Βαθαίνει το αυταρχικό και αστυνομικό κράτος στην Τουρκία – Nέα πολιτική ανηθικότητα Ερντογάν: Καταδώστε τους φίλους και γνωστούς σας … Είναι πατριωτικό»

46

Μεσαίωνας όλο και περισσότερο, με πρακτικές καθεστώτος φασιστικού και αστυνομοκρατίας, όπως οι δικτατορίες παλαιότερα και οι κομμουνιστικές. Τακτικές σκοτεινών εποχών αναβιώνουν στη γειτονική Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει τις «εκκαθαρίσεις» μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Ο «σουλτάνος» ζήτησε από τους πολίτες της χώρας να γίνουν… χαφιέδες και να καταδώσουν στις αρχές γνωστούς και φίλους που είναι υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν. Να μετρήσει αυτό και όχι η φιλία και η πολύχρονη γνωριμία και εμπιστοσύνη.
«Ζητώ τη βοήθειά σας σε δύο ζητήματα. Να εξηγήσετε στο εξωτερικό το πραγματικό πρόσωπο του πραξικοπήματος. Μπορεί να έχετε φίλους από αυτή την κοινότητα [σ.σ. τους υποστηρικτές του Γκιουλέν]. Σας ζητώ να τους αποκαλύψετε στις εισαγγελίες μας. Είναι πατριωτικό καθήκον» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, μιλώντας σε μέλη του Συμβουλίου Εξαγωγέων της Τουρκίας.

Ο «σουλτάνος» χαρακτήρισε… μικρόβια τους υποστηρικτές του πρώην ιεροκήρυκα, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση θα τους «εξοντώσει».

Μάλιστα, παραλλήλισε τους υποστηρικτές του Γκιουλέν με τους αιμοδιψείς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και τους υποστηρικτές του PKK.

Προτεραιότητα της τουρκικής κυβέρνησης είναι, όπως φαίνεται, να «καθαρίσει» ο επιχειρηματικός κόσμος από τους υποστηρικτές του Γκιουλέν. «Κάθε δεκάρα που εισπράττει η οργάνωση είναι μια σφαίρα που στρέφεται κατά του έθνους» υποστήριξε ο Ερντογάν.

«Εξαφανίστηκαν» ο στρατιωτικός και ναυτικός ακόλουθος της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Αργεί ακόμα η απόφαση για τους «οκτώ» πραξικοπηματίες, των οποίων απαιτεί η Άγκυρα την άμεση έκδοση.

«Εξαφανίστηκαν» ο στρατιωτικός και ναυτικός ακόλουθος της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα

Άφαντοι εδώ και μέρες είναι ο στρατιωτικός και ο ναυτικός ακόλουθος της Τουρκίας στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, που υποστηρίζουν ότι μαζί τους «εξαφανίστηκαν» και τα μέλη των οικογενειών τους.

Διαβάστε επίσης:  Ζάεφ: Με την Ελλάδα βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, οι δύο αξιωματούχοι φέρονται να έχουν σχέση με τους πραξικοπηματίες που επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία στην Τουρκία στην απόπειρα πραξικοπήματης της 15ης Ιουλίου.

Οι Τούρκοι φέρονται μάλιστα να έχουν ενημερώσει σχετικά το ΥΠΕΞ, ζητώντας ακύρωση της διπλωματικής διαπίστευσής τους στις 7 Αυγούστου, κάτι που ισοδυναμεί με άρση της διπλωματικής ασυλίας τους.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά δημοσιεύματα, πρόκειται για τον στρατιωτικό ακόλουθο, συνταγματάρχη Ιλχάν Γιασιτλί και τον ναυτικό ακόλουθο, πλοίαρχο Χαλίς Τουντς. Συνολικά, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, «αγνοούνται» οκτώ άτομα.

Αν και δεν είναι ακριβής ακόμη η ημερομηνία της «εξαφάνισής» τους, οι δύο ακόλουθοι δεν εμφανίστηκαν στην προγραμματισμένη ΝΑΤΟϊκή εκδήλωση στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, όπου και ήταν προσκεκλημένοι, στις 29 Ιουλίου.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να προκαλέσει πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην περίπτωση που οι αξιωματούχοι βρίσκονται ακόμη στη χώρα και ζητήσουν άσυλο, όπως είχε συμβεί και με τους επιβαίνοντες ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος υποναύαρχος σε αποστολή του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ, Μουσταφά Ζεκί Ουγκουρλού, φέρεται να ζήτησε άσυλο από τις ΗΠΑ, αφού του ασκήθηκε δίωξη και απεπέμφθη από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Στο μεταξύ οι οκτώ αξιωματικοί, που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν βαρύτατο κατηγορητήριο ως πραξικοπηματίες, προκειμένου να απαιτηθεί η έκδοση τους από την Ελλάδα.