Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε δηλώσεις του προανήγγειλε πως η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 θα μπει στον πάγο, υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων.
Μιλώντας με δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ο Καγκελάριος είπε ότι η κυβέρνησή του έλαβε αυτή την απόφαση ως απάντηση στις κινήσεις της Μόσχας στην Ουκρανία. Ο Σολτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να «επανεξετάσει» την πιστοποίηση του αγωγού που δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία μετά τις τελευταίες εξελίξεις. «Αυτό σίγουρα θα πάρει χρόνο, θα μπορούσα να πω», ανέφερε ο καγκελάριος.
Ο αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά δεν έχει ακόμα τεθεί σε λειτουργία. Για τον Nord Stream 2, η Γερμανία έχει δεχθεί σκληρή κριτική από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που επιχειρηματολογούν ότι αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Η ΕΕ αποφασίζει τις κυρώσεις
Η ΕΕ πρόκειται να αποφασίσει σήμερα να επιβάλει τις πρώτες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αφού η Μόσχα αναγνώρισε τις αυτονομιστικές επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο Μπορέλ δήλωσε κατά την έναρξη στο Παρίσι ενός φόρουμ της ΕΕ για τη συνεργασία στην περιοχή Ινδίας- Ειρηνικού ότι συγκάλεσε «εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων», το οποίο θα συνεδριάσει «ακόμη κι εδώ στο Παρίσι μετά το φόρουμ» και ενώ στην έδρα του ΟΗΕ βρίσκεται σε εξέλιξη η έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για την αποτροπή μιας γενικευμένης σύρραξης στην Ουκρανία
«Σήμερα το απόγευμα το Συμβούλιο θα αποφασίσει τις κυρώσεις που θα υιοθετήσουμε (…) πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και γρήγορα σημαίνει σήμερα το απόγευμα, εδώ στο Παρίσι», τόνισε ο κ. Μπορελ, ενώ εκτίμησε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα υιοθετηθούν «ομόφωνα».
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι τα διατάγματα του Προέδρου Πούτιν για τη λεγόμενη «ειρηνευτική αποστολή» στα αυτονομιστικά εδάφη είναι μια «ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας» και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της.
Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο twitter o Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει:
«Τα διατάγματα του Προέδρου Πούτιν, που διατάσσει μια λεγόμενη ειρηνευτική αποστολή στις λεγόμενες λαϊκές δημοκρατίες του Ντόνιετσκ και του Λουχάνσκ, είναι άλλη μια ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας, παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν».
Απευθυνόμενος κυρίως προς το Βερολίνο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα τον «άμεσο τερματισμό» του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μετά την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία.
«Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων για τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του.
«Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον πλήρη τερματισμό του Nord Stream 2», πρόσθεσε.
Παράλληλα ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι το Κίεβο ίσως διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Μόσχα, εξηγώντας ότι εξετάζει τη σχετική πρόταση του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.
Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ευρείας σύρραξης με τη Ρωσία, όμως δήλωσε ότι σε περίπτωση που αυτό συμβεί, είναι έτοιμος να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.
Λονδίνο: Θα επιβάλουμε πολύ σκληρές κυρώσεις στην Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ενώπιον της έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου διαχείρισης κρίσεων COBRA, της οποίας προήδρευσε νωρίς σήμερα το πρωί, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει «αποφασισμένος για μια ευρείας κλίμακας εισβολή» στη Ουκρανία και ότι η Βρετανία θα επιβάλει άμεσα σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία
«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει και επομένως η Βρετανία θα επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα», δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Υγείας καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προήδρευσε έκτακτης συνεδρίασης για τη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης.
Μετά από το τέλος της συνεδρίασης ο Μπόρις Τζονσον δηλωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των λαϊκών δημοκρατιών του Ντόνιετσκ και του Λουχάνσκ (DPR και LPR) είναι «προφανώς παραβίαση του διεθνούς δικαίου», και ισχυρίστηκε οτι είναι ένας «πολύ κακός οιωνός και πολύ σκοτεινό σημάδι» εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ γύρω από την Ουκρανία.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στις δικές του δηλώσεις και ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Ζάβιντ ο οποίος δήλωσε στο Sky News ότι «η εισβολή στην Ουκρανία έχει αρχίσει», συμπληρώνοντας ότι «ξυπνάει μια πολύ σκοτεινή μέρα στην Ευρώπη».
Ενα από τα πιο σκληρά μέτρα που θα μπορούσαν να επιβληθούν εκ μερους του Λονδίνου θα ήταν η αποσύνδεση του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος από το παγκόσμιο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, αποκόπτοντας την Ρωσία από το αμερικανικό δολάριο και την βρετανική λίρα σχολιάζουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο επικρατεί η αίσθηση ότι είναι σαφής η διαφορά στην ένταση των αντιδράσεων μεταξύ, από τη μια του Παρισιού και του Βερολίνου και από την άλλη του Λονδίνου και των χωρών της Βαλτικής. Τα Βαλτικά κράτη δηλαδή η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, τα οποία βρέχονται δυτικά από την Βαλτική Θάλασσα, έχουν ιστορική αντιπαράθεση με την Ρωσία και αμέσως μετά την απόσπαση τους από την πρώην ΕΣΣΔ και την πλήρη ανεξαρτησία τους το 1991 ακολούθησαν τον δρόμο προς τη Δύση, ενώ το 2004 εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τον Guardian ενώ ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Σάτζιντ Τζάβιντ δήλωσε ότι «η παρουσία στρατευμάτων είναι απόδειξη ότι η εισβολή στην Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει»- θέση που εκφράζει και τις χώρες της Βαλτικής – ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις, Γιοζέπ Μπορέλ, ήταν πιο προσεκτικός όταν μίλησε στο Παρίσι σήμερα το πρωί. Δεν ήταν, κατά τη γνώμη του, είπε, «μια πλήρης εισβολή». Τα σχόλια του κ. Μπορέλ αντικατοπτρίζουν την διστακτικότητα σε ορισμένες πρωτεύουσες της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού και του Βερολίνου – να πλήξουν άμεσα τη Μόσχα με ένα πλήρες πακέτο σκληρών κυρώσεων Αντίθετα, τα κράτη μέλη της ΕΕ στη Βαλτική υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν θα περιπαίζει συνεχώς την ΕΕ με συνεχόμενες σταδιακές εισβολές σε εδάφη που επιθυμεί να προσαρτήσει ώστε να υπολείπεται συνεχώς από το όριο που θέτει η ΕΕ μιας μαζικής εισβολής και με τον τρόπο αυτό αν διασώζεται συνεχώς από την επιβολή σκληρών οικονομικών κυρώσεων.
Το Λονδίνο δεν έχει ακόμη διευκρινίσει εις βάρος ποιών θα επιβληθούν οι κυρώσεις, αλλά έχει δεσμευτεί ότι οι ρώσοι ολιγάρχες δεν θα έχουν πουθενά να κρυφτούν.
Ο Τζόνσον έχει αναφέρει ότι οι στόχοι θα περιλαμβάνουν και ρωσικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τον Τζάβιντ, οι κυρώσεις θα ανακοινωθούν στο κοινοβούλιο από τον πρωθυπουργό.
«Είμαι βέβαιος ότι θα είναι όσο πιο στοχοποιημένες γίνεται οι κυρώσεις για εκείνους που ευθύνονται για αυτή την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», είπε ο Τζάβιντ στο ραδιόφωνο του BBC επισημαίνοντας ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία με στρατιωτικό εξοπλισμό.
Ισπανία: Το NATO και η ΕΕ δεν μπορούν να επιτρέψουν την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας
Το NATO και οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να επιτρέψουν την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας η οποία σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Μαργαρίτα Ρόμπλες.
«Η Ρωσία θα πρέπει να γνωρίζει ότι η σταθερότητα της ΕΕ και του NATO είναι απόλυτη και συνολική», δήλωσε η Ρόμπλες σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό COPE.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε παραβίαση του διεθνούς δικαίου ούτε την επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, πράγμα που συνέβη, χωρίς αμφιβολία», πρόσθεσε.
H υπουργός Άμυνας της Ισπανίας σημείωσε επίσης ότι η Ισπανία και οι εταίροι της θα έδιναν ακόμη μια ευκαιρία στη διπλωματία.