Βαρσοβία: Κρίσιμη συνάντηση Ομπάμα –Τσίπρα

94
FAZ, Ομπάμα, Ελλάδα,

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει στις τρεις και μισή μετά το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συνάντηση που γίνεται με πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου και θα διαρκέσει περίπου μισή ώρα. Η ατζέντα της συζήτησης περιλαμβάνει θέματα που αφορούν στο ελληνικό χρέος, το προσφυγικό, τις επιπτώσεις του brexit, καθώς και ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.

Η συνάντηση γίνεται σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα στιγμή καθώς η χώρα μας χρειάζεται την επιρροή των ΗΠΑ στις πιέσεις που ασκούνται μέσω ΔΝΤ στους εταίρους μας, για τη ρύθμιση του χρέους.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ σε κρίσιμες στιγμές έχουν κάνει καθοριστικές παρεμβάσεις, ωστόσο οι αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους ανήκουν στους εταίρους μας και κυρίως στη Γερμανία, η οποία δεν δέχεται καμία συζήτηση πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018.
Εκτιμάται ότι ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει τη συνδρομή του κ. Ομπάμα και στον τομέα της προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:  ΣΥΡΙΖΑ: Ομόφωνo «ναι» στις προτάσεις Τσίπρα

Στην ατζέντα βρίσκονται επίσης ζητήματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος όπως η επόμενη μέρα του Βρετανικού δημοψηφίσματος, το μεταναστευτικό, η Ουκρανία και η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ραντεβού των δύο ηγετών οριστικοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης.
Πάντως ακόμα και αυτό το σοβαρότατο ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα προσπαθούν να το εκμεταλλευθούν προπαγανδιστικά τονίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας σπάει ρεκόρ καθώς μέσα σε ενάμιση μήνα έχει καταφέρει να δει τους τρεις μεγάλους ηγέτες του πλανήτη. Τον Ρώσο Πρόεδρο στο Άγιο Όρος, το Κινέζο στο Πεκίνο και τον Αμερικανό στη Βαρσοβία.