Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και ευρωτουρκικά, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στον Aθήνα 9.84.
Ειδικότερα για την Τουρκία και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε πως «έχουμε στα χέρια μας, απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία ουσιαστικά περιγράφει το πλαίσιο βάσει του οποίου ζητείται από την Τουρκία να κινηθεί σε σχέση με την Ευρώπη. Και ζητείται από την Τουρκία να εμβαθύνει τις σχέσεις της με την ΕΕ, μέσα σε ένα πολυτασικό περιβάλλον. Ουσιαστικά, αυτό που γίνεται τώρα είναι ότι η Τουρκία οφείλει να αποδείξει πως η στάση της, όλο αυτό το τελευταίο διάστημα έναντι της ΕΕ , δεν είναι κάτι αποσπασματικό, αλλά αποτελεί στρατηγική της επιλογή και για να το κάνει θα πρέπει- σε κάθε περίπτωση- να αποδείξει όχι μόνο την ειλικρίνεια των προθέσεών της, αλλά και την ετοιμότητά της να ανταποκριθεί απέναντι στις υψηλές ευρωπαϊκές απαιτήσεις.»
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ξανά από την Τουρκία το χαρτί των προσφυγικών ροών, ο αναπληρωτής ΥΠ.ΕΞ εκτίμησε πως «σε περίπτωση που έκανε κάτι τέτοιο, είναι σίγουρο ότι θα την οδηγούσε σε οριστική ρήξη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού ούτε η περυσινή της προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι έδωσε για πρώτη φορά στην Ευρώπη την ευκαιρία να εκφράσει με σαφήνεια και αποφασιστικότητα την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα. Ιδιαίτερα, μετά την επίσκεψη όλης της ευρωπαϊκής ηγεσίας στη χώρα μας στη διάρκεια των γεγονότων του Φεβρουαρίου και Μαρτίου του 2020.»
Στην Ευρώπη αναζητείται η ταυτότητα της επόμενης ημέρας
Για τον διάλογο σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον και τη διαμόρφωσή του, δεδομένων των εξελίξεων με την πανδημία, την πράσινη συμφωνία και του στόχου για περαιτέρω ψηφιακή ανάπτυξη, ο κ Βαρβιτσιώτης τόνισε πως στόχος είναι πλέον η επόμενη ημέρα και η στάση της ΕΕ στα θέματα ασφάλειας, αλλά και απέναντι στους νέους και στις ελπίδες για οικονομική ανάπτυξη. «Αυτό που, έστω και καθυστερημένα, συζητείται στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, είναι να δοθεί απάντηση στην αγωνία των πολιτών οι οποίοι το 2019 ψήφισαν υπέρ της εμβάθυνσης της ΕΕ, σε ένα ποσοστό άνω του 80%. Και αυτό παρά τις όποιες προσπάθειες διαφόρων ακροδεξιών ή ακροαριστερών λαϊκιστών, να γκρεμιστεί η κοινή ευρωπαϊκή πορεία, μέσα από μια διαδικασία αμφισβήτησης. Αναζητείται τώρα, η ταυτότητα της επόμενης ημέρας. Ήδη περάσαμε τη διαδικασία που αφορούσε στο πακέτο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά τον κορωνοϊό, αλλά και τον προϋπολογισμό 2021-2027, που ήταν το μεγάλο αγκάθι. Επίσης, πήραμε γενναίες αποφάσεις και για την αμοιβαιοποίηση- σε ένα ποσοστό- του ευρωπαϊκού χρέους. Τώρα, μένει να συζητηθεί πως θα πάμε πάρα πέρα και ποια θα είναι η στάση της ΕΕ στα θέματα ασφάλειας, αλλά και απέναντι στους νέους και στις ελπίδες για οικονομική ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.