Η Γαλλία βγάζει την αιχμή του δόρατός της από θαλάσσης,
το αεροπλανοφόρο “Charles De Gaulle” το οποίο ξεκινά την μεγάλη του αποστολή στην Μεσόγειο.
Πρόκειται για την αποστολή «CLEMENCEAU 22», η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας της Γαλλίας με τους παράκτιους συμμάχους της στη Μεσόγειο.
Η αεροναυτική δύναμη θα εντάξει σκάφη από συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις εντός της ΕΕ (Ελλάδα, Βέλγιο, Ισπανία) και του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Καναδάς). Η συμμετοχή τους προσφέρει μια ευκαιρία συντήρησης και εξέλιξης της ικανότητας μας να επιχειρούμε από κοινού με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ευρώπης, την ώρα που η Γαλλία έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για έξι μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού ΑΔΡΙΑΣ ενσωματώθηκε χθες, Τετάρτη, στην αποστολή του γαλλικού αεροπλανοφόρου ανατολικά της Σαρδηνίας.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, η Γαλλία αναπτύσσει την αεροναυτική δύναμη που συγκροτεί την Task Force 473 (TF 473), γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και τα αεροσκάφη του. Η αεροναυτική αυτή δύναμη θα επιχειρεί έως τον Απρίλιο του 2022, στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της αποστολής CLEMENCEAU 22.
Πρόκειται για την 14η κατά σειρά αποστολή, με διάρκεια από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2022. Επί του αεροπλανοφόρου βρίσκονται: 1200 ναύτες, 22 Rafale, 2 αεροσκάφη επιτήρησης Hawkeye, 3 ελικόπτερα. Στο πλευρό του αεροπλανοφόρου, αναπτύσσεται η αεροναυτική δύναμη συνοδείας του: 3 φρεγάτες, ένα σκάφος ανεφοδιασμού και ένα πυρηνικό υποβρύχιο. Αποδεικνύοντας τη διαλειτουργικότητά της με τις συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις, η αεροναυτική δύναμη θα συμπεριλάβει πολυάριθμα ξένα σκάφη κατά τη διάρκεια της αποστολής.
Το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα βρίσκεται στην Ελλάδα, με «την παρουσία του στην διάρκεια των εκδηλώσεων της ημέρας Εθνικής Παλιγγενεσίας, της 25ης Μαρτίου. Θα δούμε το γαλλικό αεροπλανοφόρο στον Σαρωνικό και τα γαλλικά Rafale να σκίζουν τον Αττικό ουρανό στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου μαζί με τα «γαλάζια» Rafale και τα υπόλοιπα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας».
Πρόκειται για κάτι που οριστικοποιήθηκε κατά την συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τον Γάλλο Στρατηγό Τιερί Μπιουρκάρντ, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο ελληνικό πεντάγωνο.
Κάτι το οποίο επιβεβαίωσε ο ο Γάλλος Πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ, πάνω από την γαλλική φρεγάτα FS PROVENCE, στις 29 Ιανουαρίου, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνο Φλώρο και του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανό Πετράκη.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρέσβης «είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι οι γαλλικές αεροναυτικές δυνάμεις, που πλαισιώνουν το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, θα είναι παρούσες στη Μεσόγειο τις προσεχείς εβδομάδες, πιθανότατα μέσα στον Μάρτιο. Μια θαυμάσια ευκαιρία για κοινές ασκήσεις με το ελληνικό στράτευμα. Αλλά, επίσης, στα δικά μου μάτια αυτό επιβεβαιώνει και τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, σε συνέχεια των προηγούμενων αποστολών της, η αεροναυτική δύναμη που θα πλαισιώνει το Σαρλ ντε Γκωλ θα συμμετάσχει στην επιχείρηση CHAMMAL, το γαλλικό σκέλος της επιχείρησης INHERENT RESOLVE, και θα συνεισφέρει στη μάχη κατά της ανασυγκρότησης του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή. Τέλος, θα είναι σε θέση να ενισχύσει τις επιχειρησιακές δεσμεύσεις της Γαλλίας στο πλαίσιο της ΕΕ (EUNAVFORMED IRINI), του ΝΑΤΟ και της περιοχής ευθύνης του SACEUR (Supreme Allied Command for Europe), ή μιας άλλης συμμαχίας.
Η φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ αποτελεί ένα «γνώριμο» πλοίο στο γαλλικό πολεμικό ναυτικό, αφού τον περασμένο Νοέμβριο έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην μεγάλη αεροναυτική άσκηση της Γαλλίας, στην δυτική Μεσόγειο. Πρόκειται για την άσκηση «POLARIS 2021», η οποία διοργανώνεται από τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις και βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δυτική Μεσόγειο και τη θάλασσα της Λιγουρίας από την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021.
Η «POLARIS 2021» πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή Ναυτικών Μονάδων της Γαλλίας, της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασίλειου, των ΗΠΑ, της Ισπανίας και της Ιταλίας και περιλάμβανε τεχνικά αντικείμενα σε όλο το εύρος του ναυτικού πολέμου με σκοπό τη βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης, την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας καθώς και της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων στην αντιμετώπιση σύγχρονων μορφών απειλής στο πεδίο της μάχης.
Του Χρήστου Μαζανίτη