ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Συμφωνία επί της αρχής για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού

20
ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Συμφωνία επί της αρχής για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού

Ανακούφιση στο Βερολίνο μετά από 24 ώρες αδιάλειπτων διαβουλεύσεων στο πλαίσιο των διερευνητικών συζητήσεων Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών για συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού.

Φαίνεται ότι σε πρώτη φάση επήλθε συμφωνία για έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων. Οι επικεφαλής των κομμάτων θα ενημερώσουν, όπως προβλέπει η διαδικασία, τις επιτροπές και τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στο έκτακτο συνέδριο του SPD που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου στη Βόννη.

Αρχικά αναμενόταν ότι οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρώνονταν το αργότερο έως τα ξημερώματα της Παρασκευής. Τα θέματα-αγκάθια, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η προσφυγική-μεταναστευτική πολιτική, η φορολογική πολιτική και θέματα που αφορούν στην υγεία.

Με το “ναι” των Σοσιαλδημοκρατών οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν από 22 του μηνός, είναι ωστόσο βέβαιο ότι θα είναι χρονοβόρες και θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως τον Απρίλιο.

Διαβάστε επίσης:  Απίστευτο: Κι όμως υπάρχουν «υπόγεια» βουνά μεγαλύτερα από το Εβερεστ! (βίντεο)

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων τα τρία κόμματα συμφώνησαν η χώρα να υποδέχεται έως 200.000 πρόσφυγες ετησίως, αίτημα στο οποίο οι Χριστιανοκοινωνιστές ήταν ανυποχώρητοι, ενώ στο ζήτημα της επανένωσης των οικογενειών προσφύγων, φαίνεται έχει συμφωνηθεί το όριο των 1.000 ατόμων σε μηνιαία βάση.