Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Βόμβα στην αγορά: Κλείνει μεγάλο ταξιδιωτικό πρακτορείο – Χιλιάδες τουρίστες χάνουν τα λεφτά τους

Χάος στην τουριστική αγορά αυτό το καλοκαίρι, καθώς το ένα μετά το άλλο, τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία κλείνουν, αφήνοντας χιλιάδες ταξιδιώτες με την βαλίτσα… στο χέρι!

Χρεοκόπησε και ανέστειλε την λειτουργία του ο αγγλικός διαδικτυακός και last minute tour operator lowcosttravelgroup.

Δυστυχώς, ο συγκεκριμένος οργανισμός είχε σημαντική παρουσία στην Ελλάδα, κυρίως σε Ρόδο και Κρήτη, μέσω σοβαρών γραφείων.

Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν ξενοδοχεία που έχουν συμβόλαια σημαντικά υψηλότερα των 100.000 ευρώ για εφέτος, ενώ τους τελευταίους μήνες δεν εκπλήρωνε τις οικονομικές του υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα οι σχέσεις του με τους ξενοδόχους να είναι τεταμένες και να απειληθεί ακόμη και με έξωση των πελατών του, προκειμένου να καταβάλλει μέρος των οφειλομένων.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει μεγάλη ανησυχία στον ελληνικό ξενοδοχειακό κόσμο για «φέσια» από τον lowcosttravelgroup.

Ο lowcosttravelgroup με έδρα την Μαγιόρκα, είχε μετακομίσει το μεγαλύτερο μέρος των γραφείων του στην Κρακοβία της Πολωνίας για λόγους μείωσης κόστους, ενέργεια που τελικά δεν τον έσωσε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ταξιδιωτικών πηγών της Αγγλίας, αυτή τη στιγμή ο t.o. έχει στο εξωτερικό περίπου 30.000 τουρίστες, ενώ έχει 110.000 κρατήσεις ενεργές, οι οποίες και δεν θα εξυπηρετηθούν, αν και έχουν πληρωθεί από τους τουρίστες.

Συνολικά 451 προσωπικό απολύονται, συμπεριλαμβανομένων 264 στην Κρακοβία, 120 στο Gatwick, 60 στη Μαγιόρκα και επτά στην Ελβετία.

Ήδη διορίστηκαν ως διαχειριστές οι εταιρίες Smith & Williamson LLP και CMB Partners UK Ltd, ενώ στο group υπάρχουν πολλές εταιρίες (hotelbeds, holidays, κλπ), που όλες έπαυσαν την λειτουργία τους.

Το 2013 η αγγλική ΥΠΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση προειδοποιώντας τους τουρίστες να είναι προσεκτικοί, σχετικά με τις κρατήσεις τους στην εταιρεία. Αμέσως μετά η εταιρία μετακίνησε την έδρα της στη Μαγιόρκα, οπότε δεν ετίθετο θέμα προστασίας των καταναλωτών, σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, t.o.επιβεβαίωσε απολύσεις και μετακίνηση βασικών λειτουργιών σε νέα γραφεία στην Πολωνία για να επιτύχει μείωση του κόστους και μεγιστοποίηση των κερδών.

Η εταιρία που ιδρύθηκε το 2004, φέρεται να μετέφερε περίπου δύο εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Από την πλευρά της η αγγλική ΥΠΑ επιβεβαίωσε ότι ο t.o. δεν έχει άδεια Atol, ενώ η ΑBTA επιβεβαίωσε ότι δεν ήταν μέλος της, και η ισπανική βάση του σήμαινε ότι δεν καλύπτεται από τα συστήματα προστασίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Προειδοποίησε, επίσης, όσους έχουν κρατήσεις για το επόμενο διάστημα, να ελέγχουν όλα τα στοιχεία των σχεδίων ταξιδιού τους πριν από την αναχώρηση.

Εκπρόσωπος της ΑΒΤΑ είπε : «Σας συνιστούμε να ελέγξετε με τον πάροχο του ταξιδιού σας, αν η κράτησή σας είναι ενεργή και αν παραμένοουν διαθέσιμες θέσεις της πτήσης σας και να ελέγξετε ξεχωριστά για την διαμονή σας. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, σας συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τις ταξιδιωτικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η εδρεύουσα στο Μάντσεστερ, ιστοσελίδα με προσφορές χαμηλού κόστους, Low Cost Deals, η οποία ειδικεύεται στα Club Med, Mark Warner, Kuoni και Titan, διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια εντελώς ξεχωριστή εταιρεία από την lowcosttravelgroup.

Σε σχετικό tweet γράφτηκε: «Η εταιρία μας θα ήθελε να διευκρινίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν είμαστε συνδέονται με Low Cost Travel Group.

Οι διακοπές σας είναι πλήρως προστατευμένες τόσο από το καθεστώς προστασίας ATOL, όσο και από την ABTA».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του...

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ,...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Μαρτίου ο Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1896 Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με...

Πυροβολισμοί σε εστιατόριο εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού – Ένας 35χρονος τραυματίστηκε

Περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού, στην Αθήνα, όπως έγινε γνωστό προ...

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να...