Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Βαθαίνει το αυταρχικό και αστυνομικό κράτος στην Τουρκία – Nέα πολιτική ανηθικότητα Ερντογάν: Καταδώστε τους φίλους και γνωστούς σας … Είναι πατριωτικό»

Μεσαίωνας όλο και περισσότερο, με πρακτικές καθεστώτος φασιστικού και αστυνομοκρατίας, όπως οι δικτατορίες παλαιότερα και οι κομμουνιστικές. Τακτικές σκοτεινών εποχών αναβιώνουν στη γειτονική Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει τις «εκκαθαρίσεις» μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Ο «σουλτάνος» ζήτησε από τους πολίτες της χώρας να γίνουν… χαφιέδες και να καταδώσουν στις αρχές γνωστούς και φίλους που είναι υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν. Να μετρήσει αυτό και όχι η φιλία και η πολύχρονη γνωριμία και εμπιστοσύνη.
«Ζητώ τη βοήθειά σας σε δύο ζητήματα. Να εξηγήσετε στο εξωτερικό το πραγματικό πρόσωπο του πραξικοπήματος. Μπορεί να έχετε φίλους από αυτή την κοινότητα [σ.σ. τους υποστηρικτές του Γκιουλέν]. Σας ζητώ να τους αποκαλύψετε στις εισαγγελίες μας. Είναι πατριωτικό καθήκον» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, μιλώντας σε μέλη του Συμβουλίου Εξαγωγέων της Τουρκίας.

Ο «σουλτάνος» χαρακτήρισε… μικρόβια τους υποστηρικτές του πρώην ιεροκήρυκα, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση θα τους «εξοντώσει».

Μάλιστα, παραλλήλισε τους υποστηρικτές του Γκιουλέν με τους αιμοδιψείς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και τους υποστηρικτές του PKK.

Προτεραιότητα της τουρκικής κυβέρνησης είναι, όπως φαίνεται, να «καθαρίσει» ο επιχειρηματικός κόσμος από τους υποστηρικτές του Γκιουλέν. «Κάθε δεκάρα που εισπράττει η οργάνωση είναι μια σφαίρα που στρέφεται κατά του έθνους» υποστήριξε ο Ερντογάν.

«Εξαφανίστηκαν» ο στρατιωτικός και ναυτικός ακόλουθος της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Αργεί ακόμα η απόφαση για τους «οκτώ» πραξικοπηματίες, των οποίων απαιτεί η Άγκυρα την άμεση έκδοση.

«Εξαφανίστηκαν» ο στρατιωτικός και ναυτικός ακόλουθος της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα

Άφαντοι εδώ και μέρες είναι ο στρατιωτικός και ο ναυτικός ακόλουθος της Τουρκίας στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, που υποστηρίζουν ότι μαζί τους «εξαφανίστηκαν» και τα μέλη των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, οι δύο αξιωματούχοι φέρονται να έχουν σχέση με τους πραξικοπηματίες που επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία στην Τουρκία στην απόπειρα πραξικοπήματης της 15ης Ιουλίου.

Οι Τούρκοι φέρονται μάλιστα να έχουν ενημερώσει σχετικά το ΥΠΕΞ, ζητώντας ακύρωση της διπλωματικής διαπίστευσής τους στις 7 Αυγούστου, κάτι που ισοδυναμεί με άρση της διπλωματικής ασυλίας τους.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά δημοσιεύματα, πρόκειται για τον στρατιωτικό ακόλουθο, συνταγματάρχη Ιλχάν Γιασιτλί και τον ναυτικό ακόλουθο, πλοίαρχο Χαλίς Τουντς. Συνολικά, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, «αγνοούνται» οκτώ άτομα.

Αν και δεν είναι ακριβής ακόμη η ημερομηνία της «εξαφάνισής» τους, οι δύο ακόλουθοι δεν εμφανίστηκαν στην προγραμματισμένη ΝΑΤΟϊκή εκδήλωση στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, όπου και ήταν προσκεκλημένοι, στις 29 Ιουλίου.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να προκαλέσει πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην περίπτωση που οι αξιωματούχοι βρίσκονται ακόμη στη χώρα και ζητήσουν άσυλο, όπως είχε συμβεί και με τους επιβαίνοντες ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος υποναύαρχος σε αποστολή του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ, Μουσταφά Ζεκί Ουγκουρλού, φέρεται να ζήτησε άσυλο από τις ΗΠΑ, αφού του ασκήθηκε δίωξη και απεπέμφθη από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Στο μεταξύ οι οκτώ αξιωματικοί, που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν βαρύτατο κατηγορητήριο ως πραξικοπηματίες, προκειμένου να απαιτηθεί η έκδοση τους από την Ελλάδα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν – Ανεβαίνει η...

Ισχυρές απώλειες, που ξεπερνούν το 3% για το Τόκιο, καταγράφονται στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, μετά τις πληροφορίες...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται μετά από μία επώδυνη δεκαετία

Στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά από τη δεκαετία της κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters. «Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα...

Την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο αμφισβητεί η Τουρκία με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα – Τι απαντά η Αθήνα

Την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί εκ νέου η Τουρκία, με φόντο τις...

Τουρκία: 29 οι νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κωνσταντινούπολη – Συνελήφθησαν έξι άτομα

Στους 29 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά που ξέσπασε έπειτα από...