«ΒΑΡΚΙΖΑ» ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Άρχισε ο αφοπλισμός των μαρξιστών ανταρτών

36
Κολομβία, αφοπλισμός, ανταρτών,
Στη φωτογραφία, ο πρόεδρος της χώρας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, παίζει ποδόσφαιρο στη διάρκεια επίσκεψής του σε ζώνη συγκέντρωσης μαχητών του Farc, στο Πουτουμάγιο.

Αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC)  άρχισαν να παραδίδουν τα όπλα τους στον ΟΗΕ, ενώ σχεδόν 7000 εξ αυτών έφτασαν σε ζώνες που καθορίστηκαν για τη συγκέντρωσή τους.

Αυτό ανέφερε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας και πρακτορεία μετέδιδαν πως η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Στα τέλη του χρόνου είχε υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία κυβέρνησης –FARC, προκειμένου να τερματιστεί η πιο πολύχρονη ένοπλη σύρραξη στη Λατινική Αμερική, που έχει στοιχίσει τη ζωή περισσότερων από 220.000 ανθρώπων.

Τις τελευταίες εβδομάδες αντάρτες διέσχιζαν την Κολομβία με τα πόδια, ή ταξίδευαν με βάρκες από τα στρατόπεδά τους στη ζούγκλα και στα βουνά, προς τις 26 ζώνες παράδοσης.

Τη διαδικασία εποπτεύει προσωπικό του ΟΗΕ. Βάσει της συμφωνίας, το FARC που προέκυψε πριν 52 χρόνια στη διάρκεια αγροτικού ξεσηκωμού, θα σχηματίσει πολιτικό κίνημα. Η ειρηνευτική συμφωνία επικρίθηκε ως «πολύ επιεικής» από πολλούς και αρχικά απορρίφθηκε σε δημοψήφισμα, επειδή δεν προβλέπει φυλάκιση των ανταρτών.

Διαβάστε επίσης:  Συνέβη και αυτό - Ο Ερντογάν παίρνει εκπομπή στην τηλεόραση!