεμος αυτός θα γίνει το θεμέλιο της δημοφιλίας του στη Ρωσία και η βάση της εικόνας του ως ανθρώπου με σιδηρά πυγμή που δεν φοβάται τις δύσκολες αποφάσεις.

Οταν ο Μπορίς Γέλτσιν παραιτείται στο τέλος του 1999 και ορίζει διάδοχό του τον πρωθυπουργό του, ο Βαντίμιρ Πούτιν έχει ήδη γίνει ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας.

Εκλέγεται εύκολα το 2000 και επιταχύνει την εδραίωση της εξουσίας του βασιζόμενος στους κρατικούς θεσμούς ισχύος, τις μυστικές υπηρεσίες, την αστυνομία και τον στρατό, και στους ανθρώπους του στην Αγία Πετρούπολη.

Στρέφεται προς τους ολιγάρχες, τους επιχειρηματίες που έκαναν περιουσίες εκμεταλλευόμενοι τις αδιαφανείς ιδιωτικοποιήσεις της δεκαετίας του ΄90 , τους αποκλείει από το πολιτικό παιγνίδι και καταδιώκει και φυλακίζει αυτούς που συνεχίζουν να πρόσκεινται προς τα δυτικά συμφέροντα, όπως ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, της Iukos.

Το 2008, περιορισμένος από το ρωσικό Σύνταγμα που προβλέπει δύο μόνο συνεχείς προεδρικές θητείες, ο Πούτιν προσωρινά αποσύρεται και την προεδρία την κερδίζει με εκλογές ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ  ενώ ο ίδιος διορίζεται από το νέο πρόεδρο, πρωθυπουργός

Η ανακοίνωση το 2011 την πρόθεσής του να επανέλθει στην προεδρία και για εξαετή θητεία προκαλεί την εύκολη επανεκλογή του την άνοιξη 2012.

Εξαιρετικά διακριτικός ως προς την ιδιωτική του ζωή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει δύο κόρες από την πρώην σύζυγό του, με την οποία πήρε διαζύγιο το 2013. Η πρώην σύζυγός του αριστερά και η Αλίνα Καμπάεβα.

Καλλιεργεί την εικόνα του ανθρώπου με λιτή και «κανονική» ζωή, που αγαπά «τα ιστορικά μυθιστορήματα και την κλασική μουσική».

Του αρέσει επίσης να κάνει επιδείξεις τζούντο, ιππασία και να συμμετέχει στο σβήσιμο πυρακγιών ως κυβερνήτης πυροσβεστικού αεροπλάνου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κέιτ Μίντλετον: Φωτογραφία με την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την εγχείρηση – Στη...

Δημοσιοποιήθηκε η πρώτη φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον. Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας φωτογραφήθηκε χαμογελαστή,  χαλαρή και χαρούμενη στην βόλτα που έκανε  για ψώνια σε μια φάρμα στο Ουίνσδορ με τον...

Νέα ένταση Δύσης – Ρωσίας μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν

Νέος γύρος έντασης Δύσης - Ρωσίας μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν για πέμπτη θητεία, με ποσοστό 87%.   Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ θα...

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ στέλνει υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ

Υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ στέλνει σήμερα το Ισραήλ για συνομιλίες με τη Χαμάς και στόχο ανακωχή 6 εβδομάδων στη Γάζα.   Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, η εκεχειρία που...

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στην Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας,...

Τουρκία: “Μέχρι και 7,6 Ρίχτερ ο σεισμός που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη” λέει σεισμολόγος

«Καμπανάκι» για έναν πολύ ισχυρό σεισμό που θα χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη χτύπησε ακόμα ένας σεισμολόγος στην Τουρκία. Ο γεωλόγος και σεισμολόγος καθηγητής Νατσί Γκιορούρ δήλωσε ότι πρέπει να κατασκευαστεί μια αντισεισμική...
1883, πέθανε, Καρλ Μαρξ,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Μαρτίου πέθανε ο Καρλ Μαρξ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1883... πέθανε ο Καρλ Μαρξ, πολιτικός, θεωρητικός, οικονομολόγος, κοινωνιολόγος και φιλόσοφος

ΗΠΑ: Προς απαγόρευση το Tik Tok – Πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Το πρώτο βήμα για την απαγόρευση του Tik Tok στις ΗΠΑ έγινε την Τετάρτη (13/3) καθώς το σχετικό νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή των...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Μαρτίου ο Χίτλερ δίνει τη διαταγή “Νέρων”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1945 ο Χίτλερ δίνει τη διαταγή "Νέρων" βάσει της οποίας η Βέρμαχτ...

Κέιτ Μίντλετον: Φωτογραφία με την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την εγχείρηση – Στη Ρωσία ιστοσελίδες μιλούσαν για τον θάνατο του Καρόλου

Δημοσιοποιήθηκε η πρώτη φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον. Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας φωτογραφήθηκε χαμογελαστή,  χαλαρή και χαρούμενη στην...

Τι κρύβεται στα βάθη του πιο απομακρυσμένου σημείου του πλανήτη;

Ένα από τα πιο γοητευτικά μυστήρια της Μυθολογίας Κθούλου είναι η παράξενη βυθισμένη μητρόπολη...

Φίνος Φιλμ: Ευχές για καλή Σαρακοστή με χιουμοριστικό αφιέρωμα (βίντεο)

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, η Φίνος Φιλμ εύχεται χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή...