Αν έχετε παρατηρήσει ένα άσπρο χνούδι στους μίσχους και τα φύλλα των φυτών σας, τότε αυτά έχουν προσβληθεί από το κοκκοειδές έντομο Pseudococcus ή Planococcus citriRisso, κοινώς βαμβακάδα ή ψευδόκοκκος.
Πρόκειται για ένα έντομο που ζει στις χώρες της Μεσογείου και προσβάλει πολλά φυτά, από μικρά καλλωπιστικά ως και θάμνους, βουκαμβίλιες και εσπεριδοειδή. Είναι μικροσκοπικό, καλυμμένο με λευκό κηρώδες περίβλημα που μοιάζει με βαμβάκι, εξού και η ονομασία του. Η ανάπτυξή του ευνοείται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και θερμοκρασίας, ενώ το χειμώνα μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση.
Εντοπίζεται συνήθως στις διακλαδώσεις των μίσχων ή και στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, όπου σχηματίζει τις χαρακτηριστικές λευκές βαμβακώδεις μάζες. Τα πρώτα σημάδια προσβολής είναι ξήρανση των φύλλων και καχεκτική εμφάνιση και αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει ολοκληρωτική ζημιά στα φυτά, καθώς το έντομο τρέφεται με τους χυμούς τους, προσβάλει το ριζικό σύστημα ή ακόμα, μπορεί να είναι φορέας ιών.
Με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσετε την βαμβακάδα:
• Ψεκάστε προληπτικά τα φυτά σας στην αρχή του καλοκαιριού με διάλυμα θερινού πολτού. Ο θερινός πολτός είναι ένα οικολογικό σκεύασμα με βάση το παραφινέλαιο, εγκεκριμένο για βιολογικές καλλιέργειες, που θα βρείτε σε όλα τα γεωπονικά καταστήματα.
• Αν η προσβολή είναι στα αρχικά στάδια, απομονώστε το φυτό για να αποτρέψετε τη μόλυνση των υπολοίπων. Κόψτε τα κλαδιά που φέρουν έντομα και πετάξτε ή κάψτε τα. Έπειτα, μπορείτε να «λούσετε» το φυτό με νερό υπό πίεση. Εναλλακτικά, τρίψτε τους μολυσμένους ιστούς με βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα.
• Αν η προσβολή είναι εκτεταμένη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θερινό πολτό ενισχυμένο με φυσικό πύρεθρο ή χημικά οργανοφοσφωρικά σκευάσματα, που θα εφαρμόσετε με ψεκασμό με μεγάλη πίεση, ώστε το μίγμα να διεισδύσει στις κηρώδεις μάζες που σχηματίζει το έντομο. Πριν τη χρήση αυτών των σκευασμάτων, συμβουλευτείτε ένα γεωπόνο για την καταλληλότητά τους στο περιβάλλον που θέλετε να τα εφαρμόσετε.
• Εναλλακτικά, ψεκάστε με «σπιτικό» εντομοκτόνο, που θα φτιάξετε διαλύοντας σε ένα λίτρο νερό, δύο κουταλιές της σούπας πράσινο σαπούνι και ένα κουταλάκι του γλυκού οινόπνευμα. Δοκιμάστε να το εφαρμόσετε πρώτα σε ένα μικρό τμήμα του φυτού, για να σιγουρευτείτε πως το φυτό δεν «καίγεται» από το οινόπνευμα.
• Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται αφού πέσει ο ήλιος, σε φυτά που έχουν ποτιστεί, σε θερμοκρασίες κάτω των 30˚C. Επαναλάβετε κάθε 10-15 μέρες, μέχρι να σιγουρευτείτε πως η βαμβακάδα έχει εξαλειφθεί.
• Για καλύτερα αποτελέσματα, καταβρέξτε καλά το φύλλωμα των φυτών με νερό και ψεκάστε αφού στεγνώσει. Αυτό θα μειώσει την αντίσταση του εντόμου λόγω του κηρώδους περιβλήματός του.
Για να αποφύγετε την προσβολή από βαμβακάδα, φροντίστε να απολυμαίνετε τα εργαλεία και τις γλάστρες σας πριν τα χρησιμοποιήσετε και μην χρησιμοποιείτε ξανά το ίδιο χώμα για ένα νέο φυτό, καθώς μπορεί να περιέχει αυγά και προνύμφες βαμβακάδας. Τέλος, αποφεύγετε να βάζετε λίπασμα πλούσιο σε άζωτο, ειδικά στην αρχή του καλοκαιριού, καθώς αυτό ευνοεί την έντονη ανάπτυξη του εντόμου.
Σημείωση: Η βαμβακάδα που προκαλείται από τον ψευδόκοκκο δεν πρέπει να συγχέεται με τη βαμβακάδα ή βαμβακίαση του πεύκου, καθώς αυτή προκαλείται από το έντομο Μαρσαλίνα η Ελληνική. Πρόκειται για ένα ωφέλιμο έντομο, καθώς δημιουργεί μελίττωμα στα πεύκα, από το οποίο οι μέλισσες φτιάχνουν το γνωστό μας πευκόμελο, και η αντιμετώπισή του είναι τελείως διαφορετική.
Πηγή: topontiki.gr